2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Példaértékű kezdeményezéssel rukkoltak elő

néhány évvel ezelőtt a sokak körében oly népszerű szovátai Kicsi Gomba étterem tulajdonosai: az adventi időszakban felajánlanak két menüt, amelynek a bevételét két nehéz sorsú család megsegítésére fordítják, így próbálják szebbé varázsolni azoknak az ünnepét is, akikkel kevésbé volt kegyes a sors. 

Lőrincz Gabriella, a Kicsi Gomba tulajdonosa lapunknak elmondta, hisznek abban, hogy a karácsonynak picit más a lényege, és emiatt megpróbálnak élni a lehetőséggel, hogy sok vendég megfordul náluk, és közösen visszaforgatni egy kis jót, egy kis pozitív energiát abba a „nagy közösbe”, amelyből nekik egy kicsivel több jutott. A jóTEVŐ jótEVŐ kampány keretében, a szokáshoz híven, minden évben két nehéz helyzetben lévő családot választanak ki, akiknek a kezdeményezéshez csatlakozó vendégekkel közösen szeretnék szebbé tenni a karácsonyát. 


December 3. és 9. között felajánlanak erre a célra két főételt, és az abból származó teljes bevételt ezen családok megsegítésére fordítják. Olyanoknak, akiknél kérdéses, hogy kerül-e másnap ennivaló az asztalra, tudnak-e fűteni, vagy lesz-e amiből kifizetni hónap végén a lakbért, a számlákat. Számukra egy jókora adag tűzifa, a fűtési költségek kifizetése vagy néhány élelmiszerutalvány, amiből ennivalót vehetnek a gyermekeknek, óriási segítséget jelent. Többről, bőséges ünnepi asztalról, szépen feldíszített fenyőfáról talán álmodni sem mernek. 

A szovátai étterem tulajdonosai idén segíteni szeretnének egy beteg édesanyán.

 – Az anyuka harminc év körüli, barátságos, de inkább megviselt és fáradt. Nem nagyon tudta, mit keresek ott, de szívesen látott. Bérlakásban lakik a 2 éves kislányával. Szerényen berendezett, tiszta lakás, a bútorok nagy részét jóakaró ismerősöktől kapta. Amint elkezdünk beszélgetni, észrevettem, hogy a teste lassan rángani kezd, majd a rángás egyre erősödik.

Kiderült, hogy néhány hónapja Parkinson-kórral diagnosztizálták. Azelőtt a többszöri gerincműtétjét okolta azért, hogy szédül, remeg, nem tud rendesen járni, és a kisgyerekét nem tudja ölbe venni. Nagyon gyakran fáj a feje, annyira, hogy néha elájul tőle. Várja az időpontot a mágnesesrezonancia-vizsgálatra, hogy kiderüljön, mi okozza. A Parkinsonra már szed gyógyszert, így elviselhetőbb az állapota, a nyáron a boltig sem tudott elmenni egyedül. Visszament volna dolgozni, hiszen a gyermeknevelési szabadság lejárt, és legalább 3-4 hónapba telik, amíg megkapja a betegnyugdíjat. Egyelőre nem tudja, hogyan fogja kifizetni a télen a számlákat, a fűtéssel járó költségeket. Ha nem tud fizetni, nem maradhat a lakásban – ezt a terhet szeretnék levenni a válláról a Kicsi Gomba tulajdonosai, amennyiben sikerül összegyűjteni annyi pénzt, hogy kifizessék a költségeit a télen. 

A kampánynak köszönhetően tavaly két családnak szereztek örömet a szeretet ünnepét megelőző időszakban, akkor egy idős asszony, valamint egy gyermekeit egyedül nevelő anya segítését vállalták fel. Lőrincz Gabriella elárulja, a közel kilencvenéves Júlia néninek tavaly az utolsó karácsonyát sikerült szebbé tenni, azóta eltávozott az élők sorából. Tűzifát vásároltak neki. 

– Pici házban élt egy kis utcában a közel 90 éves néni. A hajlék belül is deszka volt, nejlonnal bélelve, a kályha körül volt csak vakolat. A házban a két fiával lakott, mindkettő sérült. A néni elmondta, téli tüzelője van – majd egy kis szünet után hozzátette –, de még az erdőn, és fogalma sincs, hogyan kerül az udvarába. És nevetett közben. Tévéje, rádiója nem volt, de, mint mondta, nem is volt szüksége rá, mert olvasott. Büszkén mutatta, hogy tiszta a fal (ahol vakolat volt), mert nyáron meszelt! Az ajtó alatt tátongó hatalmas rés kapcsán azt válaszolta, hogy kell a friss levegő, mert az ablak nem nyitható. Ha van tűzifa, nincs gond. Takarója két meleg pléd és egy bundás kabát volt, amit átalakított. Amíg kint beszélgettünk, a lábunk kezdett fázni, és toporogtunk. A néni a lyukas zoknival, papucsban ezt észrevette… és nevetve megkérdezte, hogy ugye fázik a lábuk? Válaszoltunk, hogy igen, a néninek nem? Erre ő: az enyém nem fázik, hozzászokott a hideghez – elevenítette fel a megdöbbentő találkozást Gabriella. 

A másik család, akikhez tavaly eljutott a segítség, egy anyuka volt három kisgyerekkel és egy nagyon beteg nagymama. Az erdő közelében laktak egy szerény, kis házban. Az anyukáról akkor derült ki, hogy állapotos, és a gyerek apja nemrég elhunyt. Elmondták, hogy a téli tüzelőjük szűkös, ugyanakkor jól jönne egy ágy, mert a meglévő összetört, a rugók kiálltak belőle. Nekik is sikerült tűzifát vásárolni.

– Én mindenkinek el szoktam mondani, amikor hálásan köszönik a segítséget, hogy kérek valamit cserébe. Egy ígéretet, hogy ha majd az életben egyszer tehetik, ők is segítsenek egy idegennek. És ez az anyuka idén felhívott, hogy összegyűjtötte az akkor, a kampány hatására kapott sok pici ruhát, és most szeretné elajándékozni ő is valakinek, akinek szüksége van rá – jegyezte meg elégedetten Gabriella.