2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az APIA sajtóközleményben tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi termesztési gyakorlat előírásai alapján tilos a tarlók és növényi maradványok elégetése a szántóterületeken és a réteken.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) sajtóközleményben tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi termesztési gyakorlat (GAEC – 5, 8) előírásai alapján tilos a tarlók és növényi maradványok elégetése a szántóterületeken és a réteken.

Az EU-s GAEC 5 szabályozás előírja azon mezőgazdasági termelők számára, akik szántóterületeket (ideiglenes takarmányterületeket is) használnak, hogy a haszonnövények betakarítása után tilos a tarlókon tüzet gyújtani vagy elégetni a növényi maradványokat (a szalmásgabonák szalmáját, a krumpliföldeken az indákat, a kukoricakocsányt, a napraforgószárat stb.). Akik nem tartják tiszteletben a GAEC előírásait, kockáztatják a támogatás akár teljes visszavonását is. A nyári betakarítási kampány idején az APIA szakemberei ellenőriznek a helyszíneken. A visszavonható támogatás nagyságát úgy határozzák meg, hogy a felégetett tarló nagyságát viszonyítják a termesztő által használt területhez.

A GAEC 8 előírásai az állandó takarmánytermő területekre vonatkoznak, ahol szintén tilos a kaszálás után maradt fű elégetése. Ez esetben is visszavonható a támogatás, összegét, vagy a támogatásból való kizárást a felégetett területnek a gazda termesztésében lévő összterülethez viszonyítása alapján határozzák meg.

Amennyiben ismeretlen okok miatt keletkezett tűz a tarlón, a gazdának bizonyítania kell, hogy az esetet jelentette a rendőrségen. Ellenkező esetben alkalmazhatók a GAEC 5/8 előírásai.

Hitelt igényelhetnek azok a gazdák, akik területalapú támogatásra jogosultak

Ha a mezőgazdasági termelőknek, akik az APIA területalapú támogatási rendszerében szerepelnek, a folyó tevékenységük finanszírozására pénzre van szükségük, igazolást igényelhetnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől, hogy banki hitelhez jussanak. Az APIA a BRD Groupe Société Générale-lal, a CEC Bankkal, a BCR-vel és a Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN Rt. pénzintézménnyel kötött megállapodást a hitelek folyósításáról.

A megállapodás alapján a mezőgazdasági termelő írott kérvényt kell benyújtson az APIA megyei vagy területi központjához, ahol igényelte 2011-re a területalapú támogatást, itt igazolást adnak ki arról, hogy jogosult idénre a területalapú támogatásra. Az igazolás tartalmazza a támogatásra jogosult terület nagyságát, és azt, hogy az igénylő jogosult a támogatásra az igazolás kiadásának napján.

A bankhitel értéke nem haladhatja meg a területalapú támogatás összegének 80%-át, lejben, a lej/euró árfolyamnak megfelelően a hiteligénylés napján.