2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ferencváros – Tobol

A Ferencváros számára kulcsfontosságú a továbbjutás a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából, amelyben a szerdai visszavágón a kazah Tobolt fogadja.

A zöld-fehérek célkitűzése, hogy sorozatban negyedszer is csoportkörben szerepeljenek a BL-ben, vagy rosszabb esetben az Európa-ligában, ehhez viszont most mindenképpen nyerniük kell az idegenbeli 0-0-t követően, ugyanis a párharc vesztese a harmadik számú európai kupasorozatba, az Európa-konferencialigába kerül át.

A múlt heti első felvonáson a magyar bajnok idény eleji formát mutatott, de helyzetét nemcsak az nehezítette, hogy az új szezon első tétmeccsét játszotta, hanem a hétórás utazás és a négyórás időeltolódás is. Utóbbi kettő viszont ezúttal a riválist érinti hátrányosan.

Amíg az FTC 33 bajnoki címével rutinos szereplőnek számít mind az európai porondon, mind a legrangosabb sorozatban, addig a Tobol mindössze másodszor indul a BL-ben: az előző alkalommal, 2011-ben a Slovan Pozsony 3-1-es összesítéssel már az első körben elbúcsúztatta. Az ellenfél ráadásul története során eddig egyetlen párharcot tudott nyerni az európai kupasorozatokban, méghozzá 2018-ban, az EL-selejtező első körében. A Ferencváros ezt megelőzően még sosem találkozott kazah csapattal.

 Fotó: FTC


A párharc visszavágója ma 21 órakor kezdődik a budapesti Groupama Arénában (TV: M4 Sport). A továbbjutóra a szlovák Slovan Pozsony és a grúziai Dinamo Batumi párharcának győztese vár a második fordulóban, míg a másik gárda következő ellenfele – az Európa-konferencialiga-selejtező második körében – az északmacedón Skupi és a gibraltári Lincoln Red Imps párharcának vesztese lesz.

A BL-csoportkörbe jutáshoz négy párharcot kell nyernie az FTC-nek.


A Kolozsvári CFR 1907 a Pjunik Jerevánt fogadja

Sorsdöntőnek ígérkező mérkőzés vár a Kolozsvári CFR 1907 csapatára is. Az alakulat, amely szombaton elvesztette a Szuperkupa-döntőt a Sepsi OSK ellenében (1-2), ezen a meccsen nem tehet ballépést, hiszen attól a klub jövője is nagymértékben függhet.

A román bajnokcsapat számára azért kötelező penzum a valamely európai kupasorozat főtáblájára jutás, mert kifejezetten ettől függ megrokkant anyagi mérlegének helyrebillentése. Számottevő bevételei ugyanis az idénybeli kiadásoknak kevesebb mint felét fedezik, a másik több mint felét, illetve a múltból görgetett adósságok kifizetését az európai kupaszereplésből származó bevételekből fedeznék a klub vezetői. 

A Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából így kötelező a továbbjutás, s bár a legrangosabb kupasorozatban Dan Petrescu vezetőedző szerint álom a főtáblára kerülés, de még a második számú Európa-ligában is az, ezért a tavalyhoz hasonlóan az Európa-konferencialiga csoportkörébe kerülés lehet reális cél a kolozsváriak számára. Ezt elérni pedig annál valószínűbb, minél tovább tudnak előlépni a BL-kvalifikációban.

A ma este 21.30 órakor kezdődő, Pjunik Jereván elleni visszavágón (TV: DigiSport 1, Prima Sport 1; az első mérkőzésen: 0-0) várhatóan azok a játékosok kapnak majd lehetőséget, akiket pihentettek a Sepsi OSK elleni Szuperkupa-döntő alkalmával. A párharc győztese a luxemburgi Dudelange és az albán FK Tirana összecsapás nyertesével találkozik majd a második kvalifikációs körben.