2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fehér pólós, biciklis, hajtányos, görkorcsolyás gyermeksereg várakozott péntek délután a somostetői kisvasút környékét.


A 100 méter az egészségért programot a marosvásárhelyi Procardia Alapítvány 2008 novemberében kezdeményezte a helyi Rotary Téka Klub és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közreműködésével, az Európai Szívegészségügyi Chartával és a Román Kardiológiai Társaság szív-érrendszeri betegségek megelőzését célzó programjával egyetértésben. A program abból a valós tényből indul ki, hogy Romániában egyre nagyobb mértékben növekedik a szív-érrendszeri elhalálozások száma, miközben az európai országokban a megelőző intézkedéseknek tulajdoníthatóan csökkenő tendenciát mutat. A kezdeményezés átfogó helyi és nemzetközi társadalmi összefogáson alapul, melynek célja, hogy minél több olyan zöldövezetet jelöljenek ki és tartsanak karban, ahol lehetőség van az egészséges életmód kialakítására. A zöldövezetek tájékozódást nyújtanak minden korosztály képviselőinek az egészség megőrzése érdekében szükséges teendőkről, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a rendszeres mozgásra. A mozgalom célja a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek tudatosítása és az egészséges életmód fenntartásához szükséges feltételek megteremtése a városi és vidéki közösségek számára egyaránt.

Fehér pólós, biciklis, hajtányos, görkorcsolyás gyermeksereg várakozott péntek délután a somostetői kisvasút környékét; odébb, a játszótérrel szemben, a pázsiton már megkezdődött a vidám tornaóra, és a helyszínen felsorakozott rezidens orvosok és orvostanhallgatók, illetve a Szív-érrendszeri Rehabilitációs Klinika szakemberei sem tétlenkedtek: sok vásárhelyi volt kíváncsi az egészségi állapotát érintő kockázati tényezőkre, és a helyes életmóddal kapcsolatos tanácsadásra is bőven akadt jelentkező. Zene, fehér és kék léggömbök, színes akadálypályák, két és három keréken zajló gyorsaságpróbák, aszfaltrajzversenyen „alapított" ugróiskola – a jó hangulat egyetlen kelléke sem hiányzott a harmadik Száz méter az egészségért sétány avatóján. A Procardia Alapítvány, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, illetve a Rotary Téka Klub által a Gedeon Richter támogatásával megszervezett esemény sajátos varázsát ezúttal is a Fecske óvoda aprónépe biztosította. Miért éppen a Somostetőn született meg az újabb egészségvédő száz méter? – kérdeztük dr. Kikeli Pál István orvosprofesszort, a Procardia Alapítvány vezetőjét.

– Mint ismeretes, a Somostető az egyik leglátogatottabb városrész Marosvásárhelyen, számos lehetőség kínálkozik itt a szabadidő eltöltésére minden korosztály számára, ugyanakkor jó néhány sporttevékenység is kimondottan ehhez a helyhez kötődik. Úgy gondoltuk, ezzel az új sétánnyal még árnyaltabbá tehetjük az itt zajló egészségvédő akciókat, a felvilágosító táblák elhelyezésével is ennek kívánunk eleget tenni. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha minél több óvoda, iskola szervezne itt különféle programokat.

Dr. Kikeli elmondta, a jövőben a Tudor negyedben, a Poklos-patak mentén, illetve a Meggyesfalvi negyedben alakítanak majd ki újabb száz métert az egészségért.