2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A következő egy héten át különleges nyári kulturális esemény helyszíne lesz Szováta, ahol első alkalommal rendezi meg az esztergomi Babits Mihály Kamaraszínház és a Babits Mihály Színházi és Kulturális Egyesület a Rengeteg Színház nevű tábort és fesztivált a Sándor János villában. 

A rendezvény határokon átívelő kulturális közösséget és hidat kíván teremteni a nyári időszakban Erdély és Esztergom között. Az ötlet Esztergom kulturális pezsgésében született, és ebben partnerre találtak az Amerikai Egyesült Államokban született gróf Sándor Bélában, aki a helyszínnel támogatja a rendezvény létrejöttét. 

A rendezvény három lábon áll, ennek egyike, a színházi tábor már ezen a héten elkezdődött. A kolozsvári Babeş–Bolyai Egyetem Színház és Televízió Karának hallgatói és pályakezdő alkotók Kaj Ádám rendezésében dolgoznak egy helyspecifikus előadás létrehozásán Játék a villában címmel, kimondottan erre az alkalomra, helyre és előadásra írt szöveg alapján. A színházi táborral párhuzamosan délutánonként a helyi fiatalokat, felső tagozatosokat, középiskolásokat (köztük a Szent József Gyermekotthon lakóit) is szeretnék bevonni a rendezvénybe, számukra színjátszó foglalkozást szerveznek, egy önálló jelenet létrehozásán kell majd dolgozniuk. A foglalkozásokon született jelenetet, illetve az egyetemi hallgatók által készült darab ősbemutatóját jövő szombaton, augusztus 17-én 20 órától tartják a villában és a hozzá tartozó kertben. A fiatalok szabadon látogathatják az alkotótábor próbáit, valamint a fesztivál előadásait.

A rendezvénysorozat harmadik pillére a Rengeteg Színház Fesztivál, amely vasárnap este indul, és 17-én zárul az említett táborok bemutatóival. A fesztivál első három napján (szombat, vasárnap, hétfő) esténként 9 órától kertmozival várják az érdeklődőket, hogy az itteni közönség is láthasson olyan klasszikus magyar filmeket, mint a Meseautó, a Macskafogó és a Csinibaba, míg keddtől csütörtökig esténként fél kilenctől a Babits Mihály Kamaraszínház egy-egy előadását – Jelenetek egy házasságból, Hruscsov pincére voltam, Jónás könyve (Török Sophie előadásban) és Sörgyári capriccio – láthatja a szovátai közönség. 

Kaj Ádám esztergomi rendező egy televíziós interjúban egyfajta kulturális missziónak nevezte a színház ezen projektjét, amelyben „tájelőadásokat” visznek a határokon túlra: júniusban a németországi Münchenben és Augsburgban jártak, most Szováta a helyszín, ám idén valószínűleg más külföldi kiszállása nem lesz a színháznak, hiszen szeptemberben megkezdődik az évad. A kolozsvári egyetemi hallgatók Szovátán készült előadását viszont szeretnék elvinni bemutatásra Esztergomba.

A Rengeteg Színház Szováta és Esztergom támogatásával valósul meg, fővédnökei Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere és Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere, aki jelen lesz a táborban, szakmai védnöke pedig Bodolay Géza DLA Jászai-díjas, érdemes művész, rendező, a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, a BBTE Színház és Televízió Kar docense, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa.

A programokról további információk a www.rengeteg.com oldalon találhatók. 

 Három film, négy színházi előadás és két bemutató előadás látható a következő héten

Fotó: facebook.com/Rengeteg Színház Szovátán