2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 38 éves marosvásárhelyi Karda Attila édesapjának, Karda Mártonnak – a Szászrégeni Avântul és az AS Armata hetvenes években volt játékosának – köszönhetően lett futballista, hátfájdalmai miatt azonban idejekorán, 26 évesen kénytelen volt szögre akasztani a futballcsukát. Idővel menedzseri szakmát tanult, majd Romániában és Magyarországon játékosügynökként és klubigazgatóként kamatoztatta tudását. 

Karda Attila (j.) a Kisvárda brazil gólvágójával, Fernando Vianával. Fotó: Sport Határok NélkülKarda Attila labdarúgóként előbb a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubnál bizonyított, majd a Bukaresti Rocar, a Besztercei Gloria, a Kisinyovi Zimbrul (az együttessel 2002-ben az UEFA-kupa első körében is érdekelt volt a Betis Sevilla ellen), valamint a Marosvásárhelyi Tran-Sil csapatában szerepelt. Idővel magyarországi alacsonyabb osztályú együtteseknél (Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunhalas) is megfordult, mielőtt visszatért volna szülővárosába, ahol a 2010–2011-es idényben az FCM-mel feljutott az élvonalba. Egy fránya sérülés miatt határozta el, hogy bár adminisztrációs téren, de megpróbálja túlszárnyalni édesapját. 

Még játékos-pályafutása alatt ismerte meg Andrei Zolotkót és Nicolae Pârnău játékosügynököket – utóbbi többek közt Dan Petrescu érdekeit is képviseli – , akiktől sokat tanult, aztán Anamaria Prodannal is dolgozott, így sikerült kellőképpen megismernie a hazai focisták zömét, a 10–12 éves korúaktól az élvonalbeliekig. 

Említésre méltó, hogy a 2016–2017-es idényben klubelnöke volt a Szatmárnémeti Olimpia 2. ligás együttesének – akkor Karda Románia legfiatalabb klubelnöke volt a hazai első két ligából – , sőt az évek során számos ismert hazai labdarúgót is menedzselt. „Kemény, sokszor idegtépő munka ez, ezért is úgy döntöttem, magamnak kaparom ki a gesztenyét” – így fogalmazott a minap az erdelysport.hu sportportálnak. 

Tavaly nyáron húsz tehetséges labdarúgó szerződtetésében vállalt szerepet, legtöbbüket az OTP Bank Liga NB I-be (a magyarországi élvonalbeli labdarúgó-bajnokságba) juttatta, de más élvonalbeli európai bajnokságokban szereplő futballisták érdekeit is képviseli. Itt megemlíthetjük többek közt a Kisvárda Master Good csapatában futballozó Claudiu Bumba (ex-Marosvásárhelyi ASA, Hapoel Tel- Aviv, Bukaresti Dinamo, Adanaspor), Cornel Ene (ex-Kolozsvári CFR, Zsilvásárhelyi Pandurii, Marosvásárhelyi ASA), továbbá Constantin Gâlcă (a dán Vejle edzője, korábban bajnokságot nyert az FCSB-vel, majd edzette a spanyol Espanyolt), a transfermarkt.de által 750.000 euróra becsült brazil Fernando Viana Jardim Silva (ex-Botev Plovdiv), a Voluntari-on futballozó moldáviai Igor Armaș (ex-Kuban Krasznodar és Anzsi Mahacskala), a Jászvásári CSM Politehnica együttesét erősítő litván válogatott Linas Klimavicius (ex-Zalgiris, Dnyepr), a Hapoel Haifa 400.000 eurót érő izraeli játékosa, Ness Zamir (ex-Getafe, Real Zaragoza, Albacete), a Sepsi OSK alakulatában szereplő Hugo Konongo (ex-Bordeaux, Sedan, Cerno More Varna), a Kaposvári Rákóczi horvát utánpótlás-válogatottja, Antun Palic (ex-Dinamo Zágráb, Bukaresti Dinamo, Sheriff Tiraszpol), vagy az algériai Aymen Tahar (ex-Steaua, Medgyesi Gaz Metan, Boavista) nevét is. 

„Nemrég Olaszországban aláírtam egy szerződést, amely szerint én képviselhetek Romániában és Magyarországon izlandi, norvég és Sierra Leone-i játékosokat... Ezen a szinten az ügynökök ajánlják be a játékosokat. Sokat számít, kinek milyen kapcsolatai vannak. Csak akkor tudsz előrelépni, ha jó játékosokat viszel a csapatokhoz. Én pedig szeretnék minél jobb lenni, ezért járom a meccseket, keresem a fiatalokat Erdélyben és másutt is”– mondta el nemrég Karda Attila az erdelysport.hu-nak adott egyik nyilatkozatában.