2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Magyar Művészeti Kar

Audiovizuális kommunikáció – forgatókönyv- és reklámírás, média szak


A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem sajtófotó-pályázatot hirdet

MI ÉS A KÖRNYEZETÜNK 

címmel, amelyre XI. és XII. osztályos tanulók jelentkezését várjuk.

A pályázóktól egy 3-6 képből álló, sajtófotó jellegű sorozatot várunk, amelynek egy történetet kell elmesélnie, eseményt rögzítenie vagy illusztrálnia (például hír-esemény fotó, képriport, társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia).

Benevezési határidő: 2019. március 17.

A pályázatra való jelentkezés menete:

A pályaműveket e-mailben kell eljuttatni a következő címekre: jakabtibor@hotmail. com és kos.anna@yahoo.com.

Az e-mail tárgy rovatában fel kell tüntetni:

1. A pályázó nevét, elérhetőségét (e-mail, telefonszám);

2. Az iskola nevét, címét, a pályázó osztályát;

3. A képsorozat címét, az egyes képek aláírását;

4. Adatokat arról, hogy hol, milyen eseményen és mikor készült a képsorozat.


Formai és technikai követelmények

A képek készülhetnek analóg vagy digitális fényképezőgéppel vagy akár telefonnal. Az analóg géppel készült fotók esetén ezeket digitális formában lehet elküldeni.

Manipulált képek nem indulhatnak a pályázaton. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, vagyis a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít – és kizárást von maga után – a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása.

Elbírálásnál a képek történetet közvetítő (elmesélő) ereje előnyben részesül a képek technikai kivitelezésével szemben.

A pályázatra elküldött képek ajánlott mérete: a képek hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 3000 pixelt. Pályázni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet.


Képek elnevezése (fájlnév)

A feltöltött képsorozat fájlneve egyezzen a képsorozat címével, valamint tartalmazza a sorozaton belül elfoglalt helyét. Pl: koncertre_varva 1.jpg, koncertre_varva 2.jpg...


Képaláírás

Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. (A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Ha a kérdések közül egy vagy több nem tehető fel a konkrét képpel kapcsolatosan, akkor természetesen a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni.)


Zsűrizés

A beküldött pályaműveket a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szakbizottsága fogja elbírálni.

Az első három helyezett díjban részesül. A legjobb pályázó könnyített felvételt nyer egyetemünk AUDIOVIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ – FORGATÓKÖNYV- ÉS REKLÁMÍRÁS, MÉDIA SZAKÁRA.

A zsűrizés eredményét e-mailben fogjuk közölni a pályázókkal.

A nyertes pályamunkákból kiállítást szervezünk, amelynek megnyitójára idén április 12-én, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem minden évben megrendezett médiatudományi konferenciájának keretében kerül sor.