2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Első alkalommal vettek részt a székelyvajai kisiskolások a Barangolás Európában vetélkedőn, és máris országos különdíjjal tértek haza.

A Barangolás Európában nevű vetélkedő Európával és az Európai Unió tagállamaival kapcsolatos általános műveltségi ismereteket méri fel a harmadik és negyedik osztályos diákok körében. Mivel közel áll hozzájuk a földrajz és a rajz, úgy gondolták, hogy beneveznek a negyedikes diákokkal a már tizennyolcadik alkalommal megrendezett idei versenyre – mondta el lapunk megkeresésére László-Fábián Júlia tanítónő.

A verseny első és második fordulójában (a helyi és a megyei szakaszon) a csapatoknak az Európai Unió tagállamai közül Franciaországot kellett bemutatniuk egy plakáttal, illetve szülőhelyükről kellett szórólapot készíteniük. Hatalmas meglepetés volt a vajaiak számára, amikor telefonos értesítést kaptak, hogy a 32 Maros megyei csapat közül ők érték el a legjobb eredményt, és ezzel részt vehetnek az országos versenyen. A szülők feltétlen támogatást ígértek, így a gyerekek hatalmas lendülettel vetették bele magukat a tanulásba, gyakorlásba, heteken át órák után, hétvégén és vakációban is az iskolában gyakoroltak, a felkészülésben egy internetes kvíz is nagy segítségükre volt.

Múlt pénteken utaztak a vajai Felfedezők Nagyváradra, ahol a Szent László katolikus középiskola adott otthont az országos versenynek, amelyre minden erdélyi megye egy-egy csapatot küldhetett. Ez alól a házigazda Bihar megye jelentett kivételt, amely két csapatot delegálhatott, valamint Hargita megye, ahol a megyei szakaszon 72 (!) együttes próbálkozott. A múlt szombati verseny nagyon összetett volt, a diákoknak autók jeleit, országok fővárosát, zászlaját kellett felismerniük, meseírókat, zeneszerzőket azonosítaniuk a műveik alapján, és egy országhoz, zászlóval díszített tányérhoz társítaniuk az adott ország jellegzetes gasztronómai különlegességeit. Puzzle-t kellett kirakniuk és azonosítaniuk a megjelenített várost, azaz egy felnőtteknek is becsületére váló felkészülést és általános műveltséget igénylő, összetett megmérettetés volt. A kemény munkát illőképpen „meghálálták” a szervezők, a verseny résztvevői bebarangolhatták a csodálatosan felújított Nagyváradot, és szemügyre vehették a püspöki palotát és a Szent László-templomot, valamint egyéb nevezetes épületeket is.

A székelyvajai Felfedezők csapat tagjai – Albert Nikolett, Gábor Máté, Menyhárt Antónia Bernadett – nem vallottak szégyent az országos döntőn, a zsűri Szent László-különdíjjal jutalmazta kimagasló teljesítményüket. Ez hatalmas eredmény egy olyan kis vidéki iskola számára, mint a székelyvajai, ahol László-Fábián Júliának három összevont osztály 21 diákját kell párhuzamosan oktatnia. A pedagógus nagyon büszke a diákok eredményére, és mindenkit arra bátorít, hogy ha teheti, vegyen részt ezen a versenyen, amelyet ő személy szerint a legérdekesebbnek tart, pedig már jó néhány versenyre benevezett diákokkal a pályafutása során. Úgy látja, a három kisdiák hatalmas adatmennyiséget sajátított el, rengeteg új dolgot tanult, olyannyira, hogy már a hatodik osztályos földrajz tananyagot is betéve tudja.

Szent László-különdíjjal térhettek haza a vajaiak

Fotó: Nagy Róza