2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A vendégelőadásoktól az utcai gólyalábas produkcióig

Bár szombaton lejár a gyermeknap, a jövő hét is igen élménydúsnak ígérkezik a legkisebbek számára, ugyanis rendkívül színvonalas egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli június 7–14. között 70. évfordulóját a Marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház. Saját produkcióik mellett mintegy tíz külföldi, elsősorban magyarországi társulat érdekes bábelőadásaival várják a különböző korosztályú nézőket, az aprónéptől a kamaszokig, ugyanakkor környékünkön ritkaságszámba menő gólyalábas utcai színházi produkcióval is készül egy magyarországi vendégtársulat.

Gavril Cadariu, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója lapunknak elmondta, a jelenlegi immár a hetvenedik évadja az intézménynek, ami tavaly szeptemberben kezdődött, és úgy gondolták, hogy a június a megfelelő hónap a nagyszabású jubileumi ünnepségre, ami úgymond a csúcspontját képezi az idei évadnak. – Az ötvenéves jubileum volt az első rendezvény, amit igazgatóként a kollégáimmal együtt szerveztem 1999-ben, akkor még a régi székhelyünkön voltunk, ott, ahol a bábszínház létrejött. Antal Pál volt az egyik alapítója, ő maga köré gyűjtött néhány embert, akik elkötelezték magukat mellette, valamint a műfaj mellett – elevenítette fel a kezdeteket az intézményvezető. 


Antal Pál többnemzedéknyi bábszínészt nevelt ki, az utolsó generációból többen ma is az intézmény csapatának a tagjai: mások mellett Gönczi Katalin, Szőllősi-Pénzes Szilárd, Puskás Győző, Szélyes Andrea, Máthé Rozália, Balogh Annamária. 

Az évtizedek során számos fiatal tehetséggel bővült a bábszínház csapata, viszont az igazgató szerint, akárcsak a kezdetekkor, ma is fontos szempont számukra a hagyományápolás, és odafigyelnek arra is, hogy előadásaikat a mai közönséghez, annak igényeihez alakítsák mind a technika, mind a nyelvezet szempontjából, hiszen a mai felgyorsult, információgazdag világban nevelkedő gyerekek számára unalmasnak tűnhet egy előadás, amit, tegyük fel, harminc évvel ezelőtt igen érdekesnek tartottak az akkori nézők. Mindemellett nem mellőzik a hagyományos bábokat sem. 

– Számtalanszor, fesztiválokon is találkoztam olyan előadásokkal, amelyek igen nagy elismerésnek örvendenek, díjakat nyernek, de a bábmozgatás hiányzik belőlük. Viszont ha kihagyod a bábot a bábművészetből, az már nem bábszínház. Egy szépen elkészített báb és egy művész, aki azt szépen kezeli, igazi élményt jelent a közönségnek – véli az igazgató. 


Mindenik korosztály talál kedvére valót

Rámutatott, az 50 éves jubileumot szinte kizárólag a saját előadásaikkal ünnepelték, ezzel szemben az idei 70. évforduló a Bethlen Gábor Alap, valamint a Maros Megyei Tanács anyagi támogatásának köszönhetően igen rangosnak és színesnek ígérkezik. Partnereik, a külföldi, főként magyarországi társulatok nemcsak résztvevőként lesznek jelen, hanem előadásokkal kedveskednek a helyi közönségnek. 

– Megtiszteltetés számunkra, hogy azok a társulatok is eljönnek, például a győri Vaskakas, a pécsi Bóbita, amelyekkel néhány éve együttműködünk, valamint a kecskeméti Ciróka bábszínház is kiváló előadással tisztel meg, Vidovszky György rendezésében, aki már nálunk is rendezett. Ez az előadás kamaszkorúaknak szól. A 0-4 éves korosztály számára saját és vendég-előadással is készülünk. Érdekesnek ígérkezik egy musical jellegű előadás, természetesen bábtechnikával, az egriek Pán Péter című bábjátéka. A program összeállításakor a szempont az volt, hogy a kínálatban minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Természetesen saját előadásaink is láthatóak lesznek, többek között a nemrég bemutatott Volt egyszer egy… című, amely a budapesti bábszínház 70 éves jubileumára már meghívást kapott – fejtette ki Gavril Cadariu.

Június 7–14. között tehát mint-egy tíz vendégtársulat előadása örvendezteti meg a különböző korú nézőket, a győri Vaskakas bábszínház a 4 éven felülieknek szóló La Fontaine-mesékkel, a pécsi Bóbita társulat a Lúdas Matyival, a kecskeméti Ciróka a Lepkeoroszlán című előadással, az egri Harlekin bábszínház a Pán Péterrel, a budapesti Kolibri Színház a Minden dolgok könyve című, 12 éven felülieknek szóló produkcióval érkezik. Kézzel-lábbal, valamint Pötty címmel a legkisebbeket szólítja meg a zalaegerszegi Griff bábszínház, de a besztercebányaiak, valamint a bukaresti, a temesvári és kolozsvári román társulatok is érdekfeszítő bábelőadásokkal készülnek. 


Művészek gólyalábon 

Mintegy ráadásként, Marosvásárhelyen ritkaságszámba menő gólyalábas utcai színházi produkcióval örvendeztet majd meg a magyarországi TeatRum TrappTop társulat, amely A nap és a hold elrablása című játékot adja elő június 8-án, szombaton 12 órától a főtéren. Gavril Cadariu elmondta, Rumi László magyarországi rendezőnek, aki már a marosvásárhelyi társulatnál is rendezett két előadást is, nagy szerelme a „gólyalábas játék”, ő fog a társaival együtt fellépni. Egy egyórás, kimondottan erre az alkalomra készült, az Ariel történetéhez és a jubileumhoz kapcsolódó bábjátékot fognak előadni a Rózsák terén, a virágóránál, ám amennyiben nagyobb közönség gyűl össze, a Színház téren. 

– Különleges produkció lesz, hiszen emlékezetem szerint Marosvásárhelyen nem láttunk még gólyalábas felvonulást. Volt szerencsém a Rumi László társulatát látni egy kecskeméti fesztiválon, a gyerekeket valósággal lenyűgözte – tette hozzá. 


Mesevásár harmadszorra

A rendezvénysorozat első három napja egybeesik a nagy népszerűségnek örvendő Mesevásár harmadik kiadásával, amelyet a Pro-Kaart Egyesület az Ariel színházzal együttműködésben szervez, a bábszínház épületében. A Mesevásár keretében június 7-én, pénteken délelőtt 10, valamint 11.30-tól Bertóti Johanna Fütyülünk a világra című gyerekkoncertjén szórakozhat az aprónép, ugyanakkor interaktív kézműves-foglalkozások, ügyességi versenyek várják a gyerekeket. Továbbá érdemes megnézni a Vándor Miska bábjátékot Bonczidai Dezső és Szabó Dániel előadásában. 

Szintén a jubileumi ünnepség részeként az Ariel színházban június 8-án, szombaton 19 órától nyílik az a kiállítás, amellyel két, a közelmúltban elhunyt színházi tervezőnek, Haller Józsefnek és Lukácsy Ildikónak állítanak emléket.

Haller József nemzetközi hírnévnek örvendő képzőművész stílusteremtő alkotásai négy évtizeden át határozták meg az egykori bábszínház előadásainak képi világát, köztük olyanokét is, mint Az úrhatnám polgár, az Oh Romeo… oh Júlia, A kék madár stb. Lukácsy Ildikó 2003-tól volt az Ariel színház festőművésze, emellett számos előadás színpadi és bábterveit ő készítette, mint például A vitéz szabócska, A kis hableány, Évszakok stb.