2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hétköznapi nyelvet tanulták

Idén is megszervezték a nyárádszeredai diákok számára a román kommunikációs tábort – öt napon át intenzív foglalkozásokon vett részt huszonöt diák Nyárádszentlászlón. A feltételek megteremtéséből a szülői bizottság is kivette a részét.

A románnyelv-tábor ötlete tavaly vetődött fel, mivel a Nyárádmentén élő gyerekeknek kevés lehetőségük van a román nyelv használatára, viszont, hogy Romániában érvényesülni tudjanak, elengedhetetlen, hogy az állam nyelvét ismerjék. Olyan jellegű tevékenységeket szerveztek számukra, ahol nem a tanterv szerinti anyagot tanulják, hanem kimondottan a hétköznapi élethez szükségeset. A tavaly Novák Csaba Zoltán szenátor kezdeményezte a tábort, idén az iskola szülői bizottsága nyújtott be pályázatot a Communitas alapítványhoz és a nyárádszeredai önkormányzathoz, és a gyerekek is hozzájárultak egy csekély összeggel – mondta el a Deák Farkas Általános Iskola igazgatója. A tavalyi tábor visszhangja pozitív volt, a gyerekeknek tetszett, ezért döntöttek úgy, hogy idén is megszervezik. Az idei következtetések levonása után pedig eldöntik, hogy megszervezik-e, támogatják-e jövőben is. Mivel csak a tanévzárás előtt néhány nappal kaptak értesítést a támogatási döntésről, különösebb toborzás nem volt, a résztvevők jelentkezés útján kerültek a listára. A diákok zöme 5-7. osztályos, de már negyedikeseket is fogadtak – tette hozzá Trufán József.

Nemcsak nyelvet tanultak, hanem többek között bútorfestést is

Fotó: Gligor Róbert László


Játszva tanultak

A gyerekeket különböző kommunikációs helyzetekbe vonták be, amivel mindennap találkozhatnak, alapfogalmakat ismételtek. Be kellett mutassák magukat, társaikat, családjukat, iskolai helyzeteket alkottak (elkésés, kikérezés, házi feladat hiányának megmagyarázása), kirándultak, vásároltak, az ország megyéivel, településeivel, nemzetiségeivel is ismerkedtek, de több kísérleti helyzetet is felállítottak számukra, és nagy volt a gyerekek öröme, amikor segítség nélkül is meg tudták oldani ezeket. A diákok fogékonyan viszonyultak a helyzetekhez, meglepő volt a negyedik osztályosok hozzáállása is – mindenki nagyon nyitottan viszonyult a román nyelvhez, így érkeztek a táborba, és sokat könnyített a helyzeten, hogy tudták, nem iskolába mennek, hanem táborba, így annak minden lépését élvezték. A tanév során meglátszott a tavalyi táborban való részvétel, a diákok hasznát vették az iskolában, ahol már ilyen helyzetekkel is találkoztak a tanév során – mondták el lapunknak Szaló Anna és Moldován Izabella tanárnők.

A két pedagógus mellett Ormenişan Daniela tanárnő is oktatott a napokban, délutánonként Kacsó Adél és Kiss-Szőcs Karolina tanárnők készségfejlesztő foglalkozásokat tartottak, Szigeti György tanár pedig kézműves-tevékenységeket vezetett. A diákoknak rögzített napirendjük volt: ébredés, ágyvetés, reggelizés, torna, 10-13 és 15-18 óra között románfoglalkozások, azután játékok, egyéb foglalkozások a vacsora előtt és után – tudtuk meg Fancsali Ferenc tanártól. A tavaly is nagy volt az érdeklődés a tábor iránt, idén is meg tudták valósítani, ez azt mutatja, hogy van igény rá, és jövőben is szeretnék megszervezni a szülői bizottség segítségével. Köszönet jár a támogatóknak is, hiszen nélkülük a tábor nem valósulhatott volna meg – tette hozzá a pdagógus, aki Szabó Etelka szülői bizottsági taggal készítette elő a pályázatokat és szervezte meg a tábort.


Segít a felzárkózásban

„Tavaly is nagyon jó élményeket szereztem, és úgy gondoltam, hogy jó lenne ismét itt lenni” – mondta el lapunknak a hatodik osztályos Csípán Réka. Úgy érzi, van mit tanulnia, hiszen környezetében kevés román van, így ezek a táborok segítenek tanulni a nyelvet. Nem a szülők ösztönzésére vett részt, hanem a társaság és a tanulás miatt, hiszen más alkalmuk nem adódik a nyelv elsajátítására, mivel az iskolában ez igen nehezen valósulna meg. A tavaly tanultakat már hasznosítani is tudta, ha Marosvásárhelyre bementek, már románul is meg kellett szólalniuk. 

A hetedik osztályos Nagy Imre azért vett részt a táborban, hogy fejlessze románnyelv-tudását, ugyanis ma az iskolában nem lehet nyelvet tanulni. Igaz, hogy a nyelvtant jól tanítják, de beszélni nem tudnak megtanulni órán. Mivel a nyolcadik osztály utáni vizsgán jól szeretne teljesíteni, és céljait meg szeretné valósítani, úgy gondolta, hasznos volna ott lenni a foglalkozásokon. Máskor is részt venne hasonló táborokban, és úgy érzi, jobb hozzáállással a hátralevő egy évben fel tud készülni a felmérő vizsgákra.


További táborok következnek

Július folyamán további tematikus táborokat szervez az iskola a diákoknak – tudtuk meg. A marosvásárhelyi Cseh Gábor szervezésében a diákok évek óta nyáron Zalaegerszegen (is) táboroznak, így lesz ez idén is, amikor tíz általános és középiskolás diák utazik ingyen Szeredából a testvérvárosba. Ugyanakkor az iskola élt a lehetőséggel, és pályázatokat nyújtott be a magyar kormány Járd végig nevű programjára, amely határon túli hetedikes tanulóknak nyújt támogatást, hogy ingyenes anyaországi tanulmányutakon vehessenek részt. Így júliusban egy tizenhárom fős diákcsapat két pedagógus kíséretében Eger várát és városát látogatja meg, egy másik ugyanekkor Szegedet és az Ópusztaszeri Nemzeti Parkot ismeri meg.

Ötnapos intenzív foglalkozást nyújtottak a huszonöt diáknak