2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új igazgató a szovátai Teleki Oktatási Központ élén

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által nemrég meghirdetett Szülőföldön magyarul pályázati kiírás részleteit, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége idei programjait ismertette tegnap marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke, aki bemutatta a szövetség tulajdonában lévő szovátai Teleki Oktatási Központ új igazgatóját is, Biró Zsoltot. A sajtótájékoztatón szó esett a Teleki Oktatási Központban zajló nagyszabású fejlesztésekről és tervekről, amelyekről jövő héten, szovátai vendégoldalunkban részletesen beszámolunk.

Egy hete hirdette meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából a Szülőföldön magyarul program 2020–2021-es tanévre szóló kiírását – jelentette be Burus-Siklódi Botond. Mivel idén az előző éveknél később, a tanév végéhez közeli időpontban tették közzé a pályázati felhívást, ezért jóval hosszabb idő áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására, június 10-től szeptember 30-ig lehet benyújtani az oktatási-nevelési támogatásra vonatkozó kérelmeket. Újdonság az előző évekhez képest, hogy a magyarul tanuló óvodás-, iskolás- és középiskolás-korú gyerekekhez hasonlóan idéntől az egyetemi hallgatók is 22.400 forintnak megfelelő támogatásra jogosultak. Az országos elnök hozzátette, bár küszöbön a vakáció, a pályázati csomagokat a korábbi évekhez hasonlóan eljuttatják az iskolákba, ahol a szünidőben is lesz szolgálat, tehát onnan átvehetők az űrlapok, amelyek letölthetők a szulofoldonmagyarul.ro honlapról is.


Több mint négyszáz pedagógust várnak a Bolyai Nyári Akadémiára

Miután tavaly a szövetség arra kényszerült, hogy online szervezze meg az egyes rendezvényeket, idén úgy tűnik, a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy visszatérjenek a személyes találkozókhoz, ezért meghirdették a Bolyai Nyári Akadémiát 17 szekcióban, több mint húsz csoportban, 10 különböző erdélyi településen. 

Az RMPSZ minden év júliusában megszervezi a romániai magyar pedagógustársadalom legátfogóbb szakmai fórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát, amelynek továbbképző programsorozata a magyar ajkú hazai és Kárpát-medencei pedagógusok és általuk a magyarul tanuló diáktársadalom fejlődését hivatott szolgálni. A programsorozat célja a pedagógusok ismereteinek kiegészítése új oktatáselméleti és módszertani eredményekkel, gyakorlati eljárások ismertetése és ezek alkalmazása a tanfolyamokon. 

A pedagógusszövetség a harmincadik évforduló alkalmából megújult honlapon külön felületen várja a jelentkezőket. Kizárólag online jelentkezéseket fogadnak el, a részvétel az akadémián a pedagógusszövetségi tagsághoz kötött. A Bolyai Nyári Akadémiát július 5–24. között három turnusban, tíz helyszínen tartják meg, és 435 kollégát várnak a meghirdetett helyekre, nemcsak erdélyi, hanem Kárpát-medencei pedagógusok jelenlétére is számítanak. A jelentkezések alapján úgy tűnik, van érdeklődés a felvidéki, illetve kárpátaljai szakmabeliek részéről is.

Fotó: Nagy Tibor  


Marosvásárhelyen tartják a jubileumi ünnepséget

A szövetség elnöke elmondta, idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, ezért az országos elnökség döntése értelmében minden olyan szakmai tevékenység, amit az idén szerveznek, ennek a jegyében zajlik. Az országos rendezvények tekintetében Maros megyének kiemelt szerep jutott, ugyanis a már hagyományossá vált országos tanévnyitó rendezvényt Maros megyében, a küküllődombói unitárius templomban, az unitárius püspökséggel közösen szervezi meg a szövetség. Az eseményre szeptember 11-én kerül sor. Emellett a december 12-re tervezett 30 éves jubileumi ünnepséget a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartják meg, amennyiben a járványhelyzet megengedi.


Új igazgató a Teleki Oktatási Központ élén

A sajtótájékoztatón Burus-Siklódi Botond bemutatta a szövetség tulajdonában lévő Teleki Oktatási Központ új igazgatóját, Biró Zsoltot. Mint mondta, az utóbbi két évben a szovátai központ igazgató nélkül volt, most azonban, amikor úgy tűnik, hogy lehetővé válik az egyes programok megszervezése, fontosnak tartották, hogy kinevezzenek egy vezetőt az intézmény élére, így június 1-től Biró Zsolt tölti be ezt a tisztséget. Mint elhangzott, szeretnék újraindítani azokat a programokat, amelyek az elmúlt időszakban a járvány miatt szüneteltek, és visszaadni a központnak a kulturális jellegét, amiről korábban ismert volt, hiszen az előző években a szakmai rendezvények mellett számos képzőművészeti kiállításnak, nyári alkotótábornak adott otthont. Szó esett ugyanakkor a Teleki Oktatási Központban folyamatban levő nagyszabású fejlesztésekről, tervekről, amelyekről részletesen szovátai vendégoldalunkban számolunk majd be.