2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn a kakaó ára tonnánként 47 dollárral, 1,6 százalékkal 3.032 dollárra emelkedett az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén.


           Változatlanul történelmi csúcsok közelében tartja magát a kakaó ára a nemzetközi kereskedelemben annak ellenére, hogy az Európai Unió pénteken feloldotta az Elefántcsontpart két fontos tengeri kikötője ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.
           Hétfőn a kakaó ára tonnánként 47 dollárral, 1,6 százalékkal 3.032 dollárra emelkedett az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén, eddigi csúcsa március 4-én volt, amikor az elefántcsontparti feszültségek, illetve a kakaóexport leállítása miatt 32 éves rekordot döntött az ár.
           Elemzők megjegyezték: a szankciók feloldása ellenére a kakaó fizikai kiszállítása csak akkor indulhat meg, ha Elefántcsontparton ténylegesen helyreáll a rend, és a bankok is a normális üzemmódban fognak működni.
           A szankciók enyhítését még csütörtökön kérte Brüsszeltől a nyugat-afrikai országban tavaly tartott elnökválasztás győztesének tekintett Alassane Ouattara.
           A brüsszeli intézkedés értelmében Abidjan és San Pedro kikötőjét, az elefántcsontparti olajfinomító társaságot, valamint a kávé- és kakaótermelést irányító testületet levették arról a listáról, amely szereplőinek (külföldi) vagyonát zárolta az EU. A döntést gyorsított eljárás eredményeként hozta meg a 27 uniós tagállam.
           A szankciókat az unió annak nyomán rendelte el, hogy Laurent Gbagbo addigi államfő nem volt hajlandó elismerni választási vereségét, és megtagadta, hogy távozzon posztjáról.
           Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a kakaó- és kávétermesztésből származik Elefántcsontpart exportbevételének 40 százaléka és a hazai össztermé-kének (GDP) 20 százaléka.