2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Többen jelezték, főleg nyugdíjasok, hogy postaládájukban szórólapokat találtak, amelyekben felszólítják őket, hogy 2011. július 15-ig kötelesek megkötni a kötelező lakásbiztosítást.

Többen jelezték, főleg nyugdíjasok, hogy postaládájukban szórólapokat találtak, amelyekben felszólítják őket, hogy 2011. július 15-ig kötelesek megkötni a kötelező lakásbiztosítást. „Ez a határidő rohamosan közeledik. Aki elmulasztja a biztosítás megkötését 100 és 500 lej közötti bírságra számíthat.” Az ilyen és ehhez hasonló szórólapok tartalma hamis, az ügynökök ezzel a módszerrel próbálnak ügyfeleket szerezni.

A hozzánk is eljuttatott szövegben a 260/2008. számú és 248/2010. számú törvényre hivatkoznak, amely kimondja, hogy a lakásbiztosítás három kockázatra: földrengésre, földcsuszamlásra és árvízre kötelező. A biztosítási díj 10, illetve 20 euró, amely kár esetén 10.000, illetve 20.000 eurós kártérítést biztosít. A magát ajánló biztosító ugyanezért az összegért további kockázatokat vállal fel: tűzesetet, robbanást, vihart, jégesőt, lopást stb. Természetesen, ez az ajánlat a legkedvezőbb!

Eddig rendben is volna, csakhogy a megadott határidő hibádzik: mert a kötelező lakásbiztosítások megkötése – törvényesen – 2011. augusztus 6-án kezdődhet, határideje pedig 2012. augusztus 12-én jár le.

Ezt Bíró Albin, a Biztosítási Felügyeleti Tanács tagja jelentette ki a Népújságnak ez év június 28-án. Az ő kijelentését és nyilatkozatát tartjuk hitelesnek és ezt ajánljuk olvasóink figyelmébe, még akkor is, ha más sajtóorgánumok továbbra is a július 15-i határidőt emlegetik.

Ettől eltekintve a lakásbiztosítások megkötése minden tulajdonosnak ajánlott, hiszen sohasem lehet tudni, milyen természeti csapás következik be, mikor üt ki tűz, vagy ne adj’ isten, gázrobbanás történik. A kötelezők mellett ezeket a kockázatokat is ajánlatos belefoglalni.

Sok olvasónk kért, adjunk tanácsot, hová, melyik biztosítóhoz fordulhatnak bizalommal. Erre csak azt válaszolhatjuk, hogy ki-ki saját igénye, belátása, döntése szerint válasszon biztosítótársaságot.