2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Merényletekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló pakisztáni tálibok.

Merényletekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló pakisztáni tálibok.

A szélsőségesek az al-Arabíja arab hírtévén a hét végén közzétett videoüzenetükben a többi NATO-tagországot is figyelmeztették. A tálibok Oszama bin Ladennek, az al-Kaida első számú vezetőjének halálát akarják támadásokkal megbosszulni.

A Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) már több merényletet követett el az ázsiai országban, de Nyugaton eddig nem hajtott végre támadást. A Washington által a terrorszervezetek listájára vett TTP egyetlen komolyabb külföldi merényletkísérlete is kudarcba fulladt: a csoport egyik tagja a New York-i Times Square-en próbált meg felrobbantani egy autóba rejtett pokolgépet, de lefülelték.

A mozgalom annak ellenére veszélyes maradt, hogy a pakisztáni hadsereg lecsapott az északnyugati, Afganisztánnal határos térségben lévő központjára.

A videoüzenet Váli ur-Rahmánt, a pakisztáni tálibok vezetőjének helyettesét mutatta, ahogy fegyveres kíséretével járja a hegyeket, majd egy dombtetőn ülve a TTP terveit magyarázza. „Tíz célpontot választottunk ki, hogy megbosszuljuk bin Laden halálát” – mondta Rahmán, aki korábban tanár volt. A szélsőségest a pakisztáni média a többinél jóval józanabb és tapasztaltabb vezetőnek írja le. Rahmán Mohammed Omar mollának, az afganisztáni tálibok vezetőjének esküdött hűséget, s elköteleződését a videoüzeneten is megismételte.

A tálib vezető azt állította, hogy az első csapás a karacsi tengerészeti támaszpont elleni támadás volt múlt hónapban. A szélsőségesek az Egyesült Államok bábjának tartják a pakisztáni hadsereget, és nem kímélik azt.