2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szinyei Merse Pál (1845-1920) a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb mestere. Nagyon sokan ismerik, kedvelik olyan főműveit, mint a Majális, a Lilaruhás nő, a Pipacsos mező, a Léghajó. Művészetének Marosvásárhelyen is számos híve van. Ez valószínűleg annak is tulajdonítható, hogy az itteni képtár féltett kincse a festő egyik legsikerültebb olajportréja, Ferenczy Károly 1910-es keltezésű alkotása, amely a Bernády-gyűjtemény révén került városunkba. Néhány évvel ezelőtt, amikor a művész dédunokájával, dr. Szinyei Merse Annával interjút készítettem, azt mondta, hogy ez a legjobb festmény, ami a dédnagyapjáról készült. Joggal lehetünk büszkék rá. Érdekes, hogy áttételesen, de mégis elismerést érdemlően bővül az itteniek kapcsolata Szinyei Merse Pállal. A róla készült első egész alakos szobor a szovátai szobrászművész, Sánta Csaba munkája. Mint a napokban jeleztük, július 2-án avatták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nagyközségben.


A szobor SzirmabesenyőnA kiváló festő annak idején fiatal korában gyakran megfordult a településen, helyi kötődését azzal is jelezték, hogy a szirmabesenyői általános és alapfokú művészeti iskola évekkel ezelőtt az ő nevét vette fel, és a helységben rendszeresen megszervezik a Szinyei-napokat. Borgó György Csaba Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, aki ma is megannyi szállal és mindenekelőtt érzelmileg kötődik Marosvásárhelyhez, 1986-tól Magyarország több városában, községében élt, dolgozott, majd eljutott Szirmabesenyőre, amelynek polgáraként, tanáraként a helyi kulturális, művészeti élet fellendítését is szívügyének tekintette. Ő kezdeményezte azt is évekkel ezelőtt, hogy nagyra becsült elődje emléke előtt szoborral tisztelegjenek a helybeliek. A községi önkormányzat felkarolta az ügyet, és ha hosszabb időnek kellett is eltelnie a végkifejletig, a bronzalkotás méltó helyre került, a település központi részén újonnan kialakított parkba. 

Sánta Csaba kapta a megtisztelő feladatot, hogy Szinyei Merse Pált megmintázza, majd a mű bronzváltozatát kiöntse, véglegesítse. Komoly, igényes, szobrászpróbáló feladat, sikerrel tett eleget neki. A 230 cm magas egész alakos bronzszobor alkotó pózban ábrázolja a festőt. Gránittalapzaton áll, kezében ecset és paletta. Érdekesség, hogy modellként az eredeti paletta szolgált, Szinyei palettája Borgó György Csaba tulajdonába került, ő ajánlotta fel azt szovátai szobrász barátjának, akinek munkáját mindvégig figyelemmel követte, és amiben lehetett, segítette. Érthető, hogy az avatóünnepségen ugyanúgy örült az új emlékmű leleplezésének, mint az alkotó maga. Az avatáson az új köztéri alkotás jelentőségét Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese is méltatta.  

Az avatás öröme... Balról a 2. Borgó György Csaba, mellette középen Sánta Csaba        Forrás: Facebook