2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nehéz helyzetben a szociális szolgáltatók

A társadalom egészéhez hasonlóan a civil szociális szolgáltatói szektor is a túlélésért küzd a világjárvány terjedése okozta krízishelyzetben, ezért közösen kérnek segítséget az államtól. A 207 szervezetet tömörítő szövetségek a napokban öt kulcsfontosságú intézkedést tartalmazó beadvánnyal fordultak a kormányfőhöz, a pénzügy-, munkaügyi és szociális védelmi-, valamint az európai alapokért felelős miniszterekhez. Ezek az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a járvány okozta krízishelyzetben is működőképesek maradhassanak a civilek által biztosított szociális szolgáltatások, és ne maradjon támasz nélkül több tízezer ellátott.

 Hazánkban a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek az összes szolgáltató 56 százalékát képezik, és a szociális szolgáltatások 42 százalékát biztosítják. Ez számokban annyit jelent, hogy országszerte az 1791 akkreditált szociális szolgáltató 54 ezer személyt lát el, köztük fogyatékkal élőket, magukról gondoskodni nem képes időseket, szülői támasz nélkül nevelkedő gyermekeket, nehéz helyzetben lévő családokat, hajléktalanokat.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a civil szervezetek felfüggesztették a tevékenységet nappali központjaikban, melyekben gyermekekkel, idősekkel és fogyatékkal élőkkel foglalkoznak. A nappali központok bezárása nehéz helyzetbe hozta az ezeket működtető civil szervezeteket, a továbbra is biztosított szolgáltatások költségei pedig napról napra nőnek. Eközben a jelen krízishelyzetben a finanszírozás, azaz az állami, illetve a helyi önkormányzati költségvetésből származó támogatások, szubvenciók, a kiszerződött szociális szolgáltatások és pályázatok révén kapott támogatások, illetve az adományok folyamatosan csökkennek – hívják fel a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre a lapunkhoz eljuttatott közleményben az FONSS (Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Civil Szervezetek Föderációja), a Romániai Caritas Konföderáció, az FONPC (Gyermekeknek Szolgáltatásokat Nyújtó Civil Szervezetek Föderációja), valamint a Dizabnet Föderáció.


Öt mentőöv a civil szférának

Ahhoz, hogy továbbra is el tudják látni a vállalt feladatokat, a hátrányos helyzetű személyek támogatását, a szociális téren dolgozó civil szervezetek öt pontban fogalmazták meg azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyek a jelenlegi helyzetben a túléléshez elengedhetetlenek számukra.

Az első fontos kérés, amelyet megfogalmaztak, az az, hogy a 34/1998-as törvény alapján nyújtott támogatásokat továbbra is folyósítsák, illetve – amennyiben a kialakult helyzet miatt bizonyos tevékenységeket felfüggesztenek –, váljon lehetővé ezen összegek átcsoportosítása a sürgősségi helyzet folytán szükségessé vált új szolgáltatások költségeinek fedezésére, például bevásárlás időseknek, élelmiszereket, tisztálkodási és tisztítószereket tartalmazó csomagok összeállítása a nappali központokba járó gyerekek számára, vagy éppen online oktatási programok megszervezése.

A második intézkedés, amelyet a civil szervezetek elvárnak az államtól, az az adóbevallások benyújtásának, a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulék befizetési határidejének három hónappal való meghosszabbítására vonatkozik. A civil szervezeteknek nem áll rendelkezésükre cash flow, mint például a profitszerző társaságoknak, ugyanakkor az egyes tevékenységek felfüggesztése drámai módon csökkenti a civil szervezetek finanszírozási forrásait.

Egy következő intézkedésjavaslat pénzügyi támogatás nyújtása a munkaadó nemkormányzati szervezeteknek is, amely támogatás megegyezik a munkavállaló elmúlt háromhavi bruttó fizetésének a 75 százalékával, de nem haladja meg a szociális szolgáltató szervezeteknél dolgozók átlagos bruttó fizetésének a 75 százalékát.

Kérik továbbá az Európai Bizottság által bejelentett pénzügyi támogatás célzott felhasználását a technikai munkanélküliség által sújtott gazdasági szereplők és a munkaadó civil szervezetek számára egy sürgősségi vonalon. Mindemellett ötödik intézkedésként az európai uniós finanszírozású projektek végrehajtási feltételeinek az átgondolását és átütemezését kérik a projektek felfüggesztésének az elkerülése érdekében. Amennyiben ugyanis felfüggesztésre kerülnek ezek a projektek, az fizetésképtelenséget von maga után, az alkalmazottak nem kapják meg a béreiket. 

Az érdekképviselet ugyanakkor a beadványban felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre is, amelyekkel a fenti intézkedések gyakorlatba ültetésének az elmaradása járna. Ezek szerint, amennyiben nem kapják meg a számukra létfontosságú támogatást az állam részéről, a civil szervezetek 2–4 hónapon belül arra kényszerülhetnek, hogy felfüggesszék a szociális szolgáltatásaikat, beleértve a bentlakóközpontokat, valamint az otthoni beteggondozás biztosítását is. Ez azt jelentené, hogy 12.700 magán idősotthonban élő nyugdíjast, 9702 otthoni beteggondozásban részesülő személyt, valamint további 31 ezer ellátottat, akikről jelenleg a civil szervezetek gondoskodnak, a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok, valamint a helyi önkormányzatok szociális igazgatóságai kellene átvegyenek, amire messze nincsen kapacitásuk az állami hatóságoknak. Emellett a civil szférában dolgozó jól képzett szakemberek, mintegy 8 ezer alkalmazott válna munkanélkülivé és szorulna munkanélküli-segélyre – világítanak rá a veszélyekre a szociális szférában dolgozó civil szervezetek.