2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Országunk közútjait eltorlaszolja a sok jármű, a vonatok túlzsúfoltak, kultúránkat semmi sem védi”

Svájcnak ismét be kellene vezetnie a külföldről beutazók ellenőrzését, és esetleg ki kellene lépnie a schengeni egyezményből – hangoztatja az alpesi ország legerősebb politikai pártjának egyik vezetője.
A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) nagyhatalmú alelnöke, Christoph Blocher a brit hírügynökségnek adott pénteki interjúban úgy vélte: hazája hibát követett el, amikor feladta a bevándorlási politika irányítását.
„Országunk közútjait eltorlaszolja a sok jármű, a vonatok túlzsúfoltak, kultúránkat semmi sem védi” – hangoztatta a volt igazságügyi miniszter. Mint rámutatott, a népesség számához viszonyítva Svájcban nagyobb méretű a bevándorlás, mint bármelyik más országban. A hatóságok évente 80 ezer új letelepedni szándékozót regisztrálnak.
„Úgy véljük, hogy nem kell ragaszkodni a schengeni egyezményhez. Meg kell nézni, mi lehetséges, és ha úgy látjuk, hogy elértük a lehetőségeink határát, akkor kell hogy legyen elegendő bátorságunk a szerződés felmondásához. Dánia mint EU-tagállam nem léphet ki a schengeni egyezményből, Svájc viszont igen” – hangoztatta Blocher.
Az Európa szívében található Svájc földrajzi fekvése miatt a schengeni övezetből való esetleges kilépés igen kellemetlenül érintené az utazóközönséget. Az Olaszországot Németországgal és Franciaországgal összekötő közutak és vasútvonalak ugyanis Svájcon haladnak keresztül.
Az alpesi országban parlamenti választások lesznek októberben, s a bevándorlástól érzett félelemre játszó SVP várhatóan növelni fogja szavazótáborát. Friss felmérések 30 százalékos szavazati arányt jósolnak a néppártnak, amely 2007-ben az érvényes voksok 29 százalékát szerezte meg.
A közelmúltban rendezett népszavazásokon a lakosság többsége támogatta az SVP-nek azokat a kezdeményezéseit, hogy a hatóságok automatikusan utasítsák ki a súlyos bűncselekményt elkövető külföldieket, illetve ne adjanak engedélyt újabb minaretek építésére. A 7,7 millió lakosú Svájc népességének több mint egyötödét külföldiek teszik ki.