2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden országnak joga van polgárainak tetsző alkotmányt elfogadni – állítja Anna Záborská szlovák kereszténydemokrata képviselő.

Minden országnak joga van polgárainak tetsző alkotmányt elfogadni – állítja Anna Záborská szlovák kereszténydemokrata képviselő, aki kedden Strasbourgban nem szavazta meg az Európai Parlament (EP) állásfoglalását az új magyar alaptörvényről.

„Minden országnak joga van azt az alkotmányt elfogadni, amelyet az állampolgárai a legjobbnak tartanak. Egy tagállam törvényei, illetve az Európai Unió jogrendje közti összeférhetetlenségről az Európai Bíróságnak, s nem a parlamentnek kell döntenie” – magyarázta döntését a szavazás után a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

„Az állásfoglalás felszólította Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a szomszédos országok területi integritását, de azt az új magyar alkotmány semmi módon nem vonja kétségbe” – fejtette ki Záborská.

Úgy vélte: Magyarország és Szlovákia kapcsolatainak javítása érdekében fontos, hogy a felek között fokozatosan megújuljon a bizalom.

„Arra számítok, hogy a magyar kormány kihasználja ezt az alkalmat azon végrehajtó rendelkezések elkészítéskor, amelyekre az új alkotmány hivatkozik. A jó szomszédsági kapcsolatok ugyanis a szlovákok és a magyarok közös érdeke” – húzta alá a szlovák EP-képviselő.

Az Európai Parlament kedden Strasbourgban megszavazta azt az állásfoglalást, amelyben – nagyrészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva – bírálják az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak számos tartalmi elemét.