2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerűen felszerelt járóbeteg-rendelő Hadréven

A Maroskece közigazgatási egységhez tartozó Aranyoshadréven átadták a község korszerűen kivitelezett és felszerelt járóbeteg-rendelőjét. Szeptember elsejétől a háziorvosok mellett szakorvosok és fogorvos is megkezdheti a betegellátást. 

Az országos beruházási alap által finanszírozott egészségügyi létesítmény 1,4 millió lejbe került, a református templom szomszédságában építették fel. A 250 négyzetméteres épület számára a területet az önkormányzat biztosította. A háziorvosi rendelő mellett – ahol két családorvos fogadja majd a betegeket – korszerűen felszerelt fogorvosi rendelő és gyógyszertár áll a lakosság rendelkezésére, ugyanakkor két váróterem és egy kezelő pótolja az egykori hiányosságokat. Az országos beruházási alappal aláírt szerződés értelmében az egészségügyi intézmény teljes felszerelését biztosították. Jó hír ugyanakkor a helyieknek, hogy bizonyos betegségek kezelésére ősztől nem kell már Marosludasra vagy Marosvásárhelyre utazzanak szakellátásra. Rendelési lehetőséget hirdettek szakorvosok számára is, a legközelebbi tanácsülésen remélhetőleg eldől a nyertes pályázók névsora. Így tüdőgyógyász, bőrgyógyász és reumatológus szakorvos is ellátja majd a község betegeit a hét bizonyos napjain. Amint Emil Florin Mocan polgármester elmondta, az orvosoktól nem kérnek bérleti díjat, csupán a saját fogyasztásukat – víz, gáz, villany – kell állják, és mihamarabb kezdjék meg a tevékenységet. 

A járóbeteg-rendelő projektje a romaprogram részeként évek óta fiókban hevert, és úgy tűnt, már feledésbe merült. 

1993 szeptemberében etnikai zavargások színhelye volt a község, egy helybeli férfi meggyilkolása után a falusiak felgyújtották a romatelep házait, és három roma lakost agyonvertek. A kivonult rendőrségnek nem sikerült helyreállítania a rendet, a romák hónapokig nem térhettek vissza otthonaikba. Az ügy a Strasbourgi Emberjogi Bíróság elé került, ahol megállapították, hogy a román állam súlyosan megsértette a romák jogait. Az uniós csatlakozás egyik feltétele volt a kormánynak az Európai Emberjogi Bíróság előtt tett vállalása, amely szerint megoldják a romakérdést, biztosítják a roma kisebbség jogait, felszámolják a diszkriminációt, megelőzik az etnikai összecsapásokat, és roma felzárkóztatási programokkal ösztönzik őket a gazdasági, szociális és kulturális tevékenységekben való részvételre, a közösségbe való beilleszkedésre. 2006-ban kormányhatározattal fogadták el a hadrévi közösségfejlesztési programot, amit két év alatt kellett volna lebonyolítani, és amelynek része lett volna egy egészségügyi központ létesítése is. 

 Fotó: Nagy Tibor 


Nappali foglalkoztató központ Gerendkeresztúron

A gerendkeresztúri régi iskola és járóbeteg-rendelő épületének a felújítására európai uniós alapokból 100.000 eurót sikerült lehívni, az épületben nappali szociális központot alakítanak ki felnőttek és gyerekek számára. A helyi akciócsoporttal (GAL) közös program keretében további egymillió eurót hívhatnak le, amelyből három évig a szakemberek – orvosi és szociális asszisztensek – bérezését biztosíthatják.