2021. január 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Láng Zsolt lapajánlója

Legközelebb csak ezer év múlva lesz hasonló, egészen pontosan ezertíz múlva, 3030-ban. A 3 is prímszám, de olyan prím, mint a 2 nincs több, ugyanis ez az egyetlen páros prím. Szóval, rögtön adva van egy egyedülállóan érdekes évszám. 

Ezt az évet nemcsak a Látó fogja fenntartani az emlékezetben. Ellenben az az esemény, ami miatt az emberiség hosszú időig emlékezni fog erre az évre (a Nagy Járvány, áttételesen: a BETEGSÉG) az egész számon végighúzódik, a szám mindegyik szövegében (konkrétan vagy áttételesen) szóba kerül. Anélkül, hogy ez szerkesztői tematika lett volna.

Van az a játék, hogy tíz szóban kell elmesélni: miről szól? Megpróbálom…

Papp András: Szoboszlói szuvenír. Nyomozás Ady Endre titkos szerelme, Kíváncsi kisasszony után. A lelki beteg költő és az élete végéig hűséges lány kendőzetlenül őszinte feltárulkozása, tűpontos, már-már kegyetlen megállapításai. „Mindent tud, vagy csak játszik?”

Patak Márta: Koktélruhában. Egy házaspár mindkét tagja halálosan beteg, az egyikük titkolja, a másikuk az alkoholba menekül, és folyton vetélkednek egymással, ki a betegebb: „Én szívtam többet, nem te.” Plusz van egy terápiás csoport, a protestáns gályarabok történetét jeleníti meg, és vannak a rétegek, amelyek történelmi tablóként ülepednek egymásra (akár egy Anselm Kiefer-festményen).

Ayhan Gökhan: Teiresziaszkabin. „Van az a pillanat, amikor az ember nem bírja tartóztatni magát.” De vajon mikor jön el, és mik lesznek a következményei? Itt is egy terápiás csoport áll a középpontban, a színház a terápia része. Ariane Mnouchkine is eszünkbe juthat, de leginkább Ayhan korábbi darabjainak tematikája – ő ugyanis évek óta rendszeres szerzőnk, a tavalyi Jackovics-díj jutalmazottja.

Patrice Pavis: Kórházi látogatás. Fordította Patkó Éva. Lehet-e sütit enni a vizsgálatok után? „Nem számít, még a kórházban vagyunk.” Igen, ott játszódik a darab, amely szintén nyomozás, ezúttal konkrétan a betegség után. Ez a szám legnagyobb meglepetése, szürpróz drámában. A teoretikusként világszerte ismert tudós, a mind a dramatikusok, mind a posztdramatikusok által bibliaként tisztelt Színházi szótár szerzőjének ebben a számban van egy másik meglepetése is: a Névjegy, a dupla haiku!

Nils-Aslak Valkeapää: Dereshajú és az álomlátó. Fordította Domokos Johanna és Őri Eszter. A jojkálás számiul jajgatást jelent. A számik mégsem nyelvrokonaink, bár ott élnek, ahol a finnek, Skandináviában. Lappoknak is mondják őket, de ők ezt a nevet nem szeretik. Náluk ez számít cigányozásnak, bozgorozásnak stb. Jojkálás, erről szól, és egyben ez maga a darab is: hogyan tudjuk eloldozni magunkat a sorscsapások béklyóitól. Ilyen a világ, „éjszaka és nappal// öröm és fájdalom”, hol kéj, hol kín, hol örömünkben, hol bánatunkban jajolunk.

Thomas Perle: Kárpátfoltok. Fordította Láng Orsolya. „Állandóan ez a félelem.” Itt legalábbis, a Kárpát-medencében. Holott mint valami kondérban már rég egybefőtt itt mindenki, magyar és román és szász és cipszer és sváb és zsidó és ruszin és a többi. A civakodásnak sosincs vége, hol ez döngeti büszkén a mellét, hol annak verik be a pofáját, hol ez akar vért inni, hol azt küldik a vágóhídra. Ha nem volna olyan gyönyörű a táj, úgy éreznénk itt magunkat, mint egy poros, tyúkszaros baromfiudvarban.


LÁTÓ 30 – A Látó 4. írótábora

Nyárádszentmárton, Lovasfogadó 2020. augusztus 3–6.

A Látó 4. írótalálkozóját az idén 30 éves Látó köré szervezzük. A kortárs magyar irodalom Marosvásárhelyen fennálló író-olvasó társulása, szerkesztősége, műhelye, szellemi köre – magyarán: a Látó szépirodalmi folyóirat elmúlt harminc évéről beszélgetünk jelen időben, az írótalálkozó ideje alatt, könyvbemutatók, viták, felolvasások, előadások keretében. A járványügyi kényszerűségek és szabályok betartásával a tábor programjai szabad ég alatt játszódnak, szabadon. A 4. Látó-táborban jelen lesz a laphoz szorosan kötődő, holdudvarához tartozó Havi Dráma felolvasószínház és az Édentől Keletre Filmklub egy-egy produkciója. A tábor programjai nyitottak, a részvétel a járványügyi szabályok betartásához kötött (maszk viselése, távolságtartás). A tábor meghívottjai: Amik Annamária, André Ferenc, Borsodi L. László, Codău Annamária, Cseke Szilárd, Demény Péter, Fazakas Attila, Gál Hunor, Gálfalvi Ágnes, Gálfalvi György, György Alida, György Andrea, Imre Eszter, Kemenes Henriette, Láng Orsolya, Láng Zsolt, Lokodi Imre, Mărcuţiu-Rácz Dóra, Markó Béla, Nagy Attila, Nagy Zalán, Ozsváth Zsuzsa, Patkó Éva, Szabó Róbert Csaba, Székely Örs, Szőcs Katalin, Vida Gábor – olvasható a Látó-blogon.