2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Románia-kupa-győztes Sepsi OSK labdarúgó-csapata megnyerte a Szuperkupát, miután 2-1-re legyőzte a bajnok Kolozsvári CFR 1907 együttesét szombat este Aradon. A mérkőzésen a romániai labdarúgó-bajnokságok történetében először alkalmazták a videobírói rendszert (VAR).

A Neuman Ferenc Stadionban rendezett találkozón a kolozsvári csapat már a 2. percben megszerezte a vezetést Alexandru Păun révén, aki Marko Dugandzic passzából, mintegy 14 méterről, balról, a kapu jobb alsó sarkába helyezett (1-0). 

Az erős kezdést hasonló folytatás követte a bajnok részéről, amely továbbra is támadásban maradt, és többet kezdeményezett az első félidőben. A 30. percben növelhette is volna előnyét Ciprian Deac révén, akinek a lövését Niczuly kapus nehezen hárította. A CFR 1907 veteránja gyors ütemben újra helyzetbe került, mert a kipattanót Dugandzic visszaszerezte, és neki adta, azonban az újabb lövése fölément.

Az első félidőben látottak alapján némiképpen meglepően hatottak a játékrész végén történtek. A Sepsi OSK ugyanis, amely addig nemigen veszélyeztetette Cristian Bălgrădean kapuját, Cosmin Matei mintegy 30 méteres, kevéssel mellément lövésével előre jelezte, ami a 3. hosszabbításpercben történt: Tudorie megpattant jobb oldali beadásából ugyanaz a Cosmin Matei mintegy 6 méterről a hálóba bombázott (1-1).

A második félidőben a Kolozsvári CFR 1907 a 66. percben Petrila, a 87. percben Jeboah révén hagyott ki jó gólszerzési lehetőséget, míg a Sepsi OSK az 54. percben A. Dumitrescu révén szalasztotta el a lehetőségét annak, hogy előnybe kerüljön. Ami késett azonban, nem múlott: a 85. percben a venezuelai Mario Rondon remek helyzetfelismeréssel, jól helyezkedve fejjel értékesítette Marius Ștefănescu beadását (1-2). Rondon idén nyáron igazolt a Sepsi OSK-hoz, és a helyzet pikantériája, hogy legutóbb éppen a Kolozsvári CFR 1907-nél szerepelt, ahonnan a bajnok korábbi edzője, Marius Șumudică kirúgta az előző idény elején, mert összekülönböztek egy edzésen.

A bajnokcsapat emberhátrányban fejezte be a mérkőzést, Roger Rodriguest ugyanis kiállították, miután Francisco Santos arcába könyökölt.

A Sepsi OSK-nak 11 évvel alapítása után ez a második trófeája a legjobbak között, miután májusban 2-1-re legyőzte a Románia-kupa döntőjében az FC Voluntari csapatát. A székelyföldi csapat edzője, az olasz Cristiano Bergodi ugyanakkor pályafutása második román Szuperkupáját ünnepelhette, a Rapiddal 2007-ben elért siker után.

Fotó: a Sepsi OSK közösségi oldala


Mestermérleg

* Dan Petrescu (Kolozsvári CFR 1907): „Jobbak voltunk, mégis kikaptunk. Az első félidőben kiválóan ment a játék, két vagy három góllal kellett volna vezetnünk. Ehelyett az utolsó helyzetből gólt kaptunk, ami jelentős hatással volt ránk. Azt gondolom, ha 1-0-ra vezetünk a szünetben, utána nincs egyenlítés. Nem is voltak nagy gólszerzési lehetőségek a második félidőben, már úgy tűnt, hogy tizenegyespárbajjal zárjuk le a meccset, amikor szöglethez jutottunk, és a labda nem a Sepsi büntetőterületére, hanem... a mi kapunkba került. Gyakorlatilag legyőztük saját magunkat. Gratulálok a Sepsi OSK-nak és Cristiano Bergodi edzőnek a sikerükhöz!”

* Cristiano Bergodi (Sepsi OSK): „Kemény mérkőzés volt. Jóformán le se ültünk a kispadra, és már 1-0-ra vezetett az ellenfél. De nem adtuk fel, és ambíciós, jó játékkal jeleztük, hogy győzni akarunk. Az első félidőben így egyenlíteni tudtunk, és a végén megérdemelten nyertünk. Örülök, hogy az új játékosok közül kettő (Matei és Rondon – a szerk.) is betalált. A mérkőzés előtt azt mondtam, hogy olyan futballistákat igazoltunk, akik jól beleillenek a csapat játékába, stílusába. A kolozsváriaknak már volt egy meccsük a Bajnokok Ligája-selejtezőben, korábban kezdték az idényt, mint mi, ezért gratulálok a játékosaimnak, ma mesés, hihetetlen dolgot vittek végbe. Nem könnyű nyerni a CFR ellen”.


Jegyzőkönyv

Labdarúgó-Szuperkupa-döntő: Kolozsvári CFR 1907 – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 1-2 (1-1)

Arad, Neuman Ferenc Stadion, vezette: Adrian Viorel Cojocaru (Galac) – Valentin Avram (Bukarest), Ciprian Florin Danşa (Szatmárnémeti); tartalék játékvezető: Iulian Dima (Bukarest). VAR-játékvezető: Kovács István. VAR-asszisztens: Mihai Artene. VAR-támogatás: Ovidiu Haţegan.

Gólszerzők: Adrian Păun (2.), illetve Cosmin Matei (45+3.), Mario Rondon (85.).

Sárga lap: Dugandzic (45+2.), Bordeianu (66.), illetve A. Dumitrescu (59.), Niczuly (90+5.).

Kiállítva: Roger (90+1.).

CFR 1907: Bălgrădean – Braun, Graovac, De Sousa, Camora – Bordeianu (86. Roger Rodrigues), Adrian Păun (63. Yeboah), Muhar (72. Hoban) – Deac, 

Dugandzic (62. Jefte Betancor), Petrila (86. Gîdea).

Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Bălaşa, Mitrea, Dumitrescu – Bărbuţ (60. Golofca), Aganovic (83. Francisco Santos), Nicolae Păun, Cosmin Matei (60. Ion Gheorghe) – Tudorie (76. Rondon), Ştefănescu.

Rondon befejeli a győztes gólt

Fotó: a Sepsi OSK közösségi oldala