2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eldőlt, hogy hol tanulhatnak tovább

Pénteken reggel nyilvánosságra hozták a nyolcadik osztályt végzett diákok elhelyezését a középiskolákban, szakközépiskolákban és szakiskolákban, általános osztályzatuk alapján, amelynek 80 százalékát a képességvizsgán elért eredmény, 20 százalékát az V-VIII. osztály átlaga tette ki.

 Az országos számítógépes elosztásra 2950-en iratkoztak fel, akik közül 2897-et soroltak be a megjelölt iskolák közül abba, ahova elég volt az átlaga, 16 diák nem jelölt be elég lehetőséget, és kimaradt az elosztásból – tájékoztatott Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. 

Érdeklődésünkre elmondta, hogy megyei szinten 428 középiskolai és szakközépiskolai hely maradt üresen, a szakiskolákban 645, ahol elegendő jelentkező alapján magyar osztályokat is indítanak. A 428 üresen maradt líceumi és szakközépiskolai helyből 17 német tannyelvű, 121 magyar tannyelvű és 290 román tannyelvű osztályban van. 

Középiskolai helyek elsősorban a vidéki tanintézetekban maradtak üresen, a segesvári Mircea Eliade Líceum magyar tagozatán 7 hely a filológia, 3 hely a matematika-informatika, 1 hely a természettudomány szakon. A szászrégeni Petru Maior Technológiai Líceum matematika-informatika szakán 1 hely, a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum táradalomtudományok szakán 2, turizmus szakon 23 hely, a Ludasi 1. Számú Líceum természettudomány szakán 15, a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum filológia szakos osztályá-ban 7, természettudomány szakon ugyancsak 7 hely maradt betöltetlen. A szovátai Domokos Kázmér Technológiai Líceum kereskedelem szakos osztályában 1 hely, az erdőszentgyörgyi Szent György Technológiai Líceum természettudomány szakán 12 hely, a marosvásárhelyi Ion Vlasiu Technológiai Líceum autóvillanyszerelő szakán 4, famegmunkálás szakon 5 hely, a Traian Vuia Technológiai Líceum elektronika szakán 19, a szépségápolás szakon 14 hely maradt üresen a magyar tannyelvű osztályokban. 

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban 8,15 volt a legkisebb bejutási átlag, a Református Kollégiumban 7,90, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceumban 7,64. Voltak szakközépiskolák, ahol 3-as, 4-es átlaggal is felvettek diákokat, mint például a Gheorghe Şincai Technológiai Líceum román tagozatán. 

Akik kimaradtak az elosztásból és azok is, akik pótvizsgára állnak, lesz, ahonnan helyet válasszanak. Bár a 3-as, 4-es átlagot elért diákoknak nehéz lesz helytállni a középiskolában és az érettségin, szakiskolát – a biztosított állami kedvezmények ellenére is – kevesen választottak.  (bodolai)