2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt két hét során lezúdult csapadékmennyiség ellenére árvízvédelmi szempontból nincsenek gondok. A patakok, folyók megduzzadtak ugyan, de áradásveszély nem állt fenn sehol, inkább a domboldalakról lefutó nagyobb vízmennyiség okozott gondot, például Nyárádmagyaróson egy hónap alatt kétszer is elöntötte a víz a gyermekotthon udvarát – tudtuk meg a Maros Vízügyi Hatóság szóvivőjétől. 


Nics árvízveszély a folyókon, a Nyárád nyugodtan és akadálymentesen folyik át a szeredai gáton 
Fotó: Gligor Róbert LászlóAz árvíz sosem kizárt dolog, de annak esélye jelenleg minimális. A Bucsinon a napokban még hó volt, tehát az olvadás után helyenként még nőhet a vízszint, de pillanatnyilag nem várható rossz idő, így áradás sem – tette hozzá Călin Fokt, aki szerint inkább a ki nem takarított sáncok, elvezető árkok jelentenek gondot, hiszen az emberek csak akkor nyúlnak lapáthoz, amikor már kiöntött a víz. A Föld napja alkalmából sok helyen takarítottak a folyóvizek mentén, és egyes helyeken évről évre csökken a háztartásokból származó, valamint a mezőgazdasági és erdei hulladékokkal való szennyezés a folyókon. A nyárádmenti önkormányzatok erre különösen odafigyelnek, így a Jobbágyfalva alatti gátnál nincs hulladéktorlasz, mint az elmúlt években: Nyárádremete, Székelyhodos, Csíkfalva tanult az előző évek tapasztalataiból – mutatott rá a szóvivő. Maros megyében nincs gond, sőt a folyók vízhozamai az időszakra jellemző többévi átlag alatt vannak. Ennél furcsább jelenség viszont az, hogy az elmúlt napokban Marosvásárhely térségében jégeső hullott, ami eddig csak a nyári fullasztó hőség idején fordult elő – mutatott rá a vízügyi hatóság munkatársa.

 Az általa elmondottakat erősítette meg a nyárádszeredai önkéntes tűzoltóság parancsnoka is. Húsvétkor és az elmúlt időszakban megnőtt ugyan a Kis- és Nagy-Nyárád egyaránt, de a tavalyihoz hasonló áradás veszélye nem állt fenn. Ezzel ellentétben viszont problémát okoznak a hirtelen lehulló csapadékmennyiség következtében a magasabb helyekről lezúduló vizek. Habár tavaly a helyi csapat munkagéppel elkezdte a sáncok ásását, átfolyók kitakarítását, még mindig vannak gondok az andrásfalvi lakóövezetben, ezért az elmúlt napokban tovább dolgoztak az önkéntesek, hogy a Csere és a Temető utcából leérkező vizet biztonságosan tudják a Nyárád felé elvezetni. A tervezett munka felénél tartanak, és közben engedélyt kértek arra is, hogy a katasztrófavédelmi csapat magánterületekre is bejuthasson a munkagéppel, mert hiába lenne lakosssági feladat a magántelkeken található sáncok, lefolyók tisztítása, az emberek elhanyagolják azt.

A rengeteg csapadék miatt sok helyen megnőtt a talaj vízszintje, még ott is víz van a kutakban, ahol azok eddig folyamatosan szárazak voltak. Ezáltal a talajvízzel telített kutak emberi fogyasztásra teljességgel alkalmatlanok, sőt szagosak is, ezért a lakosság a tűzoltók segítségét kérte, így jelenleg a kutak szivattyúzásán és fertőtlenítésén is dolgoznak. Kacsó István parancsnok meglátása szerint ezt még halasztani kellene egy kevés ideig, amíg a talaj vízszintje állandósul, ezáltal egy szivattyúzással a vízforrás is felfrissülne. Jelenleg szinte hiábavaló a szivattyúzás, hiszen órákon belül visszagyűl a víz a kutakban, de ha ez az igény, a csapata megteszi ezt – mondta el a parancsnok, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy azokban a gazdaságokban, ahol istállótrágya van, ebben az időszakban lehetőleg ne fogyasszanak kútvizet még forralás után sem, mert ilyenkor a kutakba belefolyhat a nitrátszennyezést okozó trágyalé is.