2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kisméretű polgári hajón, amelyen afrikai bevándorlók utaztak, közöttük tíz nő és tizenöt gyermek, május 9-én hagyta el Miszráta líbiai kikötővárost.

A Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó betartásán őrködő Ferdinánd király fregatt segítséget nyújtott mintegy 150 afrikai menekültnek, akik hajón hagyták el Miszrátát – jelentette be szombaton a védelmi minisztérium.

A kisméretű polgári hajón, amelyen afrikai bevándorlók utaztak, közöttük tíz nő és tizenöt gyermek, május 9-én hagyta el Miszráta líbiai kikötővárost, de motorhiba és vízbeszivárgás miatt az a veszély fenyegette, hogy Tripolitól mintegy 100 mérföldnyire elsüllyed – áll a tárca közleményében.

Péntekre virradóra a román katonák segítettek a bevándorlóknak megjavítani a motort, vizet, élelmiszert osztottak az utasoknak és üzemanyagot is adtak, hogy folytatni tudják az utat. A közleményben nem szerepelt a hajó úti célja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pénteki becslése szerint mintegy 1200 Líbiából menekült ember veszítette életét a Földközi-tengerben. A főbiztosság ismételten figyelmeztette a térségben állomásozó hadihajókat, hogy a Líbiát elhagyó valamennyi hajónak szüksége lehet segítségre, mivel többségében túlterheltek és rossz állapotban vannak.

Az elmúlt hetekben a líbiai háború elől menekülő bevándorlók ezrei – többségükben afrikaiak – érkeztek hajóval Olaszországba.