2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A II. Hunyad Megyei Magyar Napok a szórványvidék legnagyobb ilyen jellegű, egész megyét átfogó rendezvénysorozata.


A II. Hunyad Megyei Magyar Napok a szórványvidék legnagyobb ilyen jellegű, egész megyét átfogó rendezvénysorozata. A nyolc nap alatt közel nyolcezer résztvevője volt a magyar napoknak – számoltak be a szervezők.

23 településen több mint hetven eseményre került sor a nyolc nap alatt. Igyekeztünk minden korosztályt, a megye minden olyan térségét megszólítani, ahol magyarok is élnek, a résztvevők száma azt mutatja, hogy ez sikerült is. Ebben az évben merészebben mentünk ki a közterekre, Lupényban például sohasem volt magyar vonatkozású szabadtéri rendezvény, most viszont a magyar közösség felemelt fejjel mutatta be népviseletét, hagyományait. Nagy sikere volt a veszprémi Honvéd Bakony Néptáncegyüttesnek és a Budapesti Utcaszínháznak, a két csapat több településen is fellépett, volt olyan falu, ahova a színházat második előadásra is visszahívták. Idén nagyon sok lelkes szervező segítette a magyar napok sikerét. Ezeknek a lelkes embereknek köszönhető a napok sikere, hiszen kialakult egy összeforrott csapat, amely hitt abban, hogy meg lehet valósítani azt, amit közösen elképzeltünk. Fontosnak tartjuk, hogy sikerült olyan fiatalokat is bevonni, akik eddig nem vettek részt a közösségi életben. A résztvevők száma azt is jelzi, hogy az emberek bizalma megnőtt a magyar napok iránt. Külön köszönjük a háromszékiek segítségét, akik jelentősen hozzájárultak a rendezvény színvonalához.

A megye minden részéről érkeztek Dévára, ahol a vár alatti téren Miénk itt a tér címen zajlottak az események. A nemzetközi gulyásfőző versenyen nyolc csapat méretkezett meg, a téren nemcsak az ínycsiklandozó illatok csalogatták az érdeklődőket, hanem az ízlésesen elrendezett standok is szemet gyönyörködtetőek voltak. A magyar és a román lakosságot is kicsalogatta a gulyásfőző verseny, s a közönség szívesen maradt a Szatmár, Szilágy, Beszterce, Fehér és Hunyad megyei néptáncegyüttesek előadására, majd a magyarlapádi Szabó Zoltán nótaestjére.

A szatmári 2Shae, a beatbox egyik hazai képviselőjének fellépése méltóképpen felpezsdítette a hangulatot a Bikini előtt, majd a magyarországi csapat megkoronázta a II. Hunyad Megyei Magyar Napok záróestjét. A Bikini nagy slágerei, az Adj helyet magad mellett, Közeli helyeken, Ha volna még idő olyannyira összehozta a különböző korosztályokat, hogy a koncert után még éjszakába nyúló, fergeteges utcabált tartott a Hunyad megyei magyar közösség.

Babos Aranka, a rendezvény főszervezője