2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A motorosegyesület hat tagja tegnap Marosvásárhelyen ismertette a projektet.


A Maros Megyei Sürgősségi Kórház keretében működő Szív-érrendszeri Intézet gyermekszívsebészeti részlegén dolgozó orvosok, asszisztensek továbbképzését támogatja az olaszországi Omo Da Moto egyesület. A motorosegyesület hat tagja tegnap Marosvásárhelyen ismertette a projektet.

Miután kétkerekű járműveiken, az időjárás viszontagságai ellenére megtettek több mint kétezer kilométert, átkelve Horvátországon, Szlovénián, Szerbián és Bosznián, tegnap Marosvásárhelyre érkeztek az Omo Da Moto egyesület képviselői. Az olaszországi nonprofit egyesület tagjait egy közös vonás tömöríti: szenvedélyük a motorozás iránt. A Maros Megyei Sürgősségi Kórházban az intézmény vezetőjével, dr. Florin Gomotârceanuval, valamint dr. Horaţiu Suciuval, a gyermekszívsebészet igazgatójával közösen számoltak be a jótékonysági célú projektjük részleteiről a sajtó képviselőinek.

Roberto Adami, az egyesület vezetője elmondta, értesültek arról, hogy a marosvásárhelyi gyermek-szívsebészeten milyen magas szintű gyógyító tevékenység zajlik, és külföldön is elismerésnek örvendő eredményeket érnek el a szívbántalmakkal világra jött kisgyerekek gyógyításában. Emiatt döntöttek úgy, hogy adománnyal támogatják a marosvásárhelyi egészségügyi intézményben dolgozó orvosok, asszisztensek Velencében és Veronában történő továbbképzését. Na meg az is közrejátszott, hogy szeretnének javítani a motorosokról a köztudatban élő, nem túl pozitív képen – sütötte el a poént Roberto Adami.

A segítőkész motorosok januárban kezdtek pénzt gyűjteni erre a célra, amelyet a Világon Élő Szívbeteg Gyerekek nevet viselő olasz egyesületen keresztül juttatnak el a marosvásárhelyi kórháznak. Hogy pontosan mekkora összeget sikerült összegyűjteni, azt a motorosok nem tudták megmondani, ám arról biztosították az ittenieket, hogy ezzel az akcióval nem merül ki a támogatás, amellyel a marosvásárhelyi szívgyógyászatot szeretnék segíteni.

Dr. Horaţiu Suciu hangsúlyozta, az, hogy biztosítják az egészségügyi személyzet továbbképzését, sokkal többet ér, mint ha pénzt adnának.

– Az orvostudományban létfontosságú lépést tartani a legújabb vívmányokkal. A gyermekszívsebészetről négy orvost, valamint az intenzív terápián dolgozó asszisztenseket küldenénk – remélhetőleg már az idén – Olaszországba továbbképzésre, de nemcsak. A sürgősségi kórház többi részlegéről is mennek majd szakemberek, ám egyszerre csak egy-két személyt tudunk nélkülözni, hiszen így is személyzethiánnyal küszködünk – fejtette ki az igazgató.