2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét végén zajló községi napokkal párhuzamosan a Balavásárért Egyesület és a helyi Eperjessy Mimi színjátszó kör szavalóversennyel egybekötött irodalmi értekezletet szervezett Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából. Az Ady Endre és mi című rendezvény mottója is a költőtől származik: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán,/ az Élet él és élni akar”, és e két sornak minden szava ma is nyomatékosan aktuális ránk, akik őrizzük hagyományainkat és értékeinket: irodalmi helyzetekben is strázsálni kell, költőink ma is időszerű mondanivalója a fiataloknak is szól, és életünk akkor lesz teljes, ha őket is megőrizzzük – fogalmazta meg lapunknak a rendezvény mondanivalóját Székely Ella, az egyesület projektfelelőse.

Az irodalmi kör keretében Ady Endre életéről is beszélgettek. A rendezvényen részt vettek a testvértelepülés, Fót fiataljai, a Muharay Színjátszó Társulat tagjai is, akik a szavalóverseny közel harminc résztvevője közül segítettek kiválasztani a legjobbakat. Kerekasztal-beszélgetés is zajlott a fótiak és balavásáriak között a színjátszásról; a vendégek a maguk tapasztalatát mutatták be, amiből a vendéglátók tanulni tudtak, hiszen jelenleg főleg gyerekek alkotják az itteni műkedvelő csoportot. A közös program részét képezte egy közös kirándulás is az ezeréves határhoz.

A szavalóverseny legjobb három előadóját vasárnap díjazták a balavásári közösség előtt. Ezúttal 120 emléklapot osztottak ki, míg Dénes Magor, Menyhárt Eszter, Magyarósi Szabolcs könyvjutalmat is átvehetett, és a közönségdíjat is Dénes Magor szerezte meg. A rendezvényt a Maros Megyei Tanács támogatta egy kulturális pályázat révén. 

Vasárnap díjazták a legjobb három szavalót

Fotó: Sagyebó István