2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb megszégyenítő vereséget szenvedett a román labdarúgó-válogatott. A Nemzetek Ligája B divíziójának 4. fordulójában Montenegrótól hazai pályán vesztett az együttes, a vendégek mindhárom találatát Mugoša szerezte.

A Finnország elleni bukaresti győzelem némileg feledtette a Montenegró elleni podgoricai és a Bosznia-Hercegovinától elszenvedett zenicai vereséget, és a csapat okkal bizakodott abban, hogy a siker felfele ívelő pályára helyezi a román válogatottat. Azonban a remélt siker helyett 0-3 lett a vége.

Az Agerpres hírügynökség szerint Románia története egyik leg-

szégyenletesebb vereségét szenvedte el. A Hotnews internetes újság szerint a mérkőzés utolsó 30 percében egészen nyomasztó volt a hangulat a giulești-i stadionban: a szurkolók kifütyülték a játékosokat, és a román futball vezetőinek a lemondását követelték.

A román csapat hiába kezdte jobban a mérkőzést, támadásai rendre elakadtak a kapujától 20 méterre védekező ellenfél játékosaiban. Montenegró 25 perc játék után veszélyeztetett először, Savićević lövése fölé szállt. Aztán megsokasodtak a támadások Niţă kapujánál, és a vendégek a 42. percben vezetéshez jutottak a dél-koreai Incheon Unitednél szereplő Mugoša révén, aki közelről a hálóba fejelt (0-1). A román csapat válasza nem késett, és még a szünet előtt egyenlíthetett is volna, Marin lövését azonban a montenegrói kapus, Mijatovic a kapufára ütötte, majd a kipattanóra lecsapó Ștefănescu lövését is hárította. Szünet után Mugoša újra büntetett: a román védelem szervezetlenségét kihasználva az 56. percben újabb fejesgóllal kettőre növelte csapata előnyét (0-2). A 61. percben Tănase beadása után Puşcaş volt eredményes, de les miatt a játékvezető nem adta meg a gólt. Két perccel később Mugoša mesterhármast ért el, a büntetőterület határáról talált a hálóba (0-3). Rosszabb is lehetett volna a vége, ha Niţă nem véd nagyot a 77. percben, azonban a román kapus megóvta csapata kapitányát, Vlad Chiricheşt az öngól szégyenétől.

Szintén kedden Bosznia-Hercegovina Zenicában 3-2-re győzött Finnország ellen.


Fotó: FRFMestermérleg

* Edward Iordănescu (Románia): „Gratulálok a vendégcsapatnak. Megvolt benne az elhatározás, hogy megszerezze a három pontot. Gyengék voltunk erőnléti szempontból, szenvedtünk. A Finnország elleni meccsből nem sikerült átmentenünk az intenzitást és az erőt. Megéreztük a meghatározó játékosaink – Ianis Hagi, Nicolae Stanciu, Denis Man – hiányát. Sajnálom a közönséget, enyém a felelősség a vereségért, elnézést kérek a csapat nevében. Szomorú időszak ez a számunkra!“

Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 4. forduló: Románia – Montenegró 0-3 (0-1)

Bukarest, giuleşti-i stadion, 11.657 néző. Vezette: Joao Pinheiro (portugál):

Gólszerző: Mugoša (42., 56., 63.).

Sárga lap: R. Marin (22.), Burcă (40.), M. Marin (68.), Manea (90+2.), Olaru (90+4.), illetve Jovovic (38.), Tomasevic (40.), Mijatovic (80.).

Románia: Niţă – Manea, Chiricheş, Burcă, Bancu – R. Marin (57. Olaru), M. Marin (76. Păun), Maxim (46. Tănase) – Ştefănescu (57. Oct. Popescu), Puşcaş , Mihăilă (57. Sorescu).

Montenegró: Mijatović – Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović – Jovović (46. M. Vukčević), Šćekić (74. Raičković), Janković (63. Božović), Savićević – Mugoša, Krstović.