2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hagyományokhoz híven átadják a Salvatore Quasimodo-emlékdíjat szombaton Balatonfüreden a 27. Quasimodo költőverseny és költőtalálkozó keretében. A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat egyebek mellett olasz gasztronómiai esttel, folyóirat- és könyvbemutatóval várja az érdeklődőket – tájékoztatta az MTI-t a Quasimodo Alapítvány titkára.

Cserép László elmondta, hogy százhatvankét alkotótól – köztük külföldön élő szerzőktől – több mint háromszáz vers érkezett az idei költőversenyre, melyen az emlékdíj mellett két megosztott különdíjat is átad a Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre, Szkárosi Endre és Cserép László alkotta zsűri.

A programsorozat első napján Carla Romanelli olasz színésznő volt a díszvendég, akinek születésnapja alkalmából részleteket vetítettek a róla készült filmekből, majd levetítették az Egy erkölcsös éjszaka című Makk Károly-filmet. A résztvevők az olasz gasztronómia különlegességeit is megkóstolhatták a Vaszary Galéria kertjében rendezett ünnepségen.

Szombaton, ma délelőtt mutatják be Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője. Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, ezenkívül a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát. 

Délután megemlékezést tartanak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, ezt követően pedig gálaműsor keretében díjkiosztó ünnepséget tartanak az Anna Grand Hotel dísztermében, melyen Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt.

A rendezvény zárónapján, vasárnap irodalmi estet rendeznek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével.

A nemzetközi költőversenyt Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore sétányon, és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. 

Kultúrpalota földszinti galériája – Kereszteződések