2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pesti klubokban hódít az új Gabriel-dal

Mi nyáron nem alszunk – énekli újonnan megjelent dalában, a Balatonban Fülöp Imre Gábriel, a Gabriel zenekar vezetője és névadója. A villámgyorsan slágerré vált szerzeményről, amelyet múlt héten a Rádió Gagában is bemutattak, a marosvásárhelyi származású dalszerző előadóval szerkesztőségünkben beszélgettünk.

– Hogyan született meg a Balaton?

– A zenekar létrejötte után ez volt az első dal, amit megírtam. Már a ritmusából érezni lehetett a nyári hangulatot, tudtam, hogy szaxofon, gitár és trombita is lesz benne, és az is biztos volt, hogy a Balatonról fog szólni. Amikor beültem a stúdióba, egyből megszületett a négysoros refrén. Tavaly közben megjelent két másik dalom, a Nélküled nem vagyok jó és a Titkos szó. Mire leforgattuk volna a Balaton videoklipjét, lejárt a nyár, ezért úgy döntöttünk, hogy idénig várunk. Augusztus elsején került fel a Youtube oldalára a klip, és öt nap múlva már meghaladtuk a tízezer megtekintést, majd rövid időn belül a tizenötezret. Bízom benne, hogy két nap múlva, vasárnap estig a húszezret is túlszárnyaljuk (sz. m.: Ez meg is történt). Egyértelműen ez az eddigi legsikeresebb dalunk.

– Beszéljünk kicsit a hangzásvilágáról.

– Ez egy teljes mértékben reggaeton dal. Az összes szerzeményünk közül ebben van a legtöbb klasszikus hangszer, a trombita és a szaxofon mellett az akusztikus és a basszusgitár is szerepet kap. – A magyar tenger melyik üdülőtelepei láthatók a videoklipben?

– A hajós jeleneteket Balatonalmádiban forgattuk, emellett Siófokra repítjük el a klip megtekintőit.

– Kik működtek közre a dal, illetve a klip létrejöttében?

– Mindenekelőtt a Gabriel zenekar alapemberei: Rabi Bálint, Monostory Barnabás, Manga Mihály, Molnár Tamás, Gál Barnabás és Kádár Zsolt. A kliphez a drónfelvételeket Kürthi Nimród készítette, a balatonalmádi helyszínt az ottani hajósklub vezetője, Sabján Annamária biztosította. A klipben feltűnő hölgy a menyasszonyom, Szathmári Imola.

– A sok ezer internetes megtekintés mellett magyarországi és erdélyi rádiók is játszani kezdték a Balatont, mi több, budapesti klubokban is erre bulizik a tömeg. Mi lehet a dal sikerének titka?

– Egyrészt a fülbemászó dallam, másrészt a témavilág. A nyár, illetve a Balaton mindenkiben kellemes érzéseket ébreszt.

– Mikor hallhatjuk élőben is a dalt?

– Bár a zenekarunk az év elején múlt kétéves, egy nagyszabású bemutatkozó koncertet tervezünk jövő tavaszra két helyszínen: Marosvásárhelyen és Budapesten. A Balatont koncertzáró dalként nagyzenekarral és táncprodukcióval kiegészítve szeretnénk előadni. Mivel 98 százalékban elkészült az első lemezünk, ez a fellépés egyben lemezbemutató is lesz.