2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt évekhez viszonyítva korábbi időpontban,

már ezen a hétvégén zajlanak a szovátai Medve-tó Napok, de ez nem érinti hátrányosan a programkínálatot.

Az elmúlt két évben június elejére tolták ki az amúgy május végére rögzített „születésnapi bulit”, azaz a Medve-tó létrejöttéhez kötött városnapi rendezvényeket. A legismertebb szovátai sóstó napra pontosan 1875. május 27-én keletkezett, ezért a település ünnepét és a tó „születésnapját” a legközelebbi hétvégén ünneplik. Idén azonban a pápalátogatás és az EP-választások miatt a programokat kénytelenek voltak előre hozni. Ettől függetlenül gazdag kínálattal szolgálnak a szervezők, és csak az időjárás szólhat bele abba, hogy ki-ki hogyan élvezheti az őt érdeklő programokat. 

A forgatókönyv többnyire az elmúlt évekhez hasonló, ami azonban változásnak tekinthető, az az, hogy már csütörtökön elkezdődik, amikor 18 órától az unitárius egyházközség ad helyet az első és eddig egyetlen magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal való találkozásnak, illetve alkalmat előadása meghallgatására. Ezt követően 20 órától a szemközti Kusztos-galériában nyílik fényképkiállítás. Kihasználva azt, hogy számos ügyes fotós él a városban, az önkormányzat pályázatot hirdetett Szováta, ahogy te látod címmel, amelyre új, egyedi szemszögből megközelített témákkal, eddig nem látott fényképekkel nevezhettek be az érdeklődők. A fotókat az önkormányzat közösségi oldalán is meg lehetett tekinteni, így ezúttal kiosztanak egy közönségdíjat is, míg a legjobbnak ítélt fénykép szerzője egyéves együttműködési szerződést köthet a városházával. A nagyközönség csütörtök este veheti szemügyre az alkotásokat.

Péntektől a sporttelep lesz a rendezvények helyszíne. Első nap délelőtt „előre hozott” gyereknapot tartanak; a kis óvodásoktól a nyolcadik osztályos diákokig mindenkit szívesen várnak vetélkedőkre, játékokra, lesz énekverseny, buborékfúvás, gyerekkoncert, édesség, de ebéd is: idén is hagyományosan a középiskolások főznek gulyást a kicsik számára. Ahogy az üstök kiürülnek, a középiskolások veszik át a terepet a diáknapi programokkal, vetélkedőkkel, csapatjátékokkal a Szovátai Ifjúsági Szervezet munkájának (is) köszönhetően, és a kézilabda és tenisz is helyet kap a programban.

Szombaton reggel felvonuló huszárokal tartanak városébresztőt, majd várhatóan 25 csapat ölt kötényt és sürgölődik az üstök körül, hogy jótékonysági ebédet készítsen, munkálkodásukat nótacsokor kíséri majd. A sportrendezvények 13 órakor kezdődnek, a sportpályán ismét lesz erős emberek vetélkedője, taekwondó-bemutató, de a foci imádói sem maradnak hoppon, míg a „szombati piacon” Transylvania Cruising autós ügyességi versenyt szerveznek 14 órától. Ebéd után mozgásra hívják az embereket a színpad elé, aerobik, zumba egyaránt lesz a késő délutáni és esti programok előtt. A gyerekek számára egész nap nyitva áll a kézművessátor a Szovátai Népi Játszóház lelkes vezetőinek, önkénteseinek köszönhetően.

Vasárnapra valamivel lazább programot szerveztek, ez a folklór és a családok napja, 15 órától kezdődően néptáncokkal, nótával, előadásokkal várják az érdeklődőket a színpad elé.

Természetesen nem hiányzanak a helyszínen majd a lacikonyhák, sörsátrak, és a programból a sokakat megmozgató koncertek sem. Pénteken délután már a diáknapok keretében fellép a középiskola együttese, a DK Band, és a helyi Latino Feeling is megmozgatja az embereket, mielőtt a közismertté vált kolozsvári USNK gyűjt majd lájkokat a rajongóktól. Szombaton délután a marosvásárhelyi Rocksuli indítja a bulit, ezt követi a 4S Street, és a szervezők reménye szerint a magyarországi Margaret Island sztárcsapat csak énekelni fog az esőről, majd a másik sztáregyüttes, a román 3SudEst gyújt lángot egyesek szívében. A nagykoncerteket tűzijátékkal koronázzák meg, levezetőként pedig dj-bulival szolgálnak a nagyközönségnek. A vasárnapi koncertek a nap programjának megfelelőek lesznek, 18 órától a helyi Sószórók keresztény együttes lép fel, ezt követően székelyföldi turnéja zárásaként a magyarországi Pintér Béla lép színpadra (rossz idő esetén a művelődési házban) keresztény dalokkal, míg zárásként 20.30 órától a magyarországi Balkán Fanatik kelt ismét jó hangulatot és készteti repülésre a szomszédos erdő madarait.

A részletes programot az érdeklődők az önkormányzat közösségi oldalán is megtalálják. A Medve-tó Napokat – és a 144. születésnapot – éppen huszadik alkalommal szervezi meg a város.

Jó idő esetén ismét sokan lesznek a nagyszínpad előtt
Fotó: Gligor Róbert László/archív