2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a negyedik Vibe Fesztivál

Június 30-án hivatalosan is megnyitották a Vibe Fesztivál negyedik kiadását. A megnyitóra a fesztivál területén, a VIP zónában került sor, ahol felszólalt Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke, Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke és Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke.


Fotók: Nagy TiborRés Konrád Gergely fesztiváligazgató elmondta, hogy idén az eddigi adatok alapján meg fogják duplázni a 2019-es létszámot, a Vibe Fesztivál negyedik kiadására körülbelül 80.000 személyt várnak. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, a legnagyobb érdem az, hogy kétévi kényszerszünet után sikerült újraindítani az eseményt, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak a célközönségüktől, ez pedig erőt adott nekik, szervezőknek, hogy mindent beleadjanak a munkába annak érdekében, hogy minél színvonalasabb fesztivált szervezzenek. A több mint száz fellépő pedig egyfajta visszaigazolás arra, hogy ez sikerült. Rés Konrád Gergely azt is elmondta, hogy a helyszín ugyan egy kicsit változott, és a fesztivál kialakítása átalakult, ennek ellenére tudja hozni a megszokott Vibe-élményt. A fesztiváligazgató külön hangsúlyt fektetett a Vibe Kolira, azaz a Vibe nyári egyetemére, ahol számos különféle előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, emellett pedig workshopokon is részt vehetnek. A Vibe Kolinak idén a marosvásárhelyi Víkendtelep ad otthont. A fesztivál bulizós területéről egy híd vezet át a Koliba, azaz Marosszentgyörgyről Marosvásárhelyre.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere kiemelte, az önkormányzat célja az, hogy a város visszakerüljön a romániai fesztiváltérképre. Ennek érdekében idén több mint egy tucat fesztivált fognak a városban szervezni. Ezeket a költségvetésből támogatják, a Vibe Fesztivál 250.000 lejes támogatást kapott. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a szervezők ismét Marosvásárhelyt választották, valamint nagy megvalósításnak nevezte azt, hogy a környezettudatosságra is odafigyelnek. Minden tizedik eladott jegy után ültettek egy fát, a fesztiválon nincsenek szívószálak, és kupakokat is gyűjtenek. A polgármester zárszóképpen gratulált a szervezőknek a sikeres kezdéshez, és kiemelte, hogy a jövőben is várják az eseményt.

Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy élhető megyéről és megyeközpontról beszélhessünk, az infrastrukturális fejlesztések mellett szükség van szórakozásra és pihenésre is. Ez minden korosztály esetében mást jelent, a fiatalok számára egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség a Vibe Fesztivál. Az alelnök elmondása szerint a Maros Megyei Tanács minden alkalommal szívesen támogatta a rendezvényt, idén is 220.000 lejjel finanszírozták az eseményt. Kovács Mihály Levente külön kiemelte, hogy ezt a fesztivált fiatalok szervezik fiataloknak, és éppen ezért különleges.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere egy érdekes metaforával kezdte a beszédét. Azt mondta, hogy a házasság olyan, mint az EKG, azaz vannak nagyon boldog pillanatok, de vannak sötét, veszekedős pillanatok is. Ezekhez a „fenti és lenti állapotokhoz” hasonlította a Vibe Fesztivált, ami egyértelműen egy „felső állás” az erdélyi élet számára. 

A polgármester azt is elárulta, hogy sokan fölösleges pénzköltésnek látják a fesztiválokat, viszont egy 2017-ben Marosszentgyörgyön készült felmérés szerint a fiataloknak az itthonmaradás kérdésében a két legfontosabb tényező a stabil munkahely és az ezzel járó jó fizetés, valamint a szórakozási lehetőségek. Ennek értelmében a Vibe is egy olyan tényező lehet, ami itthon tartja a fiatalokat. Ez pedig megfizethetetlen érték. Marosszentgyörgy önkormányzata a helyszínnel támogatta a fesztivált.

Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke elárulta, hogy bár a fesztivál hivatalosan csak június 30-án kezdődött, a szervezők már hetek óta Marosvásárhelyen voltak, és nagy erőkkel készültek rá. Ezelőtt öt évvel a KMDSZ és az OMDSZ elsőként csatlakozott a szervezéshez, hiszen úgy ítélték meg, hogy ez hatalmas lehetőség mind a diákszövetségeknek, mind pedig a diákoknak. Külön kiemelte, hogy az érettségi vagy a szesszió után ez remek lehetőség arra, hogy a fiatalok kiengedjék a gőzt. A KMDSZ elnöke hangsúlyozta azt is, hogy mind szívesebben jönnek az önkéntesek, idén a Vibe Fesztivál negyedik kiadása 400 önkéntest számlál. Zenei fronton pedig kiemelte a Black-Boxot, amit a KMDSZ hozott létre az elektronikus zenét kedvelőknek. Maga a helyiség neve is sokatmondó, hiszen a repülőgépek feketedobozára utal, ami mindent megjegyez. Hatos Attila azt reméli, hogy ez a zene elvezeti a fiatalokat Kolozsvárra, és vissza a Maros-partra, ahol majd közösen fel tudják eleveníteni a korábbi pozitív élményeiket.

Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke kiemelte, hogy a szórakozás mellett nagy szükség van a nyári egyetemre. A Koli szervezésébe több diákszervezet is bekapcsolódott. Itt a különböző sátrakban az erdélyi egyetemek kínálatát is be fogják mutatni, ezzel toborozva a jövő felsőoktatási intézményeibe járó hallgatókat.