2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A vasárnap esti lapzártát követően véget ért kassai és pozsonyi jégkorong-világbajnokság döntőjébe Svédország és Finnország jutott.


Óriási meglepetésre a vasárnap esti lapzártát követően véget ért kassai és pozsonyi jégkorong-világbajnokság döntőjébe Svédország és Finnország jutott. A döntő eredményét ugyancsak a keddi lapszámunkban tudjuk közölni, azért érdekes lehet a két együttes döntőbe jutását végigkísérni, hiszen ehhez jó néhány „nagy nevet” ki kellett ejteni.

A középdöntők végén a szlovákok még egy presztízsgyőzelmet behúztak, de a szégyen megmaradt, hiszen hazai környezetben mindössze két győzelemmel búcsúztak úgy, hogy minden sztárjukat felvonultatták. Az oroszok szétlövéssel kikaptak a finnektől, így a szbornaja maradt a középdöntős csoport utolsó helyén, ellenfélként pedig a félelmetes Kanada következett számukra. Fogadkoztak az oroszok, hogy jobb ez így, mint a kiismerhetetlen norvégok, de ezen sokan csak mosolyogtak. Aztán a negyeddöntők utolsó mérkőzésén 1-0-s hátrányt az utolsó harmadban pár perc alatt megfordítva búcsúztatták Kanadát. Pedig a juharlevelesek meggyőző teljesítményt mutattak a mostani vb-n, míg a sztárokkal teletűzdelt oroszok csak nyögvenyelősen jutottak el idáig. Kemény, vérre menő összecsapás volt, melynek első harmada gól nélkül ért véget, bár Kanada 8-0-ra nyerte az első 5 perc kapura lövéseinek arányát. A második játékrész elején megszerezte a vezetést az észak-amerikai gárda és úgy tűnt, hogy minden sínen van. A 42. percben azonban szépített Oroszország, de az egyébként érvényes gólt nem adták meg a játékvezetők, hosszas videóbírózás után sem, az 50. percben azonban emberhátrányból mégis egyenlítettek, majd két perccel később fordítottak is. Hiába rohamozott Kanada, s hozta le kapusát is, egyenlíteni már nem tudott.

A 39 esztendős Jaromir Jágr vezérletével (a negyeddöntőben az USA-t 4-0-ra verték, s ebből Jágr mesterhármassal vette ki részét) hét győzelmet aratott Csehország és egyedüli százszázalékos csapatként jutott az elődöntőbe, ahol viszont a címvédő simán kikapott a negyeddöntőben a németeket búcsúztató svédektől. Vagyis a háromkoronások az egyenes kieséses szakaszban két, látszólag könnyed mérkőzéssel jutottak a döntőbe. A svédek legutóbb 2006-ban játszottak döntőt, akkor a cseheket verve lettek világbajnokok. Tavaly a csehek szintén az elődöntőben találkoztak a svédekkel, akkor az utolsó pillanatban egyenlítve ők jutottak a döntőbe. Ez most nem jött össze, pedig Pozsonyban tulajdonképpen hazai környezetben játszottak, az egész csarnok nekik szurkolt.

A finnek előbb meglepődtek a norvégok vezetést szerző góljától, majd gyorsan néggyel válaszoltak, s az elődöntőben bravúrt hajtottak végre a szbornaja ellen. Ráadásul Mikael Grandlund olyan szemtelen gólt lőtt, amire még nem volt példa ezen a szinten. Tulajdonképpen a finnek kétszer is legyőzték Oroszországot, hiszen a középdöntőben még szétlövéssel, most viszont apelláta nélkül. A fiatal finn válogatott ezzel a világbajnokság igazi színfoltja lett. A finnek 1995-ben nyerték első és eddigi utolsó vb-jüket, azóta egyszer voltak döntősök, 2007-ben Moszkvában, akkor viszont Kanada nyert.

Egyébként a két, döntőt játszó ország lesz a 2012-es világbajnokság házigazdája is. Május 4-20. között Helsinki és Stockholm ad otthont a mérkőzéseknek.

Középdöntő (utolsó forduló):

E csoport:

Szlovákia – Dánia 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)

Oroszország – Finnország 2-3 (2-0, 0-2, 0-0, 0-0, 0-1) – szétlövéssel

Németország – Csehország 2-5 (1-2, 0-3, 1-0)

A csoport végeredménye: 1. Csehország 15 pont, 2. Finnország 10, 3. Németország 8, 4. Oroszország 7, 5. Szlovákia 3, 6. Dánia 2.

F csoport:

Franciaország – Norvégia 2-5 (1-3, 1-1, 0-1)

Svájc – Egyesült Államok 5-3 (2-1, 2-1, 1-1)

Kanada – Svédország 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)

A csoport végeredménye: 1. Kanada 13 pont, 2. Svédország 10, 3. Norvégia 8, 4. Egyesült Államok 7, 5. Svájc 6, 6. Franciaország 1.

Negyeddöntők:

Csehország – Egyesült Államok 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Svédország – Németország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Finnország – Norvégia 4-1 (0-0, 4-1, 0-0)

Kanada – Oroszország 1-2 (0-0, 1-0, 0-2)

Elődöntők:

Csehország – Svédország 2-5 (0-0, 1-2, 1-3)

Finnország – Oroszország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)