2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán szavazott a parlament

Június 16-án, szerdán a parlament plénuma leváltotta Renate Webert az ombudsmani tisztségből. A javaslatot 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadták el, miután egy nappal korábban elutasították tevékenységi beszámolóját. 

Renate Weber menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ kezdeményezte. Szerintük a nép ügyvédje túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvényt, illetve az alkotmány előírásait. Azt is kifogásolták, hogy Renate Weber nem terjesztette a parlament és a kormány elé a caracali gyilkosságokkal kapcsolatban feltárt rendszerszintű problémákról szóló különjelentést és ajánlásokat, és 2020-ban végzett munkájával nem teljesítette a gyermekek jogainak védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségeit. 


Az ombudsman elutasította a vádakat

Renate Weber elutasította az ellene felhozott vádakat, és azt mondta, ha nem kezdés előtt egy órával hívták volna meg az ülésre, dokumentumokat is vitt volna, hogy igazolja az intézmény tevékenységét. 

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a leváltásra vonatkozó döntés megalapozott volt, a plénum ülését megelőzően a jogi bizottság által elfogadott véleményezésben is leszögezték, milyen alkotmány- és törvénysértések indokolják Renate Weber menesztését. 

Jövő héten elkezdődik az eljárás az új ombudsman kijelölésére. Az alkotmány előírásainak megfelelően a parlamenti ülésszak végéig kineveznek egy új személyt a tisztségbe.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn a kormánykoalíció ülése után azt nyilatkozta, hogy a nép ügyvédje jelentését kedden elutasítja a parlament együttes ülése, ami meg is történt. Kedden a plénum elutasította a nép ügyvédjének utóbbi három évre vonatkozó tevékenységi jelentését, szerdán pedig az ombudsman menesztéséről szavazott.


A PSD alkotmányossági kifogást emel a leváltás ellen

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint semmi nem indokolja a nép ügyvédjének leváltását, ezért alkotmányossági kifogást emel a parlament eme döntése ellen. 

Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint a koalíciós pártok azért kezdeményezték Renate Weber leváltását, mert így próbálják megakadályozni, hogy az ombudsman megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány sürgősségi rendeleteit. 

Marcel Ciolacu pártelnök a szavazást megelőző napon kijelentette: ha szerdán a parlamentben a kormánykoalíció „erőltetni fogja” a nép ügyvédjének leváltását, a PSD egyrészt az alkotmánybíróságnál támadja meg a döntést, másrészt az Európai Bizottsághoz fordul „a jogállam frontális megtámadása miatt”. 


Eljárás az új ombudsman kijelölésére

Jelenleg két név forog közszájon a nép ügyvédje jelöltjeként. Flavius Antoniu Baiast a PNL, Fábián Gyulát az RMDSZ javasolja.

Fábián Gyula kolozsvári ügyész, egyetemi tanár 1994-ben szerzett diplomát a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem jogi karán, ugyanitt szerzett doktori címet 2001-ben. 1995 óta ügyészként tevékenykedik, a kézdivásárhelyi, a tordai, a kolozsvári ügyészségen dolgozott. A jogászprofesszor az egyetemen európai közjogot és kisebbségi jogot tanít, kutatási területe az európai közjogra, a nemzetközi közjogra, a nemzeti kisebbségek jogaira és a nemzetközi büntetőjogi együttműködésre terjed ki.

Flavius Antoniu Baias a Bukaresti Egyetemen tanít. Korábban már volt kormányzati tisztségben: 1998 és 2000 között igazságügyi államtitkárként tevékenykedett.