2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Risztov Éva aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 km-es számában csütörtökön a londoni olimpián.

Risztov Éva aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 km-es számában csütörtökön a londoni olimpián.

A debreceni sportiskola versenyzője a 25-ös rajtszámmal vágott neki a 25 maratonúszót felvonultató viadalnak a Hyde Park Serpentine nevű taván kijelölt, 1,6 km-es, nagyjából ovális pályán.

Risztov – aki a múlt héten, medencében 800 méteren a 13., 400-on a 16., a 4x100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett – nagyszerűen kezdett, rögtön az élbolyban helyezkedett el, s olykor valóságos közelharcot vívott a minél jobb pozícióért a legfőbb riválisokkal, így a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes brit Keri-Anne Payne-nel, az Eb-aranyérmes olasz Martina Grimaldival és a németek négy évvel ezelőtti pekingi negyedik helyezettjével, Angela Maurerrel.

Risztov állta a sarat derekasan, az első ellenőrzési pontnál már vezetett, a táv egyharmadánál harmadik volt, 5 kilométernél megint elsőként tempózott, s éllovasként fordult 6.7 kilométer megtételét követően is.

A hajrá izgalmait fokozandó Risztov, aki három hét múlva lesz 27 éves, kissé meglépett a többiektől, s bő testhossznyi előnyre tett szert másfél órányi úszás után. Az utolsó kört is a magyar lány vezette fel, egy ötös boly tagjaként. Egy kilométerrel a cél előtt robbantott, növelte az előnyét, s bár a célegyenesben az amerikai Haley Anderson már-már beérte, Risztov újítani tudott, s – mindössze négy tizedmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát – elsőként érte el a falat.