2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az UEFA nyoni székházában kisorsolták az európai labdarúgókupák első selejtezőköreinek párosításait. A Bajnokok Ligájában a Kolozsvári CFR már az első selejtezőkörben bekapcsolódik a küzdelmekbe, ahol az örmény Pjunik Jereván lesz az ellenfele. Ha továbbjut, akkor a luxemburgi Dudelange vagy az albán FK Tirana következik. Kiesés esetén (ami, valljuk be, kudarcnak számítana) még mindig marad egy lehetőség a folytatásra a Konferencialigában, itt a BL előselejtező torna második helyén végző csapat lesz az ellenfele. A torna résztvevői: Levadia Tallinn (észt), Vikingur Reykjavík (izlandi), La Fiorita (San Marinó-i), Inter Club d’Escaldes (andorrai).

Az összes többi romániai európai kupákban részt vevő csapat a Konferencialiga második körében kezd. A sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK nem panaszkodhat Fortuna kegyeire, különösen hogy nem élvezett kiemelt státust, így elvileg erősebb ellenfelet kellett volna kapjon. A lehetséges változatok közül azonban elkerülte a Young Boys Bern és az Austria Bécs csapatát, és a szlovén–luxemburgi Olimpija Ljubljana–Differdange első körös csata győztesével fog játszani. Nem hiába dörzsölte a kezét Diószegi László klubtulajdonos az eredmény ismertetésekor, hisz így valós esélye van a csapatnak a továbbjutásra. A papírforma azt mutatja, hogy az Olimpija Ljubljana lehet a tényleges ellenfél, amely ugyan nem valami erős bajnokságot képvisel, de sokszoros szlovén bajnokként rendszeresen részt vesz az európai kupákban, így bőven van nemzetközi tapasztalata. Ennek ellenére a háromszéki klubnál nagyon bíznak abban, hogy idén legalább egy ellenfelen sikerül túljutniuk, sőt a titkos vágy az, hogy a csoportkörig meneteljenek, ami már bravúrnak számítana. A mérkőzéseket július 21-én és 28-án rendezik, az elsőt a Sepsi Arénában.

Hogy a célkitűzést teljesíthessék, a klub megőrizte az előző idényből a csapat magvát, de hozott néhány igen jó nevű játékost is. A védelmet Denis Ciobotariu erősíti (akit immár hivatalosan is bejelentettek), a középpályára pedig Francisco Junior, Cosmin Matei és Ion Gheorghe érkezett. Közben az OSK azt is bejelentette, hogy szerződést hosszabbítottak Adnan Aganovićcsal, valamint Anass Achahbarral, akire a sérülése után az őszi idényben ismét számít a csapat. Egyelőre hiányzik a megígért új középcsatár, úgy tűnik, még nem sikerült egy minden szempontból megfelelő jelentkezőt találni.

A keret pénteken utazott az ausztriai Kaprunba, kéthetes edzőtáborba. Az utazók névsorát a klub nem közölte, így nem tudjuk, hogy Ştefănescu és Păun, akik csak szerdán utazhattak haza a válogatott (nem túl fényes) mérkőzéssorozata után, mikor csatlakoznak a többiekhez. Az első barátságos mérkőzést szerdán játssza a csapat a Ferencváros ellen, majd pénteken a Legia Varsó lesz Cristiano Bergodi legényeinek az ellenfele.