2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Komplex ügy a szemétprobléma

Az önkormányzatnak korábban gondja volt a szeméttel, főleg a lakónegyedekben, mert sok panziós is oda hordta a hulladékot. Nyitott kukák voltak, vagy beledobták, vagy egyszerűen mellé, a kóbor kutyák és a szomszéd településekről guberáló cigányok meg széthordták, szétdobálták a szemetet. 

Fotó: Nagy Tibor


– A lakók visszajelzései alapján azt mondhatom – bár még mindig messze van a vége –, látjuk már az alagút végén a fényt. Konténereket vásároltunk, ezekbe nem tudnak belemászni a guberálók.

 Azt is látjuk, hogy az emberek szelektíven kezdik gyűjteni a háztartási hulladékot. A gondunk inkább az, hogy az elszállító nem szelektál. 

A polgármester szerint a szemétprobléma nagyon komplex dolog. Egyrészt az, hogy aki termeli, mennyire tudatosan válogatja, a másik az, hogy a környékről – Makfalváról, Sóváradról – bejáró guberálókkal nem igazán tudnak  mit kezdeni. 

– Már oda jutottunk, hogy akinek nem volt jegye, nem hagytuk leszállni a vonatról. Ha mégis leszállt, két napig itt kellett sepregessen.

Megtudtuk, hogy Szovátán hátrányos helyzetű családok, koldusok nincsenek. Bádogosok, kézművesek vannak, olyanok, akik árulják a kukoricájukat. A telep központi részéről kiszorultak, de megtalálták a helyüket a város végén.

–  Nincs olyan, aki annyira szerencsétlen volna, hogy koldulnia kellene. Ellenben jönnek a többiek: kiállnak a bevásárlóközpontok elé, jönnek-mennek a telepen, a vendég nem tudja, hogy nem a mieink, azt látja, hogy a települést ellepik a koldusok. 

Befogják a kóbor kutyákat

Fotó: Nagy Tibor


2016-ban szerződést kötöttek a megyével, befogják a kutyákat. 550 lej egy kutya kiváltása. Az önkormányzat nem hagyhatja, hogy a vendégek között járjanak a kutyák, bár voltak, akik háborogtak emiatt. Azonban elérték, hogy a településen nincs kóbor kutya. 

A vendégektől jönnek a köszönőlevelek, hogy rend és tisztaság van a városban, hogy nincsenek kóbor kutyák, hogy sok a szép virág. Nekünk ez kell, ha azt akarjuk, hogy a pénzüket itt költsék el, ha azt akarjuk, hogy Szovátának jó hírét vigyék, ha ebből akarunk megélni – jelentette ki Fülöp László.


Rendszámfelismerő kamerákkal figyelik a várost

A helyi rendőrségen Grama Ioan, a helyi rendőrség vezetője mutatta be a speciális rendszámleolvasó kamerákat, és az online figyelőberendezést. Mint mondta, bűnözés szinte nem létezik Szovátán, bár néha van rá egy-egy próbálkozás. A polgármesteri hivatal nagyon jól együttműködik a helyi rendőrséggel. 

Grama Ioan, a helyi rendőrség vezetője          Fotó: Nagy Tibor


A rendőrség első fél évi jelentéséből is kiderül, hogy a bűnesetek száma jelentősen csökkent a tavalyi év  ugyanezen időszakához képest.
2016-ban jött a rendőrség a javaslattal, hogy rendszámfelismerő kamerákat kellene felszerelni. Ez túl drága volt, de találtak egy vállalkozót, akitől bérlik a kamerákat. A városban hat rendszámfelismerő kamera van felszerelve. A tisztességes emberek észre sem veszik, de a bűnözők tudják, és elkerülik a települést – mondta.
A város összes bejáratánál és kijáratánál van ilyen kamera. Ezenkívül a városban még kb. 60 térfigyelő kamera van felszerelve, a tó körüli sétányon is.
Figyelik a szemeteskukákat is. Ha valaki mellédobja a szemetet, a kamera rögzíti, a helyi rendőrség azonnal ott terem, első alkalommal figyelmeztetést kap az illető, második alkalommal büntetést.  

Kep leirasa


Fiáker a flaszteren

A tavaly visszavezették a fiákereket. A városvezető szerint a vendégek értékelik ezt. „Értékelik az esti fellépőket, a rendet, a virágokat, a csendet, azt, ha valami korrekt módon és nem agresszíven történik” – mondta. Hozzátette: a piacnál a bazár még megvan, de arra  törekednek, hogy olyan legyen Szováta, amilyen a két világháború között volt. A fiákereket is szeretik az emberek, pedig nem olcsó mulatság. „Nagyon igénylik, élvezik, ahogy a lovak patkója kopog, értékelik, hogy az ürüléket zacskóba fogjuk fel. Ezenkívül nagy sikere van a Só útja programnak, július 2-án itt szervezték meg a triatlon egy részét, nagy sikere volt. Most volt az EKE-tábor, mi segítettük a rendezvényt, 1554 regisztrált részvevő volt, olyan volt, mint egy kisebb városnapok, színvonalas programokkal, ez is a város jó hírét öregbítette.”A bérek elszálltak, a finanszírozás elmaradt

Tíz év után újra elkezdték az óvoda építését

Szovátán a 2016-os választásokat követően három nagy pályázatot indítottak el:  300 férőhelyes óvoda-bölcsőde építését, 13 utca aszfaltozását, illetve egy amfiteátrum létrehozását. Mit sikerült ezekből megvalósítani? – kérdeztük Fülöp László Zsolt polgármestert.– 2016 után valóban három nagy projekten dolgoztunk. Az egyik a sokat emlegetett 300 férőhelyes óvodánk-bölcsődénk, amit még 2008-ban kezdtek el. Tíz évig sajnos álltak a munkálatok. 2017-ben sikerült pénzt szereznünk a fejlesztési minisztériumtól, finanszírozási szerződést írtunk alá 7 millió 900 ezer lejre. A tavaly egy Piatra Neamţ-i vállalkozó nyerte el a munkálatot, és elkezdtek dolgozni. Persze, mint minden régi épületnél, a tanulmányokat újra kellett csináltatni, volt, ahol az építményt ki 
kellett bontani, újrafalazni, újrabetonozni. A munka jelen pillanatban is folyik. Meg vagyunk elégedve velük, szépen dolgoznak. Itt inkább az a probléma, ami mindenhol, hogy azáltal, hogy megnövelték a minimálbért az építkezésben, megugrottak a bérek. Ez, meg hogy olyan beavatkozásokat voltunk kénytelenek eszközölni, amelyek nem voltak benne a tervben, mind pluszköltséget jelentettek, mindent újra jóvá kellett hagyatni, tehát elég lassan ment a dolog. Ezeket a pluszkiadásokat a fejlesztési minisztérium nem állja. Nem egyszerű így haladni.

Tervben van 13 utca aszfaltozása

A 13 utca aszfaltozása elkezdődhet az ősz folyamán. Az óvási idő hamarosan lejár, tájékoztatott a városvezető, két építő jelentkezett a versenytárgyalásra, talán már az ősszel hozzákezdhetnek az aszfaltozáshoz. 

      Épül az óvoda


Az amfiteátrum egyelőre álom marad

A város másik nagy projektje az amfiteátrum. Erre megvolt a kiírás, 6 millió 300 ezer lej volt a finanszírozási szerződésben. A versenytárgyalásra nem jelentkezett senki. Az önkormányzat újraértékelte a munkát, az eredmény az volt, hogy még két és fél millió lejt kell hozzátenni az önrészen felül. Az önkormányzat vezetője úgy gondolja, hogy amíg nem lesz kész az óvoda, mikor már annak a költségeit is meghaladták több mint egymillió lejjel a bérek növelése miatt, nem fognak neki egy másiknak, amelyről tudják előre, hogy rájön két és fél millió plusz. 
– Attól tartunk, hogy lesz két félig kész épületünk vagy projektünk, és egyiket sem tudjuk birtokba venni. Ezért azt mondtuk, hogy ez marad így, ahogy van, pedig nagy igény lenne rá. 
Véleménye szerint kormányszinten kellene lépni, kiegészítést utalni ki  a fejlesztési alapokból. Erre azonban egyelőre még ígéret 
sincs. – Beszéltem a gyulafehérvári központi fejlesztési régió igazgatójával, szerinte is ez lenne a megoldás.  Ez a három projektünk, amelyekben nagyon sok munka van, amelyeken az elmúlt három évben rengeteget dolgoztunk.