2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október 10-én a Romániai Magyar Közgazdász Társaság megtartotta éves vándorgyűlését, melyet az idei évben bárki követhetett a szervezet Facebook-oldalán.

Az utóbbi időben a tervezés nagyon nehézkessé vált a járványhelyzet következtében, de a XXIX. közgazdász-vándorgyűlés így sem maradt el. A rendezvénynek Kolozsvár adott otthont az aktuális szabályozásoknak megfelelően, csak néhány résztvevővel. Az elmúlt évekkel ellentétben viszont, 2020-ban a Romániai Magyar Közgazdász Társaság Facebook-oldalán bárki követni tudta a vándorgyűlés szakmai előadásait, és utólag is megtekinthetők a felvételek. Három panel keretében hat meghívott előadó beszélt meglátásairól és tapasztalatairól.

Válság – ellenség vagy lehetőség? címmel olyan kérdéseket tárgyalt a XXIX. közgazdász-vándorgyűlés, melyek a gazdaságban, vállalkozásokban és oktatásban felmerülő problémákat és kihívásokat feszegetik, valamint nem utolsósorban a felmerülő új lehetőségeket is.

A rendezvényt Gyerkó László elnök nyitotta meg, majd az első panelben Bálint Csabát, a Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagját, valamint Nagy Károlyt, a Promelek vezérigazgatóját hallhatták.

Gyerkó László elmondása szerint sem a gazdaságban, sem az oktatásban nem kellemes dolog a válságról beszélni, éppen ezért szükséges megkeresni a legjobb utat és azokat a lehetőségeket, melyek kitörést jelenthetnek mindenki számára.

Bálint Csaba Románia gazdasági helyzetéről tartott részletes beszámolót, majd összehasonlításképpen a 2008-as évre és annak másságára is rávilágított. Mit tanulhatunk mindabból, ami az elmúlt időszakot illeti? Milyen lehetőségei vannak Romániának a jövőt illetően? – hangoztak el a kérdések. Bálint Csaba szerint az elkövetkezendő 10 évben az ország fejlődési lehetőségei igen jelentősek, ezért fontos, hogy azokat az összegeket, melyeket támogatásként kapunk, országos szinten hasznosan és céltudatosan használjuk fel.

Az alapvető törvények ugyanúgy érvényesülni fognak, mint a történelem során eddig bármikor, és minden válságban lesznek vesztesek és nyertesek, rajtunk múlik csupán, hogy mely oldalon állunk. 

Nagy Károly szerint a gyorsaké a szerencse, és ebben a válsághelyzetben is ez az alapvető igazság körvonalazódott ki. A külső veszély hatására az újításokra és változtatásokra hatalmas szükség volt, és akik ezeket a lépéseket a leghatékonyabban megtették, nagyobb eredményeket értek el, mint valójában a ,,csendes időszakokban”.

A második panel előadás-sorozatát dr. Geréb László, a REGA régiókutató egyesület elnöke indította, és arra próbált választ adni, hogy az eddigi adatok szerint volt-e válság, vagy csak ezután lesz, a statisztika és tőzsdeindexek eredményeiből kiindulva. Előadása végén kifejtette, hogy mit is jelent a Máté-effektus, és hogyan nyilvánul meg ebben az időszakban.

A panelbeszélgetés második részében az érdkelődők Farkas Levente, a marketingiskola.ro és a Clarity Consulting tulajdonosának előadását hallhatták, melyben az alkalmazkodóképesség és az újratervezés fontosságát hangsúlyozta ki egy vállalkozás életében. Kiemelte azt is, hogy mennyire fontos mindenki számára a kockázatvállalás. A szituációk kezelését az autóvezetés hasonlatával ábrázolta, és ennek minden lépését igazán frappáns példákkal hasonlította össze. 

A harmadik panelbeszélgetés során Tánczos Levente, a Sapientia egyetem csíkszeredai karának tanársegédje és Módi Tímea, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tanárának tapasztalatait hallhatták az oktatásban megjelenő kihívásokról és felmerülő potenciálokról. Mindkét meghívott meglátásaiban közös nevezőként az a tény tárult fel, hogy az ebben a válságos helyzetben felmerülő problémák igen sok évre visszavezethető szokások sokaságának valós megreformálását igényelnék annak érdekében, hogy az oktatás egy új szintre lépjen.

Akinek eddig nem volt alkalma követni a XXIX. közgazdász-vándorgyűlés előadásait, utólag is bármikor visszanézheti őket az RMKT Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/rmkt.ro), hiszen a meghívott előadók számos értékes tényt és fontos információkat osztottak meg az előadásokon.

Külön köszönet a támogatóknak, akik hozzájárultak az esemény megvalósításához, és esélyt adtak arra, hogy ebben az évben is egy olyan rendezvény jöhessen létre, mely hasznos előadásokat biztosíthat az érdeklődők és mindazok számára, akinek a fejlődés és a tudás valós értéket jelent.