2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Ştefănescu nélkül, aki lassan egy hónapja nem állhat sérülés miatt csapata rendelkezésére, fele olyan gólveszélyes sincs a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK. Ráadásul az FC Voluntari elleni szuperliga-találkozó 18. percében a második legveszélyesebb szentgyörgyi játékos, Matei is meghúzódott.

Ritkán lehet látni olyan mérkőzést, amelyen ennyire uralja a középpályát az egyik csapat, ám nem igazán tud komoly gólhelyzeteket kialakítani. A steril, se íze, se bűze futballt, mondhatjuk, hogy a Sepsi OSK tökélyre fejlesztette. Játékosai mindent megtesznek, hogy megőrizzék a játékszert, ha kell, a félpályáról is hazaadnak Niczulynak, jobbról balra és balról jobbra sétéltatják a labdát, nagyon vigyáznak rá, a cicázásban (tudják: az a játék, amikor passzolgató játékosok megakadályozzák, hogy a középen álló „cica” megszerezze a labdát) veretlenek. A tudomány akkor fogy el, ha netán megközelítik az ellenfél kapuját. Ilyenkor, ha nem veszítik el, többnyire jön egy hátrapassz, akár egész Niczulyig. 

Nincs Ştefănescu találékonysága, hiányzik a beadások pontossága, Tudorie, majd pedig Rondón sem kapott egész meccsen egyetlen használható labdát sem. Golofca és Bărbuţ pedig sokszor a labdánál is gyorsabb, de nem eszesebb.

A meccs történései öt momentumba sűríthetők össze. A 10. percben Golofca lövése kipattant a védőkről, az ezt követő beadást Tudorie középre fejelte, Popa pedig majdnem beejtette a labdát. A 31. percben Aganović 15 méterről próbálkozott kapáslövéssel, ám nem találta el a legjobban, így Popa elfeküdve hárítani tudott. A 38. percben szintén Aganović volt veszélyes, közeli lövése kipattant az ellenfél kapusáról, Matricardi hátáról vissza, Popa pedig a labdára ráülve hárított. Az 55. percben egy figyelmetlenség miatt majdnem gólt kapott az OSK: Niczuly jött ki mélyen, labdája egyenesen Costinhoz került, aki 40 méterről megpróbálta az üres kapuba emelni, de a labda a kapufa és a keresztléc illesztésén csattant. Végül a 73. percben Bărbuţ próbálkozott külsővel 15 méterről, centiméterekkel fölé.

A fentieken kívül végtelen és steril passzolgatás keresztbe és hátra, a gól nélküli döntetlen logikus végkifejletével. Öt meccsből (déjà vu) ez már a negyedik döntetlenje a Sepsi OSK-nak, és bár továbbra is veretlen, ez sokat nem vigasztalja, hisz – mint tudjuk – simán kieshet egy csapat, ha minden mérkőzésén döntetlenre játszik...

Talán a következő fordulóban változik valami, hisz most már nincs konferencialiga, van idő rápihenni a következő találkozóra, ami hétfőn 17 órától lesz a Kolozsvári U otthonában, amely még nem világos, hogy a Kolozsvár Arena lesz, vagy – mert addig nem sikerül helyrehozni az Untold fesztiválon megrongált gyepet – a medgyesi Gaz Metan stadion.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó szuperliga, 5. forduló: FC Voluntari – Sepsi OSK 0-0

Anghel Iordănescu stadion, Voluntari. Vezették: Horaţiu Feşnic (Kolozsvár) – Valentin Avram (Bukarest), Alexandru Vodă (Gyulafehérvár). Tartalék: Florin Andrei (Marosvásárhely). Ellenőr: Aron Huzu (Nagyszeben). Videóbíró: Iulian Dima (Bukarest). Segéd-videóbíró: Adrian Vornicu (Jászvásár).

FC Voluntari: Popa – Ricardinho, Matricardi, Armaş, Costin (58. Meleke), Helder Tavares (66. Fülöp), Droppa (82. Achim), Aliji (66. Vlad), Florea, Nemec (82. Voican), Marcelo Lopes.

OSK: Niczuly – Ciobotariu (76. Dimitrov), Ňinaj, Mitrea, Ispas, Rodriguez, Aganović (58. Ion Gheorghe), Păun, Matei (18. Bărbuţ) Tudorie, Golofca, (58. Rondón). 

Sárga lap: Ricardinho (55.), Matricardi (60.), Voican (90.), illetve Păun (32.), Ciobotariu (75.).


A labdarúgó szuperliga, 5. fordulójának eredményei: FC Argeş Piteşti – FCU Craiova 1948 0-2, Aradi UTA – Kolozsvári U 2-1, Petrolul Ploieşti – Bukaresti Rapid 1-0, CSU Craiova – CS Mioveni 1-0, Kolozsvári CFR – FC Botoşani 0-1, FCSB – Chindia Târgovişte 3-2, FC Voluntari – Sepsi OSK 0-0, Konstancai Farul – Nagyszebeni Hermannstadt 0-0.

Kevés gól, Botoşani az élen

Kevés gól esett a labdarúgó szuperliga 5. fordulójában, kivétel csak a FCSB – Chindia találkozó, amelyen a házigazda bukarestiek szünet után fordítottak 0-2-ről, noha a Chindia a 7. perctől emberhátrányban játszott. Az FC Botoşani talált góllal nyert a kolozsvári CFR otthonában, és egyetlen olyan csapatként vezeti rangsort, amelynek a pontjai számát két számjeggyel kell kifejezni. Továbbra is meglepetés a nagyszebeni csapat, amely döntetlent harcolt ki a Farul otthonában, és feljött a 2. helyre, noha annyira súlyos anyagi gondokkal küszködik, hogy a klubelnök lemondott, mert nem tudta felvállalni az adósságok továbbhalmozását.