2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt szombaton második alkalommal szervezett bált

a Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete, és mivel a tavalyi első bálnak nagy volt a visszhangja, idén mintegy százötvenen fogadták el a meghívást. A belépő fejében a házigazdák terített asztalt, jó hangulatot biztosítottak, a vendégeknek csupán a mulatásra és a sorsjegyvásárlásra volt gondjuk.

A tavalyi bálban begyűlt adományokból elkészült az alakulat új zászlaja, az 1876-ból való, ma is létező lobogó mása, amelyet tavaly július végén fel is avattak. Már a zászlószentelés után elkezdtek adományt gyűjteni egy gyors beavatkozáskor használatos jármű beszerzésére. Csakhamar összegyűlt a 12 ezer lej, így az ősszel meg is vásárolták a kiszemelt autót, s ezt a múlt hét végén közszemlére tették, hogy a bálba érkezők megbizonyosodjanak felőle, a tűzoltók arra költötték a pénzt, amire kérték. A táncmulatságot a zászlóval bevonuló legénység nyitotta meg, a vendégek pedig az éjszaka folyamán a felajánlott nyereménycsomagokra vásárolhattak sorsjegyet. Reggelre össze is gyűlt 6 ezer lej, amit az újonnan vásárolt autó felszerelésére fordítanak, a napokban be is szerzik a kiszemelt tárgyakat, egy benzines vízpumpát, tömlőket, sugárcsöveket, feszítőeszközöket – mondta el lapunknak Kacsó István tűzoltóparancsnok. 

 A helyiek adományából szerezték be és szerelik fel a gyors beavatkozásra alkalmas autót
Fotó: Gligor Róbert László

Elfogadta őket a közösség

A Magyarországról megvásárolt autó használt, de jó műszaki állapotban van, ennek ellenére felújították, alkatrészt cseréltek rajta, és a parancsnok örömmel nyugtázta, hogy a felhasznált anyagok, alkatrészek árán kívül nem igényeltek munkadíjat a felújítást végző helyi vállalkozók, ahogyan a jármű Nyárádszeredába szállításáért is csak az üzemanyagot kellett kifizetni egy helyi szolgáltatónak.

Az autót gyors beavatkozásoknál, főleg erdő- és tarlótüzeknél fogják használni, hiszen gyakran riasztják az alakulatot olyan helyszínekre, amelyeket nagy autóval nehezen lehet megközelíteni. Ezzel a kisebbel néhány tűzoltó gyorsan kiszállhat a helyszínre, kialakítja a tűzvonalat és gondoskodik a vízutánpótlásról, hogy amikor a nagy autók megérkeznek, már csak rá kelljen csatlakozniuk.

A tavaly 41 bevetésen voltak a szeredai önkéntes tűzoltók: kétszer az áramszolgáltató igényelte a segítségüket a magasfeszültségű vezetékekre zuhant ágak eltávolítása érdekében, öt esetben autóbalesethez, háromszor kidőlt fák eltávolítására, hatszor vihar- vagy vízkárok elhárítására vették igénybe a szolgálataikat. Hússzor szálltak ki tűzesethez, ötször különleges riasztást kaptak: egyszer állatmentésre, háromszor lódarázsfészek eltávolítására, egyszer gázcsőtöréshez hívták őket helyszínt biztosítani. A riasztások nem mind Nyárádszeredából és a hozzá tartozó falvakból érkeztek, a csíkfalvi, ákosfalvi, erdőszentgyörgyi kollégáik is többször kérték a segítségüket. Hogy ez a szám kevés vagy sok, Kacsó szerint relatív: számukra egyetlen tűzeset is soknak számít, ha abban valaki kárt szenved. 

A tavalyi év legfontosabb eseményének a zászlóavatást tartja az alakulat, a másik jeles pillanat a megyei tűzoltóverseny volt, ahol a két éve alakult csapat harmadik helyezést ért el. Az Iskola másként programban többször is bemutatkoztak iskolákban, kétszer a Gézengúzok gyermekfesztiválon, a Föld napja alkalmából más civil szervezetekkel hulladékgyűjtést szerveztek, nem beszélve a sok-sok gyakorlásról. Míg 2017-ben 1200 munkaórát jegyeztek bevetéseken és olyan alkalmakkor, mint kutak szivattyúzása, fák eltávolítása, kulturális rendezvények helyszínének biztosítása, ez a szám 2018-ban már 3000 körül volt, ami azt mutatja, hogy megismerte, elfogadta őket a közösség, megbízik bennük, és igényli a segítségüket. Ezért is köszönhetik szinte teljesen a szeredai lakosságnak a gyors beavatkozásra való jármű vásárlásához szükséges pénzt: az emberek gyakrabban nyúlnak a zsebükbe egy-egy nemes cél érdekében. A megvásárol,t felszerelt járművet a település főterén is közszemlére teszik rövid időre, hogy a lakosság láthassa az adományozás eredményét, és hogy ösztönözzék a szeredaiakat arra, hogy a jövőben is támogassák őket, mert az adomány jó helyre kerül. 


Figyelnek az utánpótlásra

A szeredai tűzoltóalakulatban 20 önkéntes tevékenykedik, de 14 gyerekkel is foglalkoznak állandó program szerint. Rájuk az idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek, hisz egyszer majd ők veszik át a stafétát a mostani csapattól. Ha sikerül a szükséges pénzalapot biztosítani, 25-30 gyerek számára nyári felkészítő tábort szerveznek, amelybe a szeredaiak mellett a vidék más településeiről is fogadnának résztvevőket. Májusban a helyi általános és középiskolából egy-egy csapattal részt vesznek a megyei tűzoltóversenyen. A nagy álmuk azonban egy tartálykocsi beszerzése – árulta el Kacsó István. Ugyanis azt tapasztalták, hogy vidéken a vízutánpótlás a legnagyobb akadály, és a szeredai önkéntesek meglévő autója is csupán 1800 liter vizet tud szállítani, ami maximális nyomás esetén alig öt perc alatt elfogy. Szükségük volna egy ötezer literes vagy annál nagyobb tartályú autóra, ezért fel fogják venni a kapcsolatot külföldi barátokkal, partnerekkel, ismerősökkel, hogy ha nem is adományként, legalább kedvezményes áron beszerezhessen a város egy ilyen kocsit. Az elkövetkezőkben nemcsak a környékbeli önkéntes alakulatokkal szeretnének tovább dolgozni, hanem a szeredai hivatásos tűzoltósággal is szorosabb kapcsolatokat építenének ki, hogy megismerjék egymást és a felszerelést, ugyanis éles bevetéseken együtt kell dolgozniuk – zárta a beszélgetést a parancsnok.