2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kazah Jelena Ribakina nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a tunéziai Ons Jabeurt.

A váratlan szereposztású fináléban két újonc lépett pályára, ugyanis sem Ons Jabeurt, sem Jelena Ribakina nem vívott még Grand Slam-döntőt, és eddig csak a legjobb nyolcig jutottak el a kiemelt viadalokon. A tunéziai játékos első afrikaiként és arab országbeliként lehetett GS-bajnok, Londonban pedig először szerepelt a döntőben arab és kazah teniszező is. Olyan szempontból is történelminek számított a szombati meccs, hogy az 1968 óta íródó „open érában” – azaz a profik beengedése óta – először állt két olyan játékos a wimbledoni fináléban, akik előzőleg még nem érezték meg egy GS-döntő légkörét.

A 27 éves Jabeur – aki második a világranglistán – mindössze két szettet vesztett a döntőig londoni menetelése során, és utóbbi 24 mérkőzéséből csak kettőt bukott el. Eközben megszerezte a berlini és a madridi verseny trófeáját is, és füvön az idei 11 meccsén veretlen maradt.

A négy évvel fiatalabb Ribakina januárban finalista volt Adelaide-ben, azóta viszont egyetlen negyeddöntőig jutott el Indian Wellsben. A moszkvai születésű teniszező 2018 óta kazah színekben szerepel, így rá nem érvényes az orosz és fehérorosz játékosokra vonatkozó kizárás az idei wimbledoni bajnokságról.

Ami a két döntős egymás elleni mérlegét illeti, az észak-afrikai 2-1-re vezetett úgy, hogy mindhárom összecsapásukra kemény pályán került sor.

A százéves centerpályán rendezett fináléban Jabeur 15 perc alatt 3:1-re elhúzott, és a sokat rontó kazah a nyitószett hajrájában még egyszer elbukta az adogatását, így 33 perc alatt a tunéziai került játszmaelőnybe. A folytatásban nagy fordulat következett be, fokozatosan Ribakina került fölénybe, egyre-másra harcolta ki a bréklabdákat, 5:1-re meglépett, és második ászával lezárta a szettet.

Az utolsó felvonásban is a kazah brékelt először (2:0), Jabeur pedig egyre idegesebben küzdött, és dühösen kiabált-csapkodott egy-egy elvesztett labdamenet után. Ribakina 3:2-nél semmi-negyvenről fordított, ami végképp demoralizálóan hatott ellenfe-

lére, aki rögtön elvesztette a szerváját, és innen már nem volt visszaút a számára. A fordulatos finálé 1 óra 48 percig tartott.

A pályafutása harmadik tornagyőzelmét begyűjtő Ribakina első Grand Slam-trófeája mellé 2 millió fontot kapott.

Fotó: a wimbledoni tenisztorna közösségi oldala


Simona Halepet is legyőzte

Az elődöntő jelentette a végállomást Simona Halep számára a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyében, a román teniszező 6:3, 6:3-as vereséget szenvedett csütörtökön Jelena Ribakinától.

A 2019-es wimbledoni bajnok Simona Halep (WTA-18.) kezdettől fogva nehezen tudta hozni adogatójátékait, gyengén szervált és sokat hibázott, miközben első Grand Slam-elődöntőjét játszó ellenfelének szinte minden sikerült a pályán.

Simona Halep már az első adogatójátékát elvesztette, és nem is jutott bréklabdához az első szettben, amelyet 6:3-ra nyert meg a kazah.

A második játszma elején is elvesztette adogatását Halep, majd sikerült ugyan visszabrékelnie (2:2), de utána nem tudta hozni a szerváját, majd Ribakina ismét brékelt, 6:3-ra nyerve a szettet. 


Udvardy Luca elvesztette a junior döntőt

A hetedik helyen kiemelt Udvardy Luca kikapott a junior döntőben a wimbledoni teniszbajnokságon.

A 16 éves játékos lehetett volna az első magyar, aki egyesben a junior nők között diadalmaskodik Londonban, a férfiaknál Fucsovics Márton 2010-ben elhódította a trófeát. Udvardy összesen három szettet vesztett a fináléig.

A döntőben vele szemben álló, elsőként rangsorolt Liv Hovde egyetlen szettet vesztett csak a döntőig vezető úton. A texasi tinédzsernek ugyanakkor „rezgett a léc” a harmadik fordulóban, amikor csak meccslabdát hárítva jutott túl kanadai riválisán.

A százéves centerpályán rendezett döntő első szettje öt bréket hozott, Udvardy 2:4 után elvette Hovde adogatását, de a sajátját nem tudta hozni, és 31 perc elteltével szetthátrányba került. A folytatás hasonlóan intenzív és változatos küzdelmet hozott, de továbbra is egymást követték a bizonytalan adogatógémek. Az öt brékből álló sorozatot az amerikai a legrosszabbkor törte meg, mivel egy sikeres szervagémmel 5:3-ra elhúzott. Ekkor a magyar még hozott egy játékot, Hovde diadalát azonban már nem tudta megakadályozni. A találkozó 1 óra 12 percig tartott.


Eredményjelző

Wimbledoni tenisztorna, döntő:

* női egyes: Jelena Ribakina (kazah, 17.) – Ons Jabeur (tunéziai, 3.) 3:6, 6:2, 6:2;

* junior lányok: Liv Hovde (amerikai, 1.) – Udvardy Luca (7.) 6:3, 6:4.