2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Az illatok hatása alatt a vendégek jobban érezték magukat, többet táncoltak és pozitívabban ítélték meg a diszkót”


Holland kutatók három különböző illatot permeteztek három különböző táncos szórakozóhelyen. Az esték során megfigyelték a vendégeket, majd ki is kérdezték őket.

„Az illatok hatása alatt a vendégek jobban érezték magukat, többet táncoltak és pozitívabban ítélték meg a diszkót” – fejtette ki Hendrik Schifferstein, a delfti műszaki egyetem munkatársa. A narancs-, menta- és tengervízillat hatásait összegző tanulmány a Chemosensory Perception című szaklapban olvasható.

Mióta sok helyen érvénybe lépett a dohányzási tilalom, az éttermekben, bárokban és diszkókban előtérbe kerültek a kellemetlen illatok, amelyeket korábban elfedett a füst: az izzadtság és egyéb testi kipárolgások, az étel- és alkoholszag jobban észrevehető. Schifferstein és kollégái szerint több helyen, például a bevásárlóközpontokban különböző aromákat vetnek be, hogy maradásra bírják a vendégeket.

A kutatók három, egyetemi városban működő szórakozóhelyet választottak ki, ezeket öt héten át tesztelték, minden hét ugyanazon napján. Az első és az utolsó estén nem alkalmaztak semmilyen illatot. A második, harmadik és negyedik héten illatgépek segítségével aromákat permeteztek a helyiségekbe – narancs, menta és tengervíz illatát. Mindhárom illat ugyanolyan mértékben volt észlelhető, az érintett klubokban a vizsgált estéken nem változott a zenei stílus.

Az illatos estéken a fotók és videók tanúbizonysága szerint többen táncoltak – függetlenül az illat milyenségétől. A hőmérséklet is növekedett, különösen a narancsillatú estéken. A látogatók száma és fogyasztásuk mértéke ugyanakkor nem változott.

A kutatók vizsgálataik során összesen 849 kérdőívet elemeztek ki. Ezek alapján a vendégek pozitívabban értékelték a hangulatot és a zenét azokon az estéken, amikor valamilyen illatot permeteztek a levegőbe.