2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több száz gyerek ha egyszerre mozdul…

Az előrejelzések ellenére – legalábbis szombat délutánig – kedvezett az időjárás a múlt hét végi marosvásárhelyi szabadtéri programoknak, amelyek nagyrészt a testmozgás és ezáltal az egészséges életmód népszerűsítéséről szóltak. A legnagyobb (gyerek)tömeget megmozgató, szombati akció a SportOk! nevű rendezvény volt, amelynek keretében 40 megyeszékhelyi és megyei sportklub kínálatával találkozhattak a Ligetbe ellátogató, gyermekük számára a legmegfelelőbb edzésformát kereső szülők. 

Az All Cris rendezvényszervező cég, reklámügynökség és a szívbeteg gyerekeket támogató, „Nagy szívekkel a kis szívekért” egyesület közös kezdeményezésének célja az volt, hogy az iskolakezdés utáni hétvégén egyetlen helyszínen lehessen megismerni a tevékenységei újraindítására készülő, új tagokat is váró sportklubok gazdag, sokszínű kínálatát, illetve ki is lehessen próbálni az egyes sportágakat. 

– Arra törekedtünk, hogy ne pusztán szórólapok formájában jussanak el az információk a szülőkhöz és a gyermekekhez, hanem élményszerűen tájékoztassuk őket az edzési lehetőségekről – mondta el lapunknak Nagy Emőke szervező, akitől azt is megtudtuk, hogy a járványhelyzetben mindössze három hete zöld utat kapott rendezvény iránt elsöprő volt az érdeklődés a megyében működő klubok részéről. – A kínálatban olyan különlegességek is szerepelnek, mint a trambulinfitnesz, de nem hiányzik az autómodellezés sem, a keleti harcművészeteknek pedig igen széles skálája képviseltetik – tette hozzá a szervező. 

Fotók: Mircea Barbu


Küzdőtér, kosárpalánk, lovaspálya

A Liget már a délelőtti órákban benépesült, cselgáncsozó, karatézó, kosárlabdázó, futballozó gyermekcsapatokat lehetett látni mindenhol a zöldövezetben és a betonon, a lovaglásra elkerített területen pedig egyre nőtt a nyeregbe kívánkozók sora. A park hátsó részében felállított sátorban, ahol a marosvásárhelyi Iskolás Sportklub számos tevékenységéről lehetett fontos tudnivalókhoz jutni, az elme sportját űzték elmélyülten a sakk-

táblák fölé hajoló gyerekek, innen pár lépésre a jégkoronggal ismerkedhettek meg, vagy tánc-, majd ritmikustorna-bemutatót nézhettek végig az érdeklődők. A sakksátortól még bennébb haladva szobakerékpárokon tekerő tinédzserekre lettünk figyelmesek. Nem messze tőlük plakát tájékoztatott arról, hogy a megtett kilométerekre utaló, kijelzőn megjelenő számnak megfelelő pénzösszeget a Concept 9 a „Nagy szívvel a kis szívekért” egyesületnek ajánlja fel, melynek alapítója a sportnapot támogató dr. Horaţiu Suciu szívsebész professzor. Az adományozó a Concept 9 lakópark tulajdonosa, Mircea Musgociu üzletember – világosított fel Nagy Emőke, akitől a rendezvény végén azt is megtudtuk, hogy összesen 3550 kilométert tekertek le a ligetbeli szobakerékpározók.


Újoncokat váró edzők

Körsétánkon néhány klub illetékesével is beszélgettünk. Oláh Sándor, a Hikaritori Sportklub edzője a cselgáncs szépségére tanítja sok éve személyre szabott módszerekkel a hozzá forduló gyermekeket, fiatalokat. Jelenleg 70–80 gyerekkel foglalkozik, és folyamatosan fogad újoncokat – tudtuk meg a dzsúdóedzőtől, aki a 30 év fölötti felnőtteknek szóló fitneszcsoportról is említést tett. A csoport tagjai pulzusmérőt kapnak, hogy edzés közben ellenőrizni tudják a szívverésüket, ez teszi egyedivé a foglalkozást.

A megyeszékhelyi Marco Polo sportklubnál úszni tanulhatnak, majd a vízilabdával ismerkedhetnek meg a gyerekek – világosított fel Tóth Ferenc Miklós, a klub illetékese. 

– Az úszás az a sport, ami minden izmot megmozgat, így a fiatal test ettől tud a legszebben fejlődni. 4–5 éves kortól fogadjuk a gyermekeket, akikkel egykori hivatásos vízilabdaedzők foglalkoznak. Az úszásoktatás a marosvásárhelyi Imperial Spában és Szentkirályon zajlik, a Mircea Birău megyeszékhelyi uszodában pedig a vízilabda kerül előtérbe. Amint megnyílik a víkendtelepedi fedett ballon, ott is lesznek edzések – mondta Tóth Ferenc Miklós, akitől azt is megtudtuk, hogy a világjárvány az elmúlt időben nagyon megnehezítette az edzéseket. Remélhetőleg a közeljövőben nem kell hasonló helyzettel szembesülni, hiszen hatalmas az érdeklődés az úszásedzések iránt, a sportnap első óráiban már 15 gyermeket felírattak a szülők – tette hozzá a klub illetékese.


A szülő szemével

A délelőtt 10 órától délután 6-ig tartó SportOk!-on számos sportklub gyerekeivel találkozhattunk, de szervezett formában nem edző tizenévesek, illetve kisgyermekes, csemetéjüket is magukkal hozó szülők is szétnéztek a Ligetben.

– Nagyszerű ez a kezdeményezés, ilyennel eddig csak Budapesten találkoztam, a Sportágválasztó nevű rendezvényen. Gratulálok a szervezőknek! – mondta Kovács Réka, a 12 éves Sára, a tízéves Mátyás és az ötéves Koppány édesanyja, aki nagyobbik fiának keresett új úszóedzőt, és a kisebbiket is mindenekelőtt úszni szerette volna beíratni, mert úgy gondolja, hogy ez a különböző mozgásformákat összehangoló sportág minden sport alapja. Miközben Koppány egy futballedzésekre hívogató szórólapot szorongatva húzta maga után újabb látnivalók felé a türelmes szülőt, Réka elmesélte, hogy a nagylánya korábban szintén úszott és kézilabdázott, igazi kedvencére, a triatlonra pedig fél éve talált rá. Koppány az úszás mellett minden bizonnyal az ACS Kinder Sportklub kicsiknek szóló labdarúgóedzéseibe is bekapcsolódik, a kedves „edző néni” ugyanis egyből felkeltette az érdeklődését – árulta el az édesanya. A fiúcska lelkesedése minket is kíváncsivá tett, így Meleg Noémi Ildikó hivatásos óvónő, futballedző felé vettük az irányt.


Varázslatok a pályán

– A bemelegítés sokszor erdei sétaként zajlik, képzeletben epret szedünk, gyümölcsök után kapaszkodunk. Meseszerűen, kedves, barátságos képi világgal összekapcsolva indítom az együttléteket, éppúgy, mint az óvodában. Az edzések alatt labdajátékokra kerítünk sort, amelyek egyszerre fejlesztik a kisgyermekek logikai gondolkozását és segítik a szocializálódásukat – sorolta Meleg Noémi Ildikó a 2016-ban született kis focisták  edzésprogramjának részleteit. 

A 20 éve óvónőként tevékenykedő, pszichopedagógiai végzettséggel is rendelkező, az aprónéppel való foglalkozást hivatásának tekintő hölgy négy éve edzi a Kindernél a legkisebb, 4–5 éves korosztályt. A gondjaira bízott gyerekek 6–7 éves korukban kerülnek át egy másik edzőhöz, de Ildikó a továbbiakban sem veszíti szem elől, sőt, turnékra is elkíséri őket. 

– Nagyon fontos, hogy az életkoruknak megfelelő szinten, játékosan szerettessük meg az apróságokkal ezt a sportot, és vele együtt az egészség szempontjából annyira fontos testmozgást. Mivel nő vagyok, megkapják tőlem azt a ,,tyúk-

anyós” törődést, amire ilyenkor még szükségük van, ha például valamelyikük leesik a pályán, megvigasztalom, és „varázsport” hintek a sebre, így a következő pillanatban már szalad is tovább, mintha mi sem történt volna – mesélte a futballedző, aki rendszerint annyit kér a gyerekektől, hogy érezzék jól magukat. Persze, szabályok is vannak, hiszen a rend és a rutin biztonságot ad a kicsiknek, így egyebek mellett azt sem esik nehezükre megtanulni, hogy nem az edzések alatt, hanem a szünetben lehet vizet inni.

– Nemcsak fizikailag, hanem emocionálisan és mentálisan is igyekszem támogatni a gyerekek fejlődését, hogy bízzanak magukban, tudjanak önálló döntéseket hozni, és örömforrás legyen számukra a sport – összegzett Meleg Noémi Ildikó, aki idén ősztől a 2017-ben született aprónépet is várja a játékos együttlétekre.

A sportnap végén Nagy Emőke szervezőt a rendezvény látogatottságáról kérdeztük. 

– A klubokkal érkező gyerekek mellett közel 400 diákot hoztak el a Ligetbe a pedagógusok, ugyanakkor szülőkkel is több tízen jöttek. Mintegy 500 gyerek fordult meg a SportOk!-on, a felnőtt résztvevőket, edzőket és szülőket is figyelembe véve pedig ezres összlétszámról beszélhetünk – mondta a szervező. Az elhangzottak alapján tehát egyértelműen sikeres volt a sportnap, amelyre a tervek szerint jövőben is sor kerül.