2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járványhelyzet miatt nő az iskolaelhagyás veszélye

A „Mentsétek meg a gyermekeket” szervezet által ebben a hónapban készített felmérés szerint a koronavírus-járvány miatt egyre több településen elrendelt online oktatás nagyon sok hátrányos helyzetű gyermek számára nem hozzáférhető, emiatt félő, hogy tovább nő majd az iskolaelhagyás aránya Romániában.

Az október 2–14. között az ország negyven megyéjében több mint kilencszáz tanintézet bevonásával készült felmérésből kiderült, hogy miközben a tanév kezdete óta a romániai tanintézetek több mint húsz százaléka kényszerült arra, hogy áttérjen egy másik forgatókönyvre, mint amely szerint szeptember közepén elkezdték az oktatást, azaz zöldről sárgára vagy vörösre, a megkérdezett gyerekek egynegyede állította azt, hogy nincsen lehetősége bekapcsolódni az online oktatásba, a pedagógusok 43 százaléka pedig azt, hogy nem rendelkeznek anyagi feltételekkel ahhoz, hogy az online tanórákat megtartsák. 


Emiatt a „Mentsétek meg a gyermekeket” szervezet a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetségével, az Országos Diáktanáccsal, valamint a Szülők Egyesületének Országos Szövetségével közösen arra hívja fel az illetékes hatóságok figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetnek hosszú távon súlyos következményei lesznek a hátrányos helyzetű diákokra nézve, és súlyosbítja az iskolaelhagyási arányt, ami Romániában amúgy is magas – mutatnak rá a lapunkhoz is eljuttatott közleményben. Az Országos Statisztikai Intézettől származó adatok szerint az év elején több mint 275 ezer 7-17 év közötti iskolaköteles gyerek nem járt iskolába, és ez a szám – azáltal, hogy nem férnek hozzá az online tanórákhoz –, tovább fog növekedni, vidéken máris magasabb. Az érdekvédelmi szervezetek szerint annak ellenére, hogy a tavasszal bevezetett szükségállapot során, amikor bezártak az iskolák, bebizonyosodott, hogy a romániai oktatási rendszer nincsen felkészülve az online-ra való áttérésre, azóta sem történt jelentős előrelépés ezen a téren, továbbra sincsenek minden diák és pedagógus számára biztosítva az ehhez szükséges eszközök, feltételek. 

Az iskolai jelenlét kapcsán kiderült, hogy minden öt tanintézetből egyben húsznál magasabb volt azon személyek száma, akik egy időben az osztályban részt vettek a tanórákon, a megkérdezett szülőknek pedig több mint fele állította azt, hogy rájuk hárult a maszkok, valamint a fertőtlenítőszerek beszerzése a gyerekeik számára. 

A tavaszi kedvezőtlen tapasztalatok miatt a „Mentsétek meg a gyermekeket” szervezet jelenleg is próbál segíteni abban, hogy minél kevesebb hátrányos helyzetű gyerek maradjon ki az oktatásból, ezért a tanévkezdés óta több mint negyven iskola fordult hozzájuk, táblagépeket, illetve egyéb, az online oktatáshoz elengedhetetlen eszközöket igényelve.