2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szóltunk már az aktuális divatirányzatokról, viszont más megközelítésben. Ezúttal a színek, anyagok és formák alapján fogjuk őket  osztályozni. A divatos darabokat pedig nem a szokásos módon, hanem az olvasó képzelőerejét igénybe véve mutatom be, fotón pedig csak egy-egy mintával vagy anyagrészlettel illusztrálom a leírtakat. A következőkben nem újdonságokról, hanem régebbi, jól bevált stílusú darabok újraértelmezéséről lesz szó.

Mint színnel és hangsúllyal, kezdjük a legegyszerűbbel, a klasszikusok klasszikusával, a FEHÉRREL.

Idén nem kell az egész ruházatunk fehér legyen, elég, ha egy-egy ruhadarabunk vagy kiegészítőnk fehér színű. A már említett klasszikus szabású ing ezúttal legyen jelen egy hosszú, maxi szabású ingblúz formájában, melynek klasszikus típusú az inggallérja és a mandzsettája. Ha diszkrét hímzéssel van ellátva, még divatosabb. És köztudott, hogy mindennel talál, a farmertől a legelegánsabb kosztümig.

Kiegészítőként viselhetünk fehér cipőt és táskát. Természetesen ezek stílusa is az alkalomnak megfelelő kell hogy legyen. Például, ha farmert húzunk, vegyünk egy fehér sportcipőt és/vagy egy fonott mintájú – szintén fehér vagy akár ekrü (törtfehér) – gyékénytáskát.

Ha már a SPORTOS öltözéknél tartunk, nézzük meg, hogyan értelmezték ezt idén a divattervezők. A fő elemeket, mint a tréningek és anorákok (csuklyás viharkabátok), idén nagyon nőies darabokkal illik kombinálni, mint egy lenge, középhosszú szoknya vagy ruha. Egy ilyen összeállítást felvehetünk egy olyan munkahelyre, irodába, ahol nem túl szigorúak a szabályok, ugyanakkor egy hétvégi kiruccanás alkalmával is. Jelenjen meg lelki szemeink előtt egy élénk narancssárga, elöl egybeszabott anorák, melynek népies mintáit selyemmel és gyönggyel hímezték. Viselhetünk hozzá egy szintén népi motívumos lenge, sötét tónusú (barna, sötétkék) szoknyát. Ha táskánk is hímzett, még divatosabbak leszünk.

Vagy: egy élénksárga, egyszerű anorákhoz vegyünk egy sötétkék alapú, sokszínű, stilizált virágmintákkal díszített szoknyát. Mindezekhez természetesen sportcipőt húzzunk.

Blúzok, ingruhák, felsők legdivatosabb mintái idén a ’80-as évek hangulatát idéző GRAFIKUS MINTÁK. Ezek a főleg élénk színű, betűformák, számok vagy más geometriai alakzatok ismétlődéséből alkotott minták friss, merész kinézetet adnak ruhadarabjainknak. Ha az anyag patchwork hatású (foltokból álló), az eredmény még szembetűnőbb lesz.

A ROJT mint stíluselem szintén nem újdonság, viszont ha azt újszerű módon alkalmazzák hippi és bohó beütésű ruhadarabokon, megjelenésünk feltűnő lesz.

Képzeljünk el egy western dzsekit (mely lehet farmerből vagy drapp kordbársonyból), melyet körben, vállmagasságban hosszú, nittszegekkel kivert, rozsdabarna bőrrojtok díszítenek, efölött pedig két keskeny, apró népi mintás szalag fut körbe. Ugyanez a szalag díszíti a mandzsettákat és a klasszikus szabású gallér szélét is. Elöl végiggombolós farmerruhával vagy szoknyával viselve a legdivatosabb. Ugyanígy óriási rojtok díszíthetnek egy túlméretezett, hosszú kötött pulcsit vagy egy darázsmintás, hosszú kötött ruhát is.

A visszafogott, finom pasztellszínekből idén a SÖRBETSZÍNEK kategóriájába tartozó színeket részesítik előnyben a divattervezők.

Ezek ideálisak a nyári melegben, és mindenféle bőrszínhez találnak. Képzeljünk el egy selyemből készült, világos smaragdzöld, háromnegyedes ujjú, megkötős nyakrésszel ellátott blúzt, melyet egy egyszerű fekete nadrággal viselünk, vagy egy rózsaszín, egyszerű szabású lenvászon overállt, bő, könyök feletti ujjal és hólos, bő szárú nadrággal. Ha azonos színárnyalatú lakk bőrövvel díszítjük, megjelenésünk stílusos lesz.

Egy másik klasszikus elem a férfias zakó, mely a BUSINESS STÍLUS része, idén is nagyon divatos. A testhezálló változattól a túlméretezettig a mindennapi viselet részévé válhat. Vegyünk fel egy túlméretezett fekete zakót egy melltartó formájú felsővel, ha kimegyünk a városba. A munkahelyre pedig viseljünk alá egy inget vagy trikót.

Aki szereti a feltűnőbb ruházatot, viseljen flitterekkel díszített vagy más csillogó, DISZKÓ HANGULATÚ ruhadarabokat, melyek megbontják a mindennapok egyhangúságát, és jókedvre derítenek. Egy ilyen darab lehet egy mályvaszínű, hosszú ujjú, kámzsanyakú pulóver, melynek a válla kivágott, elejét pedig hasonló színtónusú flitterekkel díszített anyagból készítették.

Lehet egy ezüstszínű orkánkabát (füss), vagy vékony műbőrből készült anorák, melyet egy fekete pulóverrel és egy egyszerű szabású fekete nadrággal viselünk. Ez utóbbi akár esti megjelenéshez is megfelelő.

A színkombinációk legklasszikusabbja, a FEKETE-FEHÉR idén ismét a topon van. Ez esetben is főleg a patchwork típusú mintatársítás a divatos. Ha egy fekete-fehér nagy babos mintás és egy virágmintás anyag kombinálásával készült miniruhát vagy ingblúzt viselünk, biztosan divatosak leszünk.

Az ÁTLÁTSZÓ anyagból készült részletekkel ellátott ruhadarabok is nagyon divatosak. Annak ellenére, hogy ez sem egy újdonság, a jól megválasztott, különleges darabok romantikus, lezser légkörükkel akár egy találkozón, akár városi kiruccanáson is ideális viseletet jelentenek.

Gondoljunk ezúttal egy fekete, fémszálas pamutból, bordás mintával kötött, hosszú ujjú ruhára vagy pulóverre, melynek az ujja vagy annak egy része babos elasztikus tüllből készült, vagy pedig egy hímzett vagy nyomtatott virágmintás, szintén elasztikus tüllből készült, középhosszú vagy hosszú ruhára, melynek bélése rövidebb, a ruha alsó része átlátszó, valamint a ruhaujjak is.

És végül a legnyáriasabb, a szintén már klasszikusnak számító VIRÁGMINTÁS ruhadarabok is ismét divatosak. A különleges formájú és színösszeállítású virágminták ezúttal ruhákat, blúzokat, zakókat, kabátokat díszítenek.

Képzeljünk el egy sárga-piros-fekete-khaki színből alkotott, gótikus beütésű, art nouveau stílusra emlékeztető virágmintás anyagból készült, rövid ujjú, derekára szabott, bő aljú, középhosszú ruhát, vagy egy piros-narancssárga-zöld-sötétkék színű, egzotikus óriásvirágokkal díszített nadrág és felső együttesét.

Bármelyiket választjuk, biztosan divatosak leszünk.