2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar férfi-jégkorongválogatott valamennyi mérkőzését megnyerte a nottinghami olimpiai selejtezőtornán, így továbbjutott a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok 12 csapatos, utolsó, augusztus végi kvalifikációs körébe. 

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese előbb az észteket, majd a román csapatot, végül a briteket múlta felül, így hibátlan mérleggel kvalifikált. A román csapat harmadik lett, miután a britektől is kikapott, és csak az utolsó mérkőzésen sikerült nyernie az észtek ellen.

A román–magyar mérkőzésen a 15 székely, valamint négy ukrán és egy szlovák honosított játékost a soraiban tudó román csapat villámrajtot vett: 25 másodperc elteltével Terbócs Istvánt kiállították, tíz másodpercre rá pedig a Csíkszeredán született Daniel Tranca bevette Arany Gergely kapuját. A román válogatott 2011 decembere után zörgette meg a magyar csapat hálóját. Még két perc sem pergett le az eredményjelzőn, amikor az egyenlítő gól visszahozta a magyar szurkolók hangját: Galanisz Nikandrosz passzát követően Sarauer Andrew kotorta közelről a pakkot a kapuba. A harmadban a magyarok kétszer annyit kísérleteztek, mint ellenfelük – 12, illetve 6 lövés –, saját harmadukban azonban többször is bizonytalankodtak.

A második húsz percben az 1998 néző elöl és hátul egyaránt határozottabban játszó magyar csapatot láthatott – 18 kísérlet a 4 ellenében –, gólt viszont nem: Patrik Polc többször nagy védéssel mentette meg kapuját.    

A zárófelvonásban aztán előnnyé érett a magyar fölény: Sofron István remek átadásából a 18 éves Papp Kristóf talált be. A tengerentúli juniorligában (USHL) szereplő csatár első felnőtt válogatottbeli találatát ütötte. A játékrész közepén 45 másodpercig kettős hátrányban játszott Jarmo Tolvanen együttese, de kivédekezte a kritikus periódust. A hajrában azonos létszámnál viszont Anton Butocsnov ugrott ki a magyar védők gyűrűjéből, és egyenlített. Az utolsó percekben mindkét kapu többször forgott veszélyben, ám a döntés a hosszabbításra maradt, amelyben alig 15 másodperc elteltével az észtek ellen triplázó Hári János átadásából Erdély Csanád megszerezte a győztes gólt.

Fotó: MNO


Tizenöt magyar srác a román csapatban: „sajnos, ilyen a történelem”

A Csíkszeredában született, de a magyar csapatban hokizó Sofron István szerint a román válogatottban szereplő erdélyi játékosok sokat fejlődtek, és magas szintre emelték a romániai jégkorongot. „Sajnos ilyen a történelem, hogy 15 magyar srác játszik a román csapatban” – fogalmazott. Leszögezte, sokkal szorosabb lett az összecsapás, mint amit a papírforma alapján várni lehetett, ám ők nehéz mérkőzésre számítottak, látva, hogy korábban a britek is megszenvedtek a sikerért a román együttes ellen.
A magyar csapat kapusa, Arany Gergely szerint küzdelmes volt az összecsapás, amely mindkét félnek presztízsmérkőzés volt. Hozzátette: a divízió 1/A-ba feljutott román csapat üzenetet akart küldeni: az áprilisi ljubljanai vb-n sem lesz könnyű dolga vele a magyar válogatottnak.

Eredményjelző

Férfijégkorong olimpiai selejtezőtorna
* 1. forduló: Nagy-Britannia – Románia 4-3, Magyarország – Észtország 4-1
* 2. forduló: Magyarország – Románia 3-2 – hosszabbítás után, Nagy-Britannia – Észtország 7-1
* 3. forduló: Magyarország – Nagy-Britannia 4-1, Románia-Észtország 7-3
A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6, 3. Románia 4, 4. Észtország 0.
A magyar férfi-jégkorongválogatott háromszor szerepelt ötkarikás játékokon: 1928-ban, 1936-ban és legutóbb 1964-ben.