2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új köztisztasági szolgáltató Marosvásárhelyen

Rémálomba illő állapot, halmokban álló szemét az utcán, terjengő bűz az egész városban – ez az, amit nem kíván átélni egyetlen ember sem. Pedig nagyon is közelítettünk ehhez a helyzethez, ugyanis félő volt, hogy Marosvásárhely köztisztasági szolgáltatás nélkül marad, miután június 15-én a Salubriserv Rt.-vel kötött szerződés lejárt. Ezt az állapotot sikerült elkerülni: június 16-án a város közvetlen eljárással szerződést kötött a mezőcsávási székhelyű Sylevy Salubriservvel, amelynek dolgozói azonnal el is kezdték a munkát. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


27 szemetesautóval indul a munka

A városi tanács döntése értelmében a közbeszerzést lebonyolító bizottság feladata volt a tárgyalásokat lefolytatni az ajánlattevő cégekkel, amelyek érdekeltek voltak a közvetlen szerződéskötésben. Két cég nyújtotta be ajánlatát, az Iridex és a Sylevy Salubriserv. Az első végül úgy döntött, hogy visszalép – tájékoztatott Trif Aurel, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtófelelőse. 

Azt is elmondta, hogy az Illyés Dénes által vezetett cég a város területén 27 szemetesautóval fogja ellátni a köztisztasági feladatokat. Az előző cég ennek a kapacitásnak a felével rendelkezett csupán.

A Sylevy a város területén június 16-án, kedden 14 órakor el is kezdte a hulladék összegyűjtését. Ennek a cégnek kell ellátnia a városi köztisztasági feladatokat mindaddig, amíg a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási program keretében a Marosvásárhelyt is magába foglaló 2-es övezetre meghirdetett versenytárgyaláson ki nem választják a megfelelő szolgáltatót. 

A Salubriserv „nem jutott szóhoz”

Mint már írtunk róla, a fizetésképtelenné vált, átszervezés alatt álló Salubriserv Rt. értesítette a prefektúrát, a megyei tanácsot, a közegészségügyi igazgatóságot, a munkaügyi felügyelőséget, a környezetvédelmi ügynökséget és a környezetvédelmi őrséget, hogy a köztisztasági szolgáltatásra vonatkozó érvényes helyhatósági határozat hiányában június 16-ától nem szállítja el a háztartási szemetet. 

A cég egy tizenkét évvel ezelőtt kötött szerződés alapján biztosította a köztisztasági szolgáltatást a városban, a szerződést többször is meghosszabbították. Mivel ez június 15-én lejárt, újabb meghosszabbításra nem volt törvényes lehetőség, bár a Salubriserv Rt. vezetősége többször is jelezte a helyhatóságnak, hogy továbbra is folytatná a hulladékgyűjtést. 

A kérésüket azonban nem vették figyelembe, ezért kényszerültek a szolgáltatás beszüntetésére. A cég nehezményezte, hogy a tárgyalásokon való részvételre vonatkozó hirdetést nem tették közzé, s a Salubriservet nem kérték fel a tárgyalásokon való részvételre. 

A Sylevy 27 szemetesautóval fogja ellátni a köztisztasági feladatokat 
  Fotó: Nagy Tibor

A munkások a Sylevynél folytathatják 

Kérdésünkre, hogy mi történik a Salubriserv alkalmazottaival, akik eddig ellátták a hulladékgyűjtési és takarítási feladatokat, utcára kerülnek-e, a polgármesteri hivatal sajtófelelőse elmondta: 

– Minden munkást szívesen látnak, a Sylevynél azonnal folytathatják a munkát. Akik dolgozni szeretnének és pénzt keresni, azok jelentkezzenek! – fogalmazott Trif Aurel. A marosvásárhelyiek azt remélik, hogy többé nem lesz szemetes a város, az új szolgáltató becsületes munkát végez, hogy tisztább és rendezettebb legyen a környezet.