2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újraélesztésre szorul a fürdőgyógyászat

A koronavírus-járvány egyebek mellett a vendéglátóipart, ezen belül a turizmust érintette leginkább. Fülöp Nagy Jánossal, a szovátai Fürdővállalat vezérigazgatójával a napokban arról beszélgettünk, hogy milyen eredménnyel zárták az előző évet, és hogyan készülnek a 2022-es idényre, figyelembe véve, hogy újabb Covid–19-fertőzéshullámok gyűrűzhetnek be az országba. Arról is szó esett, hogy az energiaválság mennyire húzza át majd az üzleti számításokat. 


Fülöp Nagy János
Fotók: Vajda György – Kezdjük egy kis visszatekintéssel. A pandémia 2020 tavaszán érintette legjobban az országot, amikor nagyon szigorú szabályokat vezettek be, aztán következett a nyári enyhülés, és amikor reméltük, hogy véget ért a járvány, újabb „hullámok” érték el Romániát. Az óvintézkedések miatt világszinten csökkent a vendéglátóipari bevétel, ami alól a szovátai Fürdővállalat sem volt kivétel. 

– Nemcsak Szovátát, hanem az ország összes, gyógyturizmussal foglalkozó üdülőjét érintette a járvány. Ha a vendéglátóipart, a román rövidítéssel jelzett HORECA-t (Hoteluri, Restaurante şi Cafenele – Catering) egységes szervezetnek tekintjük, elmondhatjuk, hogy még nem halott, de egyes részeit már nem lehet újraéleszteni, vagy a nulláról kell felépíteni az üzletet. Ha a 2021-es évet nézzük, nem tekinthetünk el az előző, 2020-as évtől, ugyanis a szigorú óvintézkedésekkel annyira megcsonkították az idegenforgalmat, hogy 2021-ben, amikor a lazítások miatt fellélegezhettünk, nehéz volt elhitetni az emberekkel, hogy el lehet menni szabadságra, részt lehet venni gyógyüdülőprogramokon, csak be kell tartani az egészségvédelmi szabályokat. Mint tudjuk, 2020-ban a szigorú szabályok, a bizonytalan helyzet miatt nem csak a kulturális és sportrendezvényeken való részvételt, hanem a gyógyüdülést is tiltották. Az enyhülés után voltak, akik eljöttek volna Szovátára, de sokan lemondtak az üdülésről, mert védőmaszkot kellett viselni. Nehéz volt meggyőzni az embereket, hogy érdemes eljönni Szovátára, fürödni a Medve-tóban, gyógykezelésre járni, mert nem mindenhol kell használni a maszkot. A friss, ózondús levegőn, a természetben anélkül is lehet sétálni. A kiskaput az országos rendeleteken túl a helyi fertőzési arány jelentette, ami lehetővé tette, hogy bizonyos engedményeket tegyünk. A fürdővállalatok szövetsége eredményesen tárgyalt a kormánnyal, a szakintézményekkel, több javaslatunkat elfogadták, és változtattak a rendeleteken, enyhítettek az intézkedéseken. Például, amikor megjelent az első tiltássorozat, nem lehetett semmiféle gyógyprocedúrát végezni, nem engedélyezték a benti sós vizes fürdőzést sem. Sikerült elérni, hogy a máshol is kötelező egészségügyi szabályok betartásával, védőmaszkkal fogadjuk a kezelésre érkezett vendégeket, elmagyarázva az illetékeseknek, miként lehet az eljárásokat a járványhelyzetben meg- felelően végezni. 2021-ben megszoktuk, hogy az óvintézkedésekkel is lehet élni. Sőt, megnőtt az emberek igénye, hogy többet fordítsanak egészségük ápolására, a kikapcsolódásra, a szabadságra. Egyre több olyan információ látott napvilágot, hogy a bezártság, az otthonról végzett munka árt az egészségnek, hiszen, bár a munkáltatóknak költségmegtakarítást jelent, a munka hatékonysága csökken, és felértékelődött az ebből fakadó testi, lelki betegségek megelőzése. 

– Milyen veszteség érte a világjárvány alatt a szovátai Fürdővállalatot? 

– 2019–2020-ban nagy veszteség érte a céget, a bevételi terv alig 48%-át teljesítettük. 2019-ben mintegy 42-43 millió lej volt az üzleti forgalom. Innen kellett elkezdenünk a 2021-es gazdasági évet újraépíteni. Köztudott, hogy a kormány támogatást nyújt a HORECA ágazatnak. Azt ígérték, hogy lehet pályázni a 2019-es és a 2020-as bevételkiesés 20 százalékának a fedezésére. Amikor egyre többen igényelték a kormánytámogatást, a hatóságok kiegészítették a rendeletet azzal, hogy egy cégnek nem adnak többet 800.000 eurónál. Mi is benyújtottuk az igénylést, így 3,9 millió lejjel támogatnak. A megítélt összeg 49%-át átutalták. 2022 első szakértekezletén Constantin Daniel-Cadariu, turisztikai miniszter megígérte, hogy 2022. január végéig mindenki megkapja azt az összeget, amivel a kormány próbálja kárpótolni a 2020-as veszteséget. Ezen a beszélgetésen a szakmai szervezetek kérték, hogy a 2021-es veszteségeket is fedezze a kormány. A miniszter azt ígérte, hogy a költségvetés függvényében folytatják a programot.

A 2021-es gazdasági helyzet nem érintette olyan tragikusan a szovátai Fürdővállalatot, mint ez előző, mivel a szigorú bezártság után az embereknek nagyobb szükségük volt arra, hogy igényeljék az egészségvédelmi, megelőző programokat, és erre pénzt és időt is áldoztak. Mindehhez hozzájárultak a nyári lazítások és az is, hogy már többet lehetett tudni a fertőzésről. Szerencsénkre csak a szezon végén jelent meg a negyedik és az ötödik hullám. Az oltásellenes kampányok sok kárt okoztak a fürdőgyógyászatnak. 

– Jelenleg milyen óvintézkedések betartásával lehet igényelni a szállodai szolgáltatást?

– Sokat mérlegeltük, hogy miként lehet biztonságosan fogadni a fürdővendégeket, hiszen még mindig sokan utasítják el az oltást. Kényelmetlennek és költségesnek találtuk a 48 órás teszteket, így az oltásigazolást kérjük a vendégeinktől. Sikerült meggyőzni a hatóságokat, hogy ne „minden sarkon” ellenőrizzék azokat, akik gyógykezelésre jelentkeztek. Elég, ha a szállodába lépéskor kérjük az igazolványt, utána az épületben bárhova lehet menni. Kintről senkit sem engedünk be az étterembe, egyrészt azért, mert az éttermek csupán 50%-os kapacitással működhetnek. Ezekkel a belső szabályokkal tudtuk megszervezni a karácsonyi és a szilveszteri ünnepet, és örömmel tapasztaltuk, hogy vendégeink megszokták, hogy a járvánnyal együtt éljenek, csak bizonyos szabályokat be kell tartani. Szerződésünk van egy epidemiológus főorvossal, aki minden folyamatot felülvizsgál, hogy az egészségvédelmi szabályok szerint járjunk el. A személyzet csak a neki szánt bejárót használja, ellenőrzés után kötelező a maszk és a védőkesztyű viselése. 

– Korábban említette, hogy 2021-ben nem volt akkora a járvány okozta veszteség, mint 2020-ban, ám 2021 végére, 2022 elejére hozzánk is begyűrűzött az energiaválság, aminek gazdaságilag belát- hatatlan következményei lehetnek. Mivel tudják a krízis hatásait csökkenteni?

– Valóban, több volt a bevételünk 2021-ben, mint 2020-ban, és ez reménykeltő volt, azonban az egészségvédelmi intézkedések miatt megnőttek a költségek is. Nem drágíthattuk a szolgáltatásainkat azért, mert fertőtlenítőket, védőmaszkokat és más egészségvédelmi eszközöket kellett vásárolnunk. Ami pedig az energiaárakat illeti, egyelőre nem kaptunk számlát, így nem tudok arról beszélni, hogy miként egyensúlyozzuk ki az ebből adódó költségeket. Tény, hogy ameddig nem lesz politikai egyensúly, béke a környékünkön, addig fennáll az energiaválság. Ezzel kapcsolatosan a szakmai szervezet tárgyalásokat folytat a minisztériummal, hogy találjuk meg a módot a kiadások fedezésére. Az a véleményünk, hogy amennyiben a lakosságot megvédik az energiaválság hatásától, arra is gondolni kell, hogy vannak olyan gazdasági ágazatok, amelyek nem zárhatnak be. Ilyen a gyógyászat is. Egy gyógyszállodát nem lehet bezárni, ameddig vannak betegek, akiknek szükségük van kezelésre. Azt próbáltuk megértetni a kormány képviselőivel, hogy olcsóbb az embereket megelőző gyógykezelésre küldeni, mint az elhanyagolt betegség miatt kórházba utalni. A kórházi költségek sokkal nagyobbak, mint a gyógyüdülésé, arról nem is beszélve, hogy mindenhol túlzsúfoltak az egységek. Ha tehát az állam finanszírozza a gyógykezelést, kevesebbet költ, mint a kórházi ellátásra. Ezért kompenzálniuk kellene a gyógyszállodák fűtésköltségeit. A magunk részéről azt tettük, hogy a főszezon után, amikor csökkent a kihasználtság, egy-egy vízszintes szállodai szobaszakaszt nem fűtöttünk. Felújításkor energiatakarékos megoldásokat is figyelembe vettünk, ezzel tudtuk egyensúlyba hozni ezt a kiadást. 

– Lehet-e tervezni ilyen körülmények között? 

– Mindezek ellenére 2022-ben további beruházásokat végzünk. Az angol tulajdonosok merész, gazdasági növekedésre alapozó költségvetést fogadtak el, mert szeretnénk jobban megfizetni az alkalmazottainkat, akiktől ezért jobb minőségű szolgáltatást várunk. Amikor a legjobban tombolt a járvány, 2020-ban felújítottuk az egykori Făget (Bükk) szállodát, amelyet jelenleg Ursinának nevezünk. 144 nagyon jó minőségű szoba, kiváló étterem és gyógyászati központ létesült. Jelenleg felújítás alatt áll a Szováta szálloda három emelete. Május végére befejeződnek a munkálatok, majd folytatjuk a lenti emeletek, a konferenciatermek, a gyógyászati részleg felújítását. Lebontottuk a Szováta szálloda melletti egykori 5-ös kantint, ahova parkolókat alakítunk ki, és lesz még egy 120 férőhelyes modern szálloda is. Igyekszünk, hogy megépítsük a kültéri medencét is. Mivel az Ursina szállodában van gyógyászat, megszüntetjük a Medve-tó partján 1928 óta működő gyógyászati központot, ide is szállodát tervezünk. Nemrég Szovátán járt egy spanyol tervező, aki mindezeket megálmodja, és miután a tulajdonosok jóváhagyják, nekifogunk a kivitelezésnek. Remélem, lecsillapodik a járvány körüli hisztéria, végre béke lesz, és talán jobban odafigyelünk magunkra, az egészségünkre, és egyre többen keresik majd fel Szovátát, valamint más gyógyfürdőket, kihasználva országunk természeti ajándékait. 

A benti képek az Ursina szállodában készültek.