2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Menekültek nemzetközi napja

Románia tanúságot tett az ukrán menekültek iránti szolidaritásáról, és továbbra is meg fogja teremteni a körülményeket társadalmi és gazdasági beilleszkedésükhöz – üzente Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn, a menekültek világnapja alkalmából. 


 Fotó: Nagy Tibor (archív)
Ciucă azt írta, a menekültek világnapján, június 20-án alkalmunk van tudatosítani tízmilliók drámáját, akik kénytelenek elhagyni hazájukat háború, etnikai üldözés vagy más csapások miatt. 

„Sajnálatos, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt az ilyen helyzetbe került emberek száma, és most az Ukrajna elleni orosz agresszió tovább súlyosbítja ezt a jelenséget. A konfliktus kitörése óta eltelt csaknem négy hónapban Románia – a régió és egész Európa más országaival együtt – megnyitotta határait az Ukrajnából érkező menekültek előtt, szolidaritást vállalva ezekkel az emberekkel, akiknek az életét teljesen felforgatta a háború” – írta a miniszterelnök.

Felidézte azt is, hogy a háború kitörése óta több mint egymillió ember érkezett az országba Ukrajnából, zömében nők, gyerekek, öregek vagy betegek. Közülük 80 ezren Románia oltalmát és biztonságát választották. Románia lakossága érzékenyen reagált a menekültek drámájára – tette hozzá Ciucă, köszönetet mondva mindazoknak, akik a hatóságok munkáját segítve bekapcsolódtak a menekültek ellátásába. (Agerpres)