2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mana Bucur kerámiaművész, a marosvásárhelyi művészeti élet egyik jelese egyéni kiállítással lépett a nagyszebeni közönség elé. A Spectrum című tárlata, amelyen kerámiáiból és grafikáiból mutatott be válogatást a Romániai Képzőművészek Szövetsége Nagyszebeni Fiókjának központi galériájában, kedvező visszhangra talált. 

A méltatói közül mellékletünkben Dr. Iulia Mesea művészettörténész Rejtett lehetőségek és korlátozások című írásából ragadunk ki részleteket.


Nyitásra várva a nagyszebeni galériában          Fotó: Dorel Cozma„A funkcionalitás övezetétől teljességgel elkülönülő, Mana Bucur alkotta kerámiák ritkán képeznek le valós tárgyakat. Ha azoktól is indulnak el, egyedivé válnak azoknak a beavatkozásoknak köszönhetően, amelyek dinamizálják, és új, komplex tartalommal, gondolatokkal, kifejezésekkel és utalásokkal vértezik fel őket. A finoman feldolgozott és értelmezett formák, testek, arányok és számok – a kocka, piramis, gömb, tojás, spirál – mágikus képességek hordozóiként új formai és kifejezési erényekkel telítődnek. Az ismert forma „széttörve” válik a közhely tagadásává, jelentéshordozó lesz, különös és titokzatos szépséggé alakul, felfedezendő üzenetet közvetít, megkönnyítve a titkos tér–idő zónához való személyes csatlakozást. (…) A művésznő víziójában a gyermekkorból »rögeszmésen« megőrzött kockák, kazetták, zárt dobozok mindig rejtélyesek. A tartalmuk ismeretlen, jó ajándékok is rejtőzhetnek bennük, vagy ellenkezőleg, Pandóra szelencéi, amelyeket zárva kell tartani és szigorúan őrizni. Ez a kettősség olyasmivé alakítja őket, amit a művésznő »csapdának« nevez, mivel csak kinyitva fedik fel tartalmukat, szétfoszlatva ugyanakkor az ismeretlen/a titok varázsát. A felszabadulás fájdalmára várva, mély lélegzetvételhez hasonló belső lüktetéssel látja el a dobozokat, kazettákat, kalitkákat. Sosem egyszerű a belépés, a tartalom megközelítése. A néha nyitott, máskor teljesen vagy részlegesen zárt facetták ígéretesek, ugyanakkor csalódást is okozhatnak. A »csapda« mélyen átélt állapotokat és tüneteket, egyéni vagy/és társadalmi/általános tiltások, korlátozások okozta nyugtalanságokat sugall.”